Slika je simbolična.
Evropski parlament je danes potrdil, da bo od leta 2035 prepovedana prodaja avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Evropski parlament je danes potrdil nove cilje zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida za nova osebna vozila in lahka gospodarska vozila.

Z novo zakonodajo, ki jo je potrdilo 340 poslank in poslancev, bo od leta 2035 prepovedana prodaja avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Vsa vozila bi tako od leta 2035 bila brezemisijska. Vmesni cilj pa je do leta 2030 zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in kombiniranih vozil za 50 odstotkov.

V prihodnosti bo nakup brezemisijskih avtomobilov za potrošnike ugodnejši

Do leta 2026 bo Evropska komisija spremljala tudi razlike med mejnimi vrednostmi izpustov in podatki o dejanski porabi goriva in energije. Poročala bo o metodologiji za prilagoditev posebnih izpustov ogljikovih dioksidov proizvajalcev in predlagala ustrezne nadaljnje ukrepe.

Proizvajalcem, ki bodo v posameznem koledarskem letu proizvedli med 1000 in 10.000 vozil se lahko do konca leta 2035 odobri odstopanje, proizvajalci, ki pa na leto proizvedejo manj kot 1000 novih vozil pa bodo še naprej izvzeti iz spremljanja razlik med mejnimi vrednostmi izpustov.

»Nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov bosta za potrošnike cenovno ugodnejša, hitreje pa se bo razvil tudi trg prodaje rabljenih vozil. Trajnostna vožnja bo tako dostopna vsem,« je razložil Jan Huitema.

Komentarji (14)

tuncika

ČE ŠE NE VESTE KDO NAM VLADA V EU !!!!!!!!!!!!
»Veliko ljudi, ki delajo za institucije EU, uživa mamila,« pravi bruseljski politik; v kar devetih od desetih stranišč v Evropskem parlamentu so našli sledi kokaina.

Ilonka (ni preverjeno)

Ja in? Na kokaini so razni doktori, odvetniki, muzičari, učitelji, profesorji.. Lista je neskončna. Ne ven ka bi rad povedo? Mati te je fčila ka sta koka in gandža strup za telo in zaj se ti zača vrteti kda o ton čitaš? Sprijazni se in odrasti.

In reply to by tuncika

čarni vrag (ni preverjeno)

»Nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov bosta za potrošnike cenovno ugodnejša, hitreje pa se bo razvil tudi trg prodaje rabljenih vozil. Trajnostna vožnja bo tako dostopna vsem,« je razložil Jan Huitema.

Tej v Bruslji so izgubili pamet. Takšne befehle je še Hitler nej pošiljo po 3. Rajhi.

Gees (ni preverjeno)

Vrvlem, poleg taksnih idiotov DE tistih par ljudi steri do preziveli jedrski spopad ka ga ti vojni huskaci skup kujajo srečnih če do lejko sploh zunaj peski hodili !

Opliceve (ni preverjeno)

Jaja seveda isto kot korona NATEG. Jebite se gnoji lažnive!

Mrvica (ni preverjeno)

Nema veze, na vikendi mi v garaži takši stroj stoji ka či 2100 leta v njega magari kurilno vligejš vužge s prve.

. (ni preverjeno)

Te mi javi če de vužga. Pa ga rja ne razje ka se pelava na kavo u portorož, ge častim. Samo te boš že z vlakom lahko priša dol v 5ih urah.

In reply to by Mrvica (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Bla, bla, bla, in sedaj bo 340 nekih EU poslancev zapovedalo 500 milijonom ljudi, kakšne avte bodo imeli.

Malo morgen !!!!!!!

Še v Nemčiji, ki je zelo razvita jim elektro omrežje ne prenese niti polovico vseh avtov na elektriko.

In tudi nimajo toliko denarja in časa, da bi vse po vsej državi posodobili.

Druge manj razvite države v EU so še bistveno na slabšem.

Očitno določeni EU politiki živijo nekje v svojem pravljičnem svetu in ne vidijo realnosti.

Opazovalka (ni preverjeno)

Tak je to ko imajo bruseljski poslanci namesto mozga frnikule v glavi. Ideja nemre zaziveti, ker velki del avto.industrije temelji na izdelavi motorjev z notranjim zgorevanjem in bi preklop izkljucno na elektricne motorje pomenil precej neuporabne delovne sile-delodajalci pa vsi dobro vemo kako neradi vlagajo v delafce (izobrazevanja, certifikati). Kot drugo pa kako je z el. omrezjem? Bomo vsi na vesi ob dolocenih urah poslusali radijo na baterije, ker de omrezje rezervirano samo za filanje avtobaterij? Ne vem no, nesterni zivijo brez stika z realnostjo 😝😝😝

Opazovalka (ni preverjeno)

Mi lejko sto prosim razlozi besedno zvezo “trajnostna voznja”? Ka enkrat avto z elektriko nafilas in ga vozis dokec ne razpadne ali ka je to? 😝

In jaz ka vozim dizla se vozim kontra trajnostno; torej ENKRATNO 😎

anton77 (ni preverjeno)

Malo morgen....

...... (ni preverjeno)

Upam da EU sranje koruptivno do takrat razpade na sto falatof.

lepi (ni preverjeno)

evropski parlament čiste butale, mislim butalci so meli malo več v glavi no mislim

pozorni (ni preverjeno)

V primere, ka bi bilau se v rejde, ka bi delavce delele elektro avtoje(popolna sprememba proizvodnih linij- ne ven što de tau financejro), ka be sakša država mejla urejeno in močno elektro omrežje, ka do pa z odslüjženime akumulatore? Do je leko pametjakoviče politične praznoslamomlatilci s slamo v glave v menze konzumejrale, pa fajn rigale pa pr....

Starejše novice