Ameriške radarske sile Norad vsako leto spremljajo, kako Božiček s svojimi jeleni po svetu raznaša darila.

Začetek te tradicije ima simpatično zgodbo, saj se je vse začelo leta 1955, ko je lokalni časopis v Koloradu pomotoma navedel vojaško številko Letalske obrambe Severne Amerike (Norad) za otroške klice Božičku.

Takratni polkovnik Harry Soup ni želel, da bi bili otroci razočarani in je dal ukaz, da naj se na otroške klice odgovarja ter jih seznanja z lokacijo Božička na nebu, poroča STA.
 

Sateliti usmerjeni v nos jelena Rudolfa

Vsako leto so aktivnosti povezane s spremljanjem Božička dobivale večje razsežnosti in danes je v akcijo vključenih 1500 prostovoljcev, ki odgovarjajo na klice in elektronsko pošto otrok.

Na interaktivni spletni strani Noradsanta lahko v realnem času spremljate lokacijo Božička in obenem razširite svoje zemljepisno znanje.

Na Noradu pravijo, da Božička spremljajo s pomočjo satelitov, ki zaznavajo toplotno žarčenje rdečega smrčka jelena Rudolfa. 

Spletno stran, kjer lahko tudi spremljate število razdeljenih daril, vsako leto obišče več kot 15 milijonov ljudi iz več kot 200 držav po svetu. Pri Noradu, kjer drugače skrbijo za varnost neba nad Severno Ameriko, pa javnost obveščajo tudi preko družbenih omrežij. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Preskrbljen (nepreverjen)

Kaj kdo ve so trgovine na božič odprte?

Luka, (nepreverjen)

Na žalost mislim da ne.

Kur..a (nepreverjen)

Fanta za letos sem zaprla trgovino,vidimo se prihodnje leto.

In reply to by Luka, (nepreverjen)

. (nepreverjen)

omfg kaka norija

Starejše novice