Vojna med Rusijo in Ukrajino pušča posledice tudi v termah po Sloveniji. Ruski gostje odpovedujejo rezervacije. Kakšna je zasedenost in koliko je odpovedi smo preverili tudi v termah po Pomurju.

Obiskovalci iz tujine so v nekaterih slovenskih termah bolj pogosti, v nekaterih nekoliko manj. Koliko je odpovedi v Pomurju? 

Terme 3000 Moravske Toplice in Terme Ptuj

Terme 3000 Moravske Toplice in Terme Ptuj, ki sta del skupine Sava Hotels & Resorts beležijo zdaj, v času počitnic, približno 80 odstotno zasedenost. 

Sicer prevladujejo domači gostje, med tujimi pa so gostje iz sosednjih držav. 

»Za prihajajoče obdobje beležimo kar nekaj odpovedi iz Rusije in Ukrajine.

V zadnjem predkoronskem letu, torej 2019, smo imeli v skupini Sava Hotels & Resorts nekaj manj kot 5 odstotkov ruskih in ukrajinskih gostov,« pojasnjujejo iz Save. 

Terme Vivat 

Tudi v Termah Vivat trenutno beležijo dobro zasedenost namestitvenih kapacitet.

»Zadovoljni smo tudi z zasedenostjo v času zimskih počitnic, prav tako smo zadovoljni z rezervacijami v marcu in naslednjih mesecih,« pojasnijo iz Vivata.  

Za Vivat je zelo pomembno, da so se začeli vračati tudi gosti iz tujine.

»Imamo kar nekaj skupin, te pa so iz Nemčije, Avstrije in Češke. V marcu k nam prihajajo štiri nogometne reprezentance, in sicer Slovenija, Srbija, Turčija in Wales,« še dodajo. 

Gostje iz Rusije in Ukrajine so v letu 2019 pri njih predstavljali le dva odstotka vseh nočitev. Kot so še poudarili, so te nočitve ustvarili predvsem nogometni klubi iz Ruske premier lige.

Zaradi razmer se trenutno že zavedajo, da v letošnji poletni sezoni ne bodo imeli nogometnih ekip iz teh dveh trgov. Zato upajo, da bodo te goste nadomestili z ekipami iz drugih držav. 
 

Bioterme Mala Nedelja

V Biotermah Mala Nedelja so ob vikendih kapacitete več ali manj polno zasedene, med tednom je zasedenost nekoliko nižja.

Tujih gostov je malo, med temi pa prevladujejo Hrvati, nekaj je tudi Avstrijcev in Italijov. 

»Iz Rusije in Ukrajine k nam prihaja zelo malo gostov, zato sedaj odpovedi zaradi trenutne situacije na srečo še nismo zaznali,« sporočajo iz Bioterm Mala Nedelja. 

Stanje v termah drugod po Sloveniji

V petzvezdničnem hotelu Aleksander, ki je v ruski lasti in ga vodi ruski direktor, trenutno bivajo tako ruski kot ukrajinski gostje. Prihodnji tedni in meseci bodo za njih negotovi.

»Zagotovo se, odkar se je pričela situacija, ne le hotel Aleksander ampak vsi hoteli v Rogaški Slatini soočajo z odpovedmi, k sreči še imamo goste iz Rusije in verjetno gre za goste, ki sicer živijo v Evropi,« nam je povedal direktor hotela Aleksander Mihai Dumitrana.

Po hotelih še vedno 70 Rusov in Ukrajincev

Trenutno je v Rogaški Slatini še vedno okoli 70 ruskih in ukrajinskih gostov. V preteklosti so ustvarjali kar 40 odstotkov vseh nočitev. Izstopali so po tem, da so v zdraviliškem kraju ostali občutno dlje, kot ostali gostje, tudi po dva tedna. Vsaj do poletja bo teh gostov očitno občutno manj.

»Odpoved rezervacij je nekje do junija in julija, ki so že bile potrjene v vseh hotelih, tako da bo potrebno ta manjko nadomestiti z ostalimi trgi,« pravi direktor Zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina Dino Markovinovič.

Dino Markovinovič, direktor Zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Kličejo in sprašujejo, kako bi lahko prispeli

Nekaj ruskih gostov sicer še okleva z odpovedjo prihoda, iščejo pa informacije kako bodo lahko sploh prišli do Slovenije.

»Kličejo nas in sprašujejo na kak način bi lahko prispeli do nas, saj si res želijo priti k nam,« pravi Mihai Dumitrana.

Mihai Dumitrana, vodja hotela Aleksander

Bodo hoteli v ruski lasti zaprli svoja vrata?

Naš sogovornik za zdaj ne pričakuje, da bi zaradi dejstva, ker je hotel v ruski lasti, imeli v prihodnje težave. Lastnike iz Rusije ima med drugim tudi najbolj prepoznavna zgradba na zdraviliškem trgu Grand hotel Rogaška, ki pa je zaprt, a kot so nam povedali v upravi ne zaradi vojne v Ukrajini, temveč zaradi posledic epidemije. Dodali so še, da še vedno načrtujejo odprtje hotela 10. marca.

Ruske dame tudi po dvakrat na teden k frizerju

Gostje iz vzhodnih ruskogovorečih trgov so za Rogaško Slatino ključni, saj so zaradi svoje že pregovorne zapravljivosti ustvarili tudi največ prihodkov. »Tako, da si lahko predstavljate, kaj to pomeni za celoten turizem v Rogaški in tudi ostali ponudniki različnih storitev, kot so taksi prevozi, manjše trgovine, restavracije, vse to vpliva,« pravi Dino Markovinovič.

Vpliv ruskega denarja potrjujejo tudi številni napisi v ruščini, pa tudi nepremičninska agencija specializirana za ruske stranke, ki jih bodo pogrešali tudi frizerji.

»Po dvakrat tedensko so dame hodile k frizerju, res so bile fajn stranke, pa tudi na tri mesece so se vračali, da smo že vnaprej vedeli, ja takrat pa spet pridejo,« je dejala lastnica frizerskega studia Vida Lorgar.

Po odpovedih Rusov ponujajo promocijske cene za Slovence

Tako frizerji kot hotelirji bodo zdaj nagovarjali predvsem slovenske stranke. »Ponujamo promocijske cene, da privabimo lokalno slovensko tržišče, zelo dobrodošli so tudi turistični boni, ki jih bomo v hotelu Aleksander z veseljem sprejeli,« pravi Mihai Dumitrana. Ob slovenskih gostih bodo v Rogaško Slatino poskušali privabiti še avstrijske, nemške in italijanske goste, pa tudi tiste iz Kazahstana in Azerbajdžana.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
99333 (nepreverjen)

a vam je to bilo potrebno. sankcije najbolj kot bumerang prizadanejo evropske države, zato pa se američani smejijo.
oni bodo govorili kako se boriti in hujskali k vojni, ko pa so iz afganistana zbežali kot kukavice in vse opremo pustili za sabo.
nič me ne bi čudilo, če so vso to vojno med sabo dogovorjeni, civilisti so pa kolateralna škoda, kot pri neučinkovitih cepivih.

Znon ale nej (nepreverjen)

Tožilec Mednarodnega sodišča zločine odnosno neka takšnoga zača preiskavo od leta 2013 za se, ka se je dogajalo v Ukrajijne. Če de dobro delo de se v nekaj lejtak izkazalo, što je se zaküjo. Istena nede tak enoplastna, kak zdaj tou prikazüvlejo zahodne medeje. Zdaj so se krijve Ruse, pa njiuve športneke (tüde invalidon športnekon so prepovedale udeležbo na olimpijade, pa je tou normalno?), ka de stvar še bole bizarna, tüde ruske mačke nesmejo na razstavo.
Nej so že v hitlerove Nemčeje delale podobno, čeglij je še interneta nej bilou?
Končne cilj ZDA, zahoda in Nata pa je čista enostaven: Amerekance nücajo trg za svoj utekočinjene zemeljske plin, zahod bole prousto tržišče, pa plac za zamazano industrijo, Nato pa, ka de Ruse držo fkraj. Enostavno!

In reply to by 99333 (nepreverjen)

stalin veliki (nepreverjen)

Heil putler!
Naredite mi iz te Slovenije spet rusko Gubernijo!
Bi pa jas predlagal Vladolfa Putlerja za nobelovo nagrado za mir.

In reply to by 99333 (nepreverjen)

ieiee (nepreverjen)

Vojna v Ukrajini je osvobodila Kanado Covida. Virus ne ogroža nikogar več. Nihče več ne zapira in pretepa ljudi. diktator jim dovoljuje proteste za ukrajino, nikakor pa ne protesta za kanadčane.

Sava (nepreverjen)

Podobno je pri nas. Edino kanadčani nedo čüjtili sankcij, mi jih pa že.

In reply to by ieiee (nepreverjen)

inflacijap (nepreverjen)

Zlato se je podražilo, nafta podražila, hrana podražila … hvalabogu je vsaj plača ostala enaka, da imam neko stabilnost v življenju.

5443436654664 (nepreverjen)

Tele zabito satanistično manipulatorsko.

In reply to by inflacijap (nepreverjen)

Žukelo (nepreverjen)

5443436654644 dobro si san sebe poimenoval!!

In reply to by 5443436654664 (nepreverjen)

make.sense (nepreverjen)

NA.T.O response force activated for the first time ever, as a bioweapons laboratory is blown up by Putin in the Ukraine. Pfizer's bioweapon laboratory in Ukraine explodes???

čarni vrag (nepreverjen)

V Ukrajini je ameriška vojska zgradila 11 bioloških laboratorijev. Po eni variati, naj bi Putin napadel, zaradi teh laboratorijev. Laboratoriji so tudi v drugih državah, ki obkrožajo Rusijo.

In reply to by make.sense (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

ZADNJI DVE LETI STE DAN IN NOC PISALI O KORONI IN OBJAVLJALI DNEVNO VSAJ 5 CLANKOV.
PREKO NOCI PA VEC NIC. NULA!
RES STE FEJK MEDIJ IN UPAM, DA V BODOCE DOBITE CIM MANJ KLIKOV! 90% VASIH PRISPEVKOV JE PREPISANO IN NAPIHNJENO, TER DOPOLNJENO Z LAZMI IN TO VSE ZA KLIKE!

reakoo (nepreverjen)

Ni pokoronskega časa, pozabite... To je apocalypsa, gre samo za nadaljevanje, koronsek diktature ni konec, gre za drugo fazo...

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Boris3777 (nepreverjen)

Si napacen portal gor odpro? Kak ste kaj doma? Dejte fajn rastej? Dva čika ali ali še malo dodatka skadi pa se pomejri.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Kartica (nepreverjen)

Zato se pa noben kvazi novonaŕček ne upa podpisati pod članek... vse za klike ...

In reply to by realnooo (nepreverjen)

transporterX (nepreverjen)

Te pa hitro še en kamion s starin orožjon naložimo in ga pošljimo v Ukrajino, ka se že bole zajebemo.
Že pri koroni smo vidli ka mamo največje kreten vseh časov pri nas na oblasti, to ka pa zdaj delajo pa je več niti nej smejšno.

čarni vrag (nepreverjen)

Snoči san dobo občutek, ka je naš obrambni minister Tonin pod vplivom nekše droge. Čujen ka je v Ljubljani med elito zelo razširjen kokain.

In reply to by transporterX (nepreverjen)

Boris3777 (nepreverjen)

Tonin je nej elita

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Sava (nepreverjen)

Kmetavzarska elita.

In reply to by Boris3777 (nepreverjen)

Murska Sobota … (nepreverjen)

Ovih ,ki se kopajo oblečene tudi ni v Moravcaj ? Sedaj bo domači gost ,dober ?

resnica.je.tu (nepreverjen)

Novinarka in vojna dopisnica Anne-Laure Bonnell, ki je v Ukrajini, šokira privržence: "Nisem stranka in ne branim Putina, resnica pa je, da sem blizu civilistom, kar pravim, da ukrajinska vojska bombardira svoje ljudi

633773 (nepreverjen)

Zaradi ruskega napada na Ukrajino se je pšenica na svetovnem trgu podražila za 40 %. Draži se nafta, zemeljski plin. 3x ugibajte komu je ta vojan v korist.

. (nepreverjen)

Slovenskim oligarhom ki majo delnice.
Pa angležom ka ven vlečejo slovenski plin.

In reply to by 633773 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ruse treba blokirati dokler je putin živ.

neveneven (nepreverjen)

Murska Sobota … (nepreverjen) ..... prav maš kak je grah v vivati zagovarjo ove oblečene v bazenaj, kda so jih naši snemali .... ZDAJ BO DOMAČI GOST DOBER ?
resnica.je.tu (nepreverjen) 3 dnevi 13 ur nazaj ... kak lejko ova, Anne-Laure Bonnell, izjavi da Ukrajinska vojska bombardira svoje, če pa Ukrajina nima letal.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice