Marjan Dora je v jubilejni, stoti oddaji Dora – nedeljski pogovori gostil predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina.

Najvplivnejši Slovenec na svetu je med pogovorom na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici razkril del vsakdanjika na čelu šest milijardne družbe ter spregovoril o izzivih evropskega in svetovnega nogometa. 

S svojimi anekdotami je večkrat nasmejal zbrane goste, med katerimi so bili nekdanji slovenski nogometni reprezentant Miran Pavlin, predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, nekdanji hokejist Dejan Kontrec, pa tudi njegov oče, priznani odvetnik Peter Čeferin.

Soglasna podpora

Veliki nogometni navdušenec je v svoji strasti našel službo. Na čelo Evropske nogometne zveze se je povzpel jeseni 2016, februarja letos pa je brez težav dobil soglasno zaupanje za poln, štiriletni mandat. Kot se spominja, se je vse začelo, ko so do njega pristopili Skandinavci in mu dejali, da si ga želijo videti v vlogi predsednika. 

Sprva se mu je zamisel zdela nekoliko nerealna, a so podobno naklonjenostjo izkazali še Italijani. Po sestankih v številnih drugih državah, med drugim v Rusiji, Turčiji in na Cipru, si je zagotovil skupno 20 glasov javne podpore od 27, kolikor ji je bilo potrebnih za zmago.

»Potem je steklo še naprej, je bilo pa to težko garanje," se spomina Čeferin.

Trdo delo se na položaju zdaj nadaljuje in očitno tudi obrestuje, saj je ob zadnji kandidaturi zmagal brez protikandidata. Prvi mož UEFE tako ocenjuje, da delajo v pravi smeri.

Skušnjavi po robu

Med njegovimi prvimi ukrepi je bila omejitev števila mandatov, s čimer je med starejšimi funkcionarji poskrbel za dvignjene obrvi.

"Še mandat, pa neham. Še enega, pa neham. Na koncu je bil gospod star 90 let," se šali nekdanji odvetnik.

Kot pravi, se je za omejitev odločil tudi za to, da bi organizacijo zaščitil pred samim sabo, saj se človek hitro privadi življenju predsednika Uefe. Zato je po njegovem mnenju potreben pravilnik, ki onemogoča zlorabe.

Enega največjih izzivov v drugem mandatu medtem predstavlja zagotavljanje večjega ravnovesja v športu, kjer se razlike vse bolj poglabljajo. 

»Ne smemo biti naivni in misliti, da bodo vsi na enakem. Maribor in Olimpija žal nikoli ne bosta kot Real Madrid, ampak ne smemo dopustiti, da bo nogomet postal tako ekskluziven, da se z njim ne bodo mogli ukvarjati vsi.«

Tudi sicer se nogomet sooča z velikimi težavami, ki načenjajo njegov ugled, česar Slovenec ni spregledal:

Po aferi v zvezi s svetovnim prvenstvom v Katarju Čeferin pričakuje, da bo pritisk še večji, a sam še vedno ni dobil prepričljivih dokazov: »Policija v Franciji očitno ustvarja neke zgodbe, ki so povezane tudi s tamkajšnjimi politiki. Kolikor jaz vem, še noben postopek ni stekel naprej. Smo pa tudi mi na Uefi presenečeni nad tem, kar se dogaja, saj to škoduje ugledu celotnega nogometa.«

Strinja pa se tudi, da bi bilo treba ukrepati glede astronomskih zaslužkov najboljših nogometašev:

»Za mene, čeprav trg to dopušča, tako visoke številke niso realne.«

Dobro je priti domov

Predsedniku Uefe se je z zasedbo položaja seveda močno spremenilo tudi družinsko življenje. Na področju kvantitete je danes morda nekoliko slabše, a je ta čas zato preživet bolj kakovostno. Predvsem pa mu družina in dom nudita neke vrste ključen stik s tlemi:

»Ko ob četrtkih pridem domov, spustim ven psa, počakam, da opravi svojo potrebo, in si rečem: Pa saj sem čisto normalen človek. To je dobro. Po vsem tem, kar se ti dogaja, je dobro priti domov, k svoji družini in v svojo državo.«

Slovenijo s tem tudi bolj ceni in kot pravi, ne bi živel nikjer drugje: »Šele ko greš kam ven, vidiš, kako nam je lepo.« Po lastnih izkušnjah ne more pritrditi niti pregovorni zavisti Slovencev, saj z nastopom predsedniške funkcije v nogometni zvezi menda ni začutil niti kančka zavisti, le veliko podporo. Rojakom pa odličja danes podeljuje z drugačnimi čustvi kot drugim:

»Imam poseben odnos do Slovencev, ki igrajo, pa tudi do drugih iz bivše Jugoslavije. Tudi slednji me imajo za svojega predsednika. Drugače je, ko daš medaljo našemu fantu. Tako pač je.«

Nikoli ne veš, kako se življenje obrne

V slabo uro dolgem klepetu je Čeferin spregovoril še o svojem nekdanjem odvetniškem delu. Mnoge je zmotilo, da je pri delu branil 'barabe', a kot v pojasnjuje v šali, so nune k njemu pač prihajale bolj poredko. 

»Če se svetovni nogomet zaradi številnih takšnih in drugačnih škandalov ne bi znašel v krizi, bi ga verjetno opravljal še danes. V tistem času je svetovni nogomet očitno bolj kot kogarkoli drugega potreboval pravnika, saj je bilo s tamkajšnjim pravnim sistemom vse narobe. Obrnilo se je, kot se je. Mnogi me sprašujejo, koliko časa bom še predsednik Uefe, ali bom opravil še en mandat ali celo dva, jaz pa pravim, da se je moje življenje tako nenavadno obrnilo, da se bom tudi zdaj pustil presenetiti.«

Pa bi nekega dne lahko zaplul tudi v politične vode? Čeferin zagotavlja, da je zmotno prepričanje, da politika predstavlja ultimativno željo slehernega posameznika. 

»Rekel bom, da nikoli ne veš, kako se življenje obrne. A dejstvo je, da ko gledam, kaj vse se dogaja v politiki, je to zame malce nestimulativno.«

Kaj zanimivega je Čeferin še povedal, na primer o slovenskem sodstvu, Radenku Mijatoviću in Damirju Skomini, pa preverite na TV IDEA oziroma v priloženem video posnetku.

FOTO: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone1 (nepreverjen)

" Na Uefi smo presenečeni nad tem, kar se dogaja, saj škoduje ugledu nogometa " Kapital je problem, če je v interesu kapitala lahko umirajo ljudje pa se ne bo nobeden nič ganil. Kaj je ugled nogometa proti milijardam kapitala?

Hmmmmm (nepreverjen)

Ka se dogaja v fuzbali in KAK se dogaja v fuzbali, povej že dejstvo, ka je takšna nogometna država in velesila kak je Nemčija podkupovala ka je dobila svetovno prvenstvo 2006

In reply to by someone1 (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Če imaš denar leiko kupiš vsako tekmo

Hmmmmm (nepreverjen)

On je pa taaakšen tipičen populist... Guči, kak je za poštenost, pa kak je proti ten superligan pa proti poveličevanji velkih v nogometi itd. A UEFA pa dela vse obratno kak on guči... Lidgej prinas pa njemi vrvlejo. Ker, je Slovenec, nepošteni skorajda nemre biti zaradi toga dejstva, moremo biti ponosni na njega, če što kaj proti povej je včasik fauš....

stary1 (nepreverjen)

sem bil v Srbiji pa so mi preprosti ljudje govorili o rangu poštenjakov oziroma nepoštenjakov

Na najslabšem mestu kar se poštenosti tiče so politiki -tako je tudi povsod po svetu

Na predzadnjem mestu poštenosti so advokati, vsakemu morilcu in lopovu za denar priskrbijo milo kazen, žrtev pa ne dobi nič,,ker tako zrihtajo advokati ki branijo barabe

po tem sledijo trgovci ki te napizdijo na vsakem koraku ali tam vsaj nekaj dobiš

ostanejo še kurbe , te so še skoraj najbolj poštene med nepoštenjaki - kar plačaš dobiš, več plačaš več dobiš

Kot vidite so kurbe več vredne po poštenosti kot politiki advokati in trgovci

in to bom objavil za bob leta

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

abab (nepreverjen)

Objavi tij svojo zabito pamet, bi te rad vido delati kak trgovca, stranke so največje barabe nej trgovci, s ten mijslin nej se stranke ka se ne bi što užalo. Takšnih strank kak si tij v trgovini nišče ne nuca.

In reply to by stary1 (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Vse je to od A do Ž mafija. Tipičen primer je Platini.

Starejše novice