Novoletne zaobljube vam lahko izboljšajo življenje. Če se jih le držite.

Novoletne zaobljube so seznam želja in ciljev, ki bi si jih posameznik v novem letu želeli doseči, njihova zgodovina pa je stara štiri tisoč let in sega že v antični Babilon.

Ne glede na to, ali ste si tudi letos zaželeli, da boste nehali piti, kaditi, da boste nekoliko shujšali ali pa le bolj zdravo živeli, večina na prazne novoletne zaobljube pozabi že tretjega januarja.

Da pa se vam to ne bi zgodilo tudi letos, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da se boste svojih novoletnih zaobljub zares držali ter še bolj pomembno - jih tudi uspešno dosegli!

»Letos bom drugačen«

Znanstvene raziskave so pokazale, da so ljudje ob novih začetkih – na datume, kot so novo leto, rojstni dnevi in celo ponedeljki – še dodatno motivirani, da se lotijo svojih ciljev, ker se jim zdi, da lahko obrnejo stran preteklih neuspehov.

Nov začetek, kot je novo leto, naj bi dodatno omogočal, da vse napačne korake premaknemo v preteklo poglavje in si rečemo: »To sem bil stari jaz, toda novi jaz bom drugačen.«

Izberite cilj, ki je konkreten in majhen

Vedenjski znanstveniki so odkrili vrsto tehnik, ki vam lahko pomagajo pri uresničevanju novoletnih zaobljub.

Taktike so najbolj uporabne, če ste izbrali cilj, ki je konkreten in majhen. To pomeni, da se boste želeli izogniti nejasnim ciljem, kot je: »Več bom telovadil,« in namesto tega postaviti posebne cilje, kot je: »Telovadil bom štirikrat na teden.«

Predstavljamo vam še pet znanstveno utemeljenih nasvetov za vztrajanje in doseganje ciljev pri vaših novoletnih zaobljubah.

1. Zastavite si določene cilje

Raziskava je pokazala, da si z dodajanjem jasno določenega cilja v načrt pomagate zapomniti, kdaj ukrepati. Bodite pozorni, da podrobno navedete, kdaj in kje boste sledili svojim željam in načrtom.

Če je vaša novoletna zaobljuba, da meditirate pet dni vsak teden, bi bil načrt, kot je »meditiral bom med tednom«, preveč nejasen. Toda načrt, ki temelji na iztočnici, kot je »ob delavnikih med odmorom za kosilo bom meditiral v pisarni«, bi ustrezal temu.

2. Razmislite o kazenski klavzuli

To, da sami sebe kaznujete, se morda res sliši zlovešče, a zagotavljanje, da se boste soočili s kaznijo, če ne izpolnite svoje novoletne zaobljube, lahko dela čudeže.

Eden izmed primernih načinov kazni bi tako bil recimo, da nekaj ljudem poveste o svojem cilju, da vas bo sram, če bodo pozneje preverili in ugotovili, da tega niste uspešno izpolnili. Še strožja kazen bi bila denarna kazen - vsakič, ko se ne bi držali zastavljenega cilja, bi na mizo morali dati nekaj gotovinskega denarja.

3. Naj bo zabavno

Ko gre za doseganje naših ciljev, nas večina stremi k učinkovitosti. 

Če želite postati fit, probavate z intenzivno in naporno vadbo dosežti hiter napredek. Če želite doseči dober uspeh, predvidevate, da so ponavadi ključ za uspeh dolge učne seje.

Toda raziskave so pokazale, da vas lahko osredotočanje na učinkovitost pusti na cedilu, ker boste zanemarili še pomembnejši del enačbe: uživanje v zasledovanju cilja.

4. Dovolite si karto za izhod iz zapora

Če odstopate od svojih novoletne zaobljub, se lahko zgodi, da se boste hitro razglasili za neuspešnega in se odrekli nadaljnemu doseganju zastavljenega cilja. Raziskovalci temu pravijo: »Kaj za vraga.« 

Takole izgleda: recimo, da ste načrtovali, da greste vsak večer zgodaj spat, vendar se nekega petka niste mogli upreti, da ne bi ostali pozno v postelji, da bi si ogledali dodatno epizodo vaše najljubše serije. Po tem so vaši načrti za zgodnje odhod v posteljo padli skozi okno, ker »kaj za vraga,« saj vam je že spodletelo.

Ne pozabite! Če si postavite težke cilje (na primer čas za spanje ob 22. uri vsak večer), vendar si vsak teden podelite eno ali dve kartici za izhod iz zapora, lahko dosežete boljše rezultate, kot če si zastavite težke ali lahke cilje brez prostora za premikanje.

5. Prosite prijatelje za pomoč

Seveda ni nobena skrivnost, da preživljanje časa z ljudmi, ki so nagnjeni kvisokimi dosežki lahko izboljša tudi vašo uspešnost.

Če je vaša novoletna zaobljuba preteči maraton ali napisati knjigo, bi bilo pametno, da bi se začeli družiti s prijatelji, ki so prišli do cilja (dobesedno ali figurativno) in vam lahko pokažejo, kako se to naredi.

Raziskave in študije kažejo, da če izrecno vprašate uspešne prijatelje, kako so dosegli nek skupni cilj, in sami preizkusite te taktike, boste imeli precej več možnosti za uspeh.

Komentarji (6)

L. .. (ni preverjeno)

Vsako silvestrovo se zaobljubim, da ne bom več odpiral portal " sobotainfo " pa mi nikak ne uspe.

MJDC (ni preverjeno)

Novoletna zaobluba brazilca: đe-ha e-đe-he, letos mu ga pa dvajstitri dice gor naprava sa Sanela, ka mo ga vlejko bole socialna!

Lajčimen (ni preverjeno)

Če san kadilec, pijanec, takšen ali ovaksen odvisnik moren počakati na novo leto pa sam sebi lagati? Što ma volou de se svoje razvade rejšo prejk noči.. Te novoletne zaobljube so takšen medijski bulšit.

Lajoševsky (ni preverjeno)

Hahaha, Lajoš, te mautijo kadilci, pa lidge kere pigejo pivo? No što te še maute? Lidge ka kadijo travo? Ka seksajo? Začuda te ne mautijo debele. :D Če bi dobro gledo posnetke iz bergamske bolnice, kere so nan tak fejst predvajali v začetke 2020, bi vido same debele na postelaj. :D Zavolo debeleh - in nej kadilcov/pivcov -, trpi zdravstveni sistem. :D

In reply to by Lajčimen (ni preverjeno)

Socialaš (ni preverjeno)

Moj cilj je ka bom menje jedel pa več kadil. Oboje nemrem ker socialna premala

slvkoso (ni preverjeno)

To da bodo zdravniki plačani 80E na uro prisotnost v ambulanti je največja neumnost kajti če pride do tega bo že naslednji dan kirurg zahteval 800 E itd Tisti ji je obljubil 80 na uro nima realnega pogleda v današnje življenje. A se vam zdi prav da en dohtar dobi na dan toliko kot upokojenec z polnim stažem na mesec

Starejše novice