Poslanci državnega zbora so na terenski seji odbora za kmetijstvo v Puconcih razpravljali tudi o zaščiti državnih kmetijskih zemljišč ob tujih prevzemih največjih slovenskih podjetij agroživilske industrije.

Prepuščanje državnih kmetijskih zemljišč tujim lastnikom lahko ogrozi prehransko suverenost države, so ob novici o vstopu hrvaškega lastnika v Skupino Panvita opozorili tako v sindikatu kmetov kot pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

»Pri prevzemu podjetja s strani tujca ne bi smelo veljati tako imenovano univerzalno pravno načelo, da se jim pogodbe avtomatsko prenesejo, ampak da velja tako kot je pri fizičnih osebah, da so za to določeni pogoji,« teden dni po novici o vstopu hrvaških lastnikov v Panvito pravi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič.

Panvita in njene predhodnice isto zemljo obdeluje že 100 let

Največji zakupnik državne zemlje je sicer s 3500 hektarji Perutnina Ptuj, ki je že pet let v ukrajinskih rokah. Skupina Panvita od Sklada kmetijskih zemljišč najema okoli 3000 hektarjev.

»To zemljo, o kateri se mi zdaj pogovarjamo, Panvita in njene predhodnice obdelujejo že več kot 100 let. To je zemlja, ki je bila v času prejšnje države v bistvu tudi v lasti podjetja in potem z osamosvojitvijo je bila zemlja prenešena na sklad kmetijskih zemljišč, ki jo je dal potem v dolgoročni najem Panviti,« je v pogovoru za televizijo IDEA povedal predsednik uprave Skupine Panvita Peter Polanič.

Kmetje v neenakopravnem položaju

O zaščiti državnih kmetijskih zemljišč ob tujih prevzemih največjih slovenskih podjetij agroživilske industrije so danes razpravljali tudi poslanci na seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tokrat potekala v Puconcih

Ob tem sta bili glavni temi tudi protitočna obramba in namakanje.

»Kmet, če svojo kmetijo proda, ne more tistemu, ki mu jo je prodal, dati zakupljenih zemljišč naprej v uporabo, čeprav se še zakupna pogodba ni iztelka. Torej se začne nov postopek zakupa, medtem ko pa pri pravnih osebah pa se lahko ta zakup prenese na novega lastnika,« pravi predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v državnem zboru Vida Čadonič Špelič.

Kako bodo ob krizah ravnali tuji lastniki?

Sindikat kmetov in kmetijska zbornica tako pozivajo k spremembi zakona o skladu kmetijskih zemljišč, ki bi omogočila prekinitev starih najemnih pogodb ob menjavi lastnikov

»Težava je pri tem, ko pride do nekih kriz, lahko pride do neke prehranske krize. Strateške zadeve vemo kako se zdaj v svetu dogajajo in takrat pa bo seveda lastnik dal tiste usmeritve kaj in kako in kam bo šel pridelek iz teh njiv,« vztraja Roman Žveglič iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

V Panviti pa medtem pravijo, da so tovrstne skrbi odveč.

»Zemljišča so še naprej v lasti Republike Slovenije, mi jih imamo v zakupu, z njimi ravnamo kot dober gospodar in to mislimo delati tudi vnaprej,« pravi Peter Polanič.

Veliki sistemi ključni za samooskrbo

Panvita je največja pridelovalka koruze pri nas, večino jo predela v krmila in nato uporabi za živinorejo. Tudi vsa pšenica, ki jo pridelajo na Panvitinih njivah in odkupijo od kmetov, ostane v Sloveniji.

»Mi se seveda moramo zavedati, da so za samooskrbo pomembni veliki sistemi, ker ti proizvajajo intenzivno in ti nam zagotavljajo tisto globalno samooskrbo,« še pravi Vida Čadonič Špelič.

Komentarji (11)

Antiukra (ni preverjeno)

Hrvatov se nej za bate, trbej se pa bate Ukrajincof, Palestincof in podobnoga pritepenoga ološa, štere se pod pretvezo žrtve se priselavle, uživa, izvaja kriminal in nema najmenšoga namena se prilagoditi. Ka o ciganaj nanč ne gučin.

mainman

Dobro napisano, samo tudi hrvati imajo svoje načrte in interese, enako kot madžari, ... ključne panoge morajo ostati v naših rokah in oskrba z hrano je ena takih. Jim pa lahko takoj podarimo vse kriminalce/politike/razne menedžerje, ... Če bi dali še nekaj miljonov denarja zraven za njihovo oskrbo bi še vedno bili na boljšem, ko pa da jih toleriramo in nam letno pokradejo na stotine miljonov.

In reply to by Antiukra (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Idiotizem nima meja. Medtem ko v Slavoniji ostaja najboljša zemlja neobdelana, Hrvatje kupujejo v Sloveniji. Ne vem o čem govori Peter Polanič, saj po novem ne bo imel večino in bo novi lastnik počel kar ga bo volja. Med predhodnike Panvite očitno spadajo tudi grofje. V času SFRJ so bila podjetja in zemlja v družbeni lasti.

. (ni preverjeno)

Pri nakupih prvo žepe nazaj napolnijo, pa subvencije poberejo, za ble ave slovence jim ni mar.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ministrico za zdravlje in spreljevalca bi pelali po infencikskem oddelku, lahko greta tudo na skupni wc. Ka do znali u Lublan kam metati denar, da nedo mafijo filali pri koritu.

. (ni preverjeno)

Nebi jim šlo na smeh.

In reply to by . (ni preverjeno)

goričanec2 (ni preverjeno)

Lažnivec kaok oča!

3243re (ni preverjeno)

samooskrba Slovenije že dolgo ni več. vprašajte mister Židana.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmm, koliko sedaj razumem je Panvita že bila za časa Jugoslavije.

Po letu 1991 se je PRIHVATIZIRALA ❗❗❗

No, sedaj se bo pa HRVATIZIRALA ❗❗❗

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

In dobro bi bilo, da se že enkrat končno neha s to famo okrog samooskrbe, ker je to pravljica za otroke.

Slovenija ni in ne bo samooskrbna.

To so fore, ki so jih spustili med rajo.

Vsi oglašujejo kako je vse Slovensko.

Malo morgen ❗❗❗

Sicer je končno vseeno katera pšenica je v kruhu, ki ga jeste.

čarni vrag (ni preverjeno)

To ni ravno tako. Medtem ko se naše pridelovalce šikanira s 101 predpisom, uvažamo ukrajinsko pšenico, škropljeno s, v Sloveniji že več kot 20 let prepovedanimi škropivi. Pa tudi GMO je zraven. To od nas zahteva striček onkraj Velike luže.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Starejše novice