Slika je simbolična.
Preiskovalna komisija državnega zbora o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je danes preverjala morebitno politično posredovanje.

Preiskovalna komisija državnega zbora o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank je danes z zaslišanjem Iztoka Polaniča preverjala morebitno politično posredovanje pri prodaji Panvite družbi Regal-Trgovina v lasti družine Polanič in povezave posla z najemom podjetja Klavdije Snežič

A je komisija ostala brez odgovorov.

Iztok Polanič je med drugim direktor podjetja IH Nepremičnine, ki se po njegovih besedah ukvarja z oddajanjem lastnih nepremičnin v najem in razvojem nepremičnin. 

Polanič je pred komisijo danes pojasnil, da je podjetje IH Nepremičnine ob delitvi premoženja skupine Pomgrad, ki jo prav tako obvladuje družina Polanič, za davčno svetovanje najelo podjetje Klavdije Snežič, saj so razmišljali o tem, da bi zaradi davčnih obremenitev v Sloveniji sedež podjetja preselili v drugo državo. 

»Osebno me je zanimalo, kakšne so davčne prednosti okolja v Bosni in Hercegovini in dotična oseba se tako predstavlja,« je dejal.

S Klavdijo Snežič je podjetje poslovalo preko njenega zdaj že nekdanjega moža Roka Snežiča. »Nje nisem nikoli spoznal, spoznal sem samo njenega moža,« je dejal Polanič. Predstavitev je po njegovih besedah opravil Rok Snežič.

Pisne dokumentacije o tem poslu nimajo, saj so se dogovorili, da jo bodo naročili, če bo Polanič ugotovil, da je selitev sedeža v drugo državo smiselna. Na podlagi svetovanja je ugotovil, da so davčne ugodnosti možne, a se na koncu po Polaničevih besedah za selitev sedeža niso odločili.

Predsednico preiskovalne komisije državnega zbora Tamaro Vonta (Svoboda) je zanimalo, ali je bil najem Klavdije Snežič za svetovanje kakorkoli povezan s prodajo delnic Panvite v letu 2021 družbi Regal-Trgovina. Slednja je namreč kupila delnice Panvite od Farm Ihan, ki so bile takrat v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank, slednjo pa je, tako Vonta, takrat obvladovala SDS. 

»Na to ne morem odgovoriti,« je odgovoril Polanič.

Družba Regal-Trgovina, ki je v lasti družine Polanič, je oktobra 2021 za 28-odstotni delež skupine Panvita plačala dober milijon evrov. Po poročanju portala Necenzurirano naj bi v DUTB imeli takrat cenitev, ki je vrednost paketa delnic Panvite ocenila na več kot dva milijona evrov.

To je znatno manj, kot je letos za Panvito plačal hrvaški Meritus, ki je zanjo odštel 50 milijonov evrov. Manjši del tega denarja, okrog deset milijonov evrov, naj bi dobili člani družine Polanič, ki so bili do zdaj večinski lastniki Panvite. Preostali denar bodo Hrvati zagotovili z vplačilom kapitala, še poroča Necenzurirano.

Komentarji (1)

. (ni preverjeno)

Še vedno obstaja udba v slo veniji?

Starejše novice