*Fotografija je simbolična
Na Hrvaškem so v minulem dnevu potrdili 208 novih okužb s koronavirusom.

Epidemiološka situacija na Hrvaškem se vse bolj zaostruje in slabša. Po tem, ko so v sredo zabeležili največ novih primerov v enem dnevu, 180, so število že naslednji dan presegli.

Po 1.249 testiranjih je bilo namreč odkritih kar 208 pozitivnih primerov. Kot problematičen vir okužb, so identificirali predvsem nočne lokale na otoku Pag, v Makarski in po novem tudi na otoku Vir.

Skupno se je s koronavirusom na Hrvaškem okužilo že 6.258 oseb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 163 oseb. Trenutno potrebuje bolnišnično zdravljenje 106 bolnikov, na respiratorjih pa je 10 obolelih na Hrvaškem. 

Številke so pričakovali

Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb. "Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal, po poročanju STA.

Kmalu strožji ukrepi tudi pri nas?

Avstrija je svoje državljane že pozvala naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo, Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške. 

Kot še poroča STA, na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob vrnitvi s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom, še piše STA.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kul in (nepreverjen)

Štiri članke ste že gnes iste napisali. Resan ste fuknjeni.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Po mojem Hrvati kar tako pišejo neke številke
samo da bi nas prehiteli

In reply to by Kul in (nepreverjen)

Paničar (nepreverjen)

Nika se ne dogaja... Hrčeki so samo malo "popravili" številke. Tam je desettisoče okuženih. Ampak brez panike. Naši turisti se komaj zdaj vračajo ali se bodo kmalu. Največji izbruh je tako možno pri nas pričakovati konec počitnic. Kar pomeni, ka mo deco meli doma in do uživali vse blagodeti "učenja na daljavo". Ampak, ko šiša našo deco, glavno je, ka se je raja in glavati političari naužila dalmatinskega sunca pa pojedla svojo porijo giric. Zdaj pa za 10 mesecov karantene pa poslušanja Zečića. No ja, edino delat mo hodili, na delovnon meste virusa itak nega! Pa poslušali glupo Beović pa tistoga odvratnoga Kacina.

Domačin (nepreverjen)

Budalo sobotainfo

gasilec lojz (nepreverjen)

kako zanimivo kako lahko takoj opaziš
da je bil pri tebi striček iz Čakovca na obiski
in da ti je dal zvečer po risanki v usteca Banano
in ti vzhičen kot si , potem pišeš neumnosti

In reply to by Domačin (nepreverjen)

duskraka (nepreverjen)

To Slovenija treba okužiti Hrvaško To so virusi iz Slovenije

inokss (nepreverjen)

MENI JE SMEJSNO KAK TA PORTAL NABIJA ZA FAKING KLIKE!

PO ENI STRANI NAS SCETE SAGATI NAJ NRJDEMO NA HRVASKO, PO DRUGI STRANI PA SERETE KAK VASA NOVINARKA SKACE PO HRVASKI!

KA BI RADI!???? VIDIN KA MATE DVA BLESAVIVA CLOVEKA NA VRHI

gasilec lojz (nepreverjen)

kako zanimivo kako lahko takoj opaziš
da je bil pri tebi striček iz Čakovca na obiski
in da ti je dal zvečer po risanki v usteca Banano
in ti vzhičen kot si , potem pišeš neumnosti

In reply to by inokss (nepreverjen)

Starejše novice