Premier Robert Golob je ob obisku Pomurja v intervjuju za televizijo IDEA in Sobotainfo spregovoril o zdravstvu, energetiki in volitvah v evropski parlament. Razkril je tudi, ali bo njegova vlada tista, ki bo ustanovila pokrajine.

Na obisku Pomurja sta danes predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki sta prisostvovala jubileju Zdravstvenega doma Murska Sobota, še pred tem pa sta obiskala tudi Splošno bolnišnico Murska Sobota.

Ob robu dogajanja smo premierja povabili na pogovor za televizijo IDEA in Sobotainfo in ga med drugim povprašali, zakaj ga tako redko vidimo v Pomurju. 

Nagrajevanje zdravnikov?

Zanimalo nas, kaj se lahko zdravstvene ustanove po Sloveniji naučijo iz primerov Splošne bolnišnice Murska Sobota in Zdravstveni dom Murska Sobota.

»Pomurje je lahko za zgled dobrih praks celi državi. Tako na področju primarnega zdravstva, kjer je dostopnost do družinskega zdravnika najvišja v celi državi, nikjer drugje ni tako visoka, kot ravno v Pomurju. 

Na drugi strani pridobitev v bolnišnici, nov negovalni oddelek, ki je izjemno pomemben, saj se ravno na tem področju cela država sooča z izrazitim pomanjkanjem, Pomurje pa prednjači,« je odgovoril Golob.

Dotaknili smo se povečanja produktivnosti v zdravstvenem sektorju, o kateri je zdaj bilo toliko govora, tudi v senci stavke zdravniškega sindikata Fides. V javnosti so zaokrožile informacije o nagrajevanju tistih zdravnikov, ki delajo več. Na kakšen način je bilo to mišljeno?

»Mislim, da je šlo za šum v komunikaciji, ki je bil kasneje odpravljen. Povedal sem, da je ministrstvo zagotovilo sredstva za spremljanje obremenitev zdravnikov. To je prvi korak, mi moramo biti v stanju izmeriti, koliko so posamezni zdravniki in timi obremenjeni

Kaj pa kakovost zdravstvenih storitev? Lahko ta raste, če bodo zdravniki delali več?

»Danes je plačana katera koli storitev enako, želim si, da bi imela pri plačilu za storitev kakovost bistveno večjo težo

Povprašali smo ga tudi, kakšno rešitev vidi za prekinitev zdravniške stavke. »Fides ne sme in ne more biti privilegiran,« je med drugim dejal.

Bi Slovenija zmogla investicijo v JEK 2?

Predsednica države Nataša Pirc Musar je te dni pozvala k transparentnemu obveščanju o gradnji JEK 2. Sama podpira jedrsko energijo, pravi pa, da javnost ni dovolj obveščena. Kaj o tem meni Golob?

»Ah,« je zamahnil premier in pojasnil: »Mislim, da ravno to, da je to izjavo dala, pove, da je transparentnost ravno v primeru JEK 2 najvišja možna.«

Bi Slovenija takšno investicijo sploh zmogla? Pa lahko preživimo brez jedrske energije? »Moje osebno mnenje je, da je jedrska energija nujen element naše bodoče energetske mešanice.«

Golob bi bil zadovoljen z dvema evropskima poslancema

Po zadnji anketi Dela bi na volitvah v evropski parlament Gibanje Svoboda s 17,3 odstotka pristalo na drugem mestu, torej za SDS. Bo zadovoljen s takšnim rezultatom?

»Če bomo dosegli dva poslanca, bo to minimalni uspeh, s katerim smo zadovoljni. Seveda, pa je pravilno, da vsak cilja višje.«

Na prvi dve mesti so sicer uvrstili dva najmlajša kandidata, trenutno evropsko poslanko Ireno Joveva in kandidata iz Pomurja Mateja Graha. Je to način za aktivacijo mladih volivcev oziroma kam so ciljali s to potezo?

Na koncu je spregovoril še o potencialih Pomurske regije in odgovoril tudi na vprašanje, ali bo njegova vlada tista, ki bo ustanovila pokrajine.

Starejše novice