Banana je eden izmed najbolj priljubljenih sadežev na svetu in tudi v Evropi jih pojemo največ, takoj za jabolki. Zagotovo pa niste vedeli tega o tem tropskem sadežu.

Banane uspevajo na bananovcu, ki je »nepravo« drevo, saj nima stebla, in lahko zraste tudi do 15 metrov v višino. Na enem bananovcu letno dozori približno 60 kilogramov sadeža, kar znese 150 banan. Obstaja veliko različnih vrst banan, ampak velika večina sadežev, ki jih uživamo pri nas, je sorte »cavendish« in izvirajo iz držav Južne Amerike. 

So tako zdrave kot so tudi dobre?

O bananah je bilo narejenih že veliko raziskav in tako dobro poznamo njihove koristne učinke za naše zdravje. Uživanje banan ima naslednje koristi:
-    Blagodejno vplivajo na kardiovaskularno zdravje
-    Uravnavajo holesterol
-    Pripomorejo k boljšemu spancu
-    Pomagajo pri dobri prebavi

Najbolj zdrave so najbolj zelene

Na priloženi fotografiji lahko preverite, katere blagodejne učinke ima banana glede na stopnjo njene zrelosti. 

1.    Nezrela banana (najbolj zelene barve)
-    Vsebuje največ odpornega škroba, ki spada med dobre ogljikove hidrate
-    Odličen vir probiotikov za črevesje in v skladu s FODMAP (FODMAP je okrajšava oziroma kratica za štiri skupine ogljikovih hidratov, ki fermentirajo v debelem črevesu, ga lahko dražijo in tako povzročajo prebavne neprijetnosti)

2.    Komaj zrela banana (svetlo rumene barve)
-    Odlična vsebnost vlaknin
-    Manj vsebnosti sladkorja

3.    Zrela banana (bolj temno rumene barve)
-    Visoka raven antioksidantov
-    Dobra vsebnost vlaknin

4.    Zelo zrela banana (rumene barve z rjavimi pikicami)
-    Najmanjša vsebnost mineralov in vitaminov

5.    Prezrela banana (intenzivne temne lise)
-    Največja vsebnost sladkorja
-    Najmanjša vsebnost vlaknin

Potrebno se je pa seveda zavedati, da banane, kot druge tropske sadeže uvažamo, in so tako obrane predčasno, da zdržijo dolge transportne poti ter dozorevajo šele med potjo in skladiščenjem. Kako to vpliva na vsebnost hranilnih snovi, pa so mnenja stroke deljena. Pri nas je največji uvoznik družba Rastoder z Derby bananami, ki je celo največji trgovec z bananami na Balkanu in šesti na svetu. Prisotna je tudi v Severni in Južni Ameriki, v Rusiji in na arabskem trgu. Njihove banane izvirajo večinoma iz Ekvadorja in Kostarike.

Kot zanimivost pa je vredno še izpostaviti podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki ta priljubljeni tropski sadež goji v svojem tropskem vrtu v Prekmurju.
 

Komentarji (10)

3CP0 (ni preverjeno)

"Kot zanimivost pa je vredno še izpostaviti podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki ta priljubljeni tropski sadež goji v svojem tropskem vrtu v Prekmurju."

PLAČAN PRISPEVEK

Krek (ni preverjeno)

Ja, pomojem so pokasirali nekje 1 milijon evrov. Pa še Rastoder je par milijončkov dal.

poison (ni preverjeno)

Verjetno tisti ka so pisali tej članek v originali, pa tisti ka ste tou skopejrali na sobotainfo nejste gledali dokumentarca kak pa ge se gojijo banane kere mij v Evropi gejmo. Gdfa si tou pogledente dvomin ka de še što banano v usta dao ali pa piso po neti kak so banane zdrave.

Rastko (ni preverjeno)

No pa daj naslov dokumentarca ovadi, ce zavolo njega banan ne gejs (pa predvidevam niti enoga uvozenoga sadja/sadeza ??)

In reply to by poison (ni preverjeno)

qwq (ni preverjeno)

Banan prej več ne dejvle v usta, samo še kurca.

In reply to by Rastko (ni preverjeno)

poison (ni preverjeno)

Gen banane, samo se prlej pozaniman od ge so prišle. Ne spomnin se več naslova dokumentarca, je bil pa predvajani na RTV pa mislin ka je biu francoski. Gda najden ti dan link. Do tečas pa si lejko več tu prečitaš: https://www.24ur.com/novice/slovenija/na-cigavih-plecih-sloni-posel-z-b…

In reply to by Rastko (ni preverjeno)

poison (ni preverjeno)

Tu je še nekaj v francoščini, lejko si daš v google translate pa boš razmo: https://afrikhepri.org/sl/pollution-par-les-pesticides-en-martinique-et…

In reply to by Rastko (ni preverjeno)

Kak te nej (ni preverjeno)

Zelo dvoumen naslov?

. (ni preverjeno)

a daj daj daj. prej so pa tulili da je samo tista zdrava ki je s črnimi pikami. lari.fari

čarni vrag (ni preverjeno)

jaz najraje gurnem banano administratori v rit

Starejše novice