Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan turizma, ki je letos v največji krizi v svoji zgodovini, saj ga je pandemija covida-19 spravila na kolena, poroča STA.

Tako v svetu kot v Sloveniji kljub katastrofalnim številkam deležniki izpostavljajo optimizem in se ozirajo v čas, ko bodo potovanja spet stekla, poroča STA.

»Letošnji svetovni dan turizma obeležujemo z mešanimi občutki, s kančkom negotovosti in pričakovanj, a z veliko pozitivne energije in odločnosti, da bomo kos tudi izzivu, ki ga je pred nas postavila pandemija in z njo turistični mrk, kot ga ne pomnimo,« je po poročanju STA v poslanici ta teden povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Razmere, v katerih se turizem trenutno nahaja, deležnikom ne smejo vzeti poguma, je nadaljeval. Prihodnost bo namreč odločno na strani tistih, ki so se zapisali zdravemu, trajnostnemu in vsestransko odgovornemu načinu delovanja in poslovanja. »Slovenski turizem to zagotovo je,« je še dodal za STA.

Prva naloga bo sicer zagotoviti, da bodo turistična podjetja krizo sploh preživela, nato pa, da bodo vračanje turistov dočakala v kar se da dobri kondiciji.

Po poročanju STA je vlada v petem protikoronskem paketu že predlagala podaljšanje ukrepa čakanja na delo za turistično panogo in ponovno uvedbo temeljnega dohodka za samozaposlene. Deležniki v slovenskem turizmu pa so staknili glave pri pripravi akcijskega načrta okrevanja po koronavirusni krizi, katerega osnutek naj bi bil pripravljen oktobra, sprejeli pa bi ga do konca leta.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je v reviji Turizem opozorila, da je pred nami jesen, ki »prinaša nove izzive in šele odkriva pravo globino te krize«. Spomnila je, da kriza ni prizadela vseh enako, še poroča STA.

»Med najbolj prizadetimi segmenti so poslovna srečanja in dogodki, agencije, močne znamenitosti, pa tudi od tujih obiskovalcev močno odvisne destinacije. Na robu preživetja so se znašli številni s turizmom neposredno in posredno povezani: podjetja, posamezniki, vodniki, kreativci ...« je naštela.

Tudi Pakova se strinja, da ima Slovenija za okrevanje dobro osnovo, saj se je v zadnjih letih intenzivno razvijala in umeščala kot varna, zaupanja vredna, zelena in butična destinacija. Toda gosti »bodo prihajali počasi, postopoma, glede na situacijo, ki jo bodo pogojevali virus in ukrepi za njegovo zajezitev«, je še spomnila.

Na drugi strani pa je po besedah direktorice sedaj čas, ko je treba na pravi način sprejemati prave korake za okrepitev odpornosti za boljši turizem v prihodnosti, tudi morda popraviti kakšne pretekle napake, ko se je zaradi velikih rasti ponekod že porušilo ravnovesje med obiskovalci in prebivalci, še poroča STA.

»Zdaj je čas, da se s premišljenimi koraki v teh okoljih ne vračamo v stare tire, temveč ponovno rast postavimo na še bolj trajnostne temelje in dosegamo več z manj,« je pozvala.

Svetovna turistična organizacija je sicer letošnji svetovni dan turizma posvetila temi podeželja oziroma vlogi turizma v ruralnih okoljih. Počivalšek je prepričan, da je ta tema Sloveniji pisana na kožo, saj prav slovensko podeželje gosti številna privlačna kulinarična, aktivna in pristna doživetja, še poroča STA.

Da bo slovenski turizem tudi v prihodnje temeljil predvsem na domačih gostih, priljubljene destinacije pa bodo bolj na podeželju, kjer bo v ospredju aktivni oddih, je za STA ta teden poudaril tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka.

Predsednik Turistične gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo je dodal, da bo Sloveniji v prihodnje zelo v pomoč že dobro uveljavljena zelena shema slovenskega turizma. »Trajnostne, nemnožične in zdrave vsebine bodo namreč vedno pomembnejši motiv turističnega obiska,« je dejal.

Slovenija bo lahko v prihodnjem letu stavila tudi na kulinariko, pa je po poročanju STA spomnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar.

Pozitivno izhodišče predstavljajo letos prvič podeljene Michelinove zvezdice, prihodnje leto pa bo Slovenija še Evropska gastronomska regija. Gostinci bodo sicer, kot je spomnil, morali staviti na slovenske prednosti, kot so lokalno pridelane surovine, država pa bo morala k temu pripomoči še z odpravo nekaterih birokratskih ovir, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

Priso san v situacijo ge san mogo meti masko 3 ure.. Ka van scen povedat je to.
Deca v šoli 6.7.8 vor tudi med odmori in to je mučenje otrok.
V treh urah san bil skoraj hin zavolo maske no malo pretiravam ali vrvlite ka je to težko za odrasloga človeka Nej pa za deco.
Svetovna vojna brez orožja nič drugo neje to. Države se že znajo zakoj se to dela mi smo pa samo hrčki keri gonimo kolo kero se njin nesmi stavi

olkhfdw (nepreverjen)

Kakšen koronavirus vejpa toga sploj nega ka lažete

Karl Marx (nepreverjen)

Javna skrivnost je, da je Janšev in Počivalškov vaučer koronaturizem glavni razlog za rast okužb v septembru. Će k temu dodamo še okužbe iz Hrvaške ugotovimo, da je vlada Republike Slovenije s svojim (ne)delovanjem povzročila 80 odstotkov vseh seda jih okužb. Julija inavgusta je Janša na podlagi dogovora s Plenkovičem, za kar je dobil milijonsko podkupnino na tajni račun v tujiji, na široko odprl mejo s Hrvaško, poleg tega pa je v slovenske toplice in na obalo poslal 300.000 Slovencev.

SPUSTITI CENE (nepreverjen)

TOVARIŠI V TURIZMU, POTREBNO BO SPUSTITI CENE, ki bodo primerne za domačega gosta, ker tujcev katerim ste vi nabijali cene še dolgo časa ne bo, tako da če boste hoteli preživeti obvezno spustiti cene ki bodo primerne slovenskim plačam in pokojninam. Zadosti ste si nagrabili vsa leta do sedaj in to se je končalo kar je tudi pravilno, ker iz domačega gosta ste se in se še vedno norčujete.

Starejše novice