Po najbolj optimističnih napovedih naj bi se slovenski turizem na kazalnike izpred epidemije vrnil šele leta 2024. Optimistično v prihodnost zrejo v Lendavi, kjer se na Vinarium povzpelo že 500.000 obiskovalcev.

V Ljubljani živeča ruska državljanka Maria Poliukhovich je vstopnico za stolp Vinarium kupila v nedeljo pozno popoldne in se kot 500.000. obiskovalka povzpela na najvišji razgledni stolp v Sloveniji.

»Zelo sem vesela, najlepša hvala. Naslednje leto se bom znova vrnila,« je na slovesnosti povedala Maria Poliukhovich.

Za nagrado nočitev v razpršenem hotelu

Z eno izmed nagrad si bo lahko s svojim prijateljem privoščila nočitev v eni izmed zidanic v razpršenem hotelu v Lendavskih goricah. Dvojica je zaradi ponedeljkove slovesnosti podaljšal tudi tokratno bivanje v Prekmurju. »Mogla sva še en dan zaradi tega ostati tukaj, pa sva ostala,« je povedal Anže Bolta.

Da bi tudi domačini imeli nekaj od tega

Zaradi Vinariuma je v zadnjih šestih letih v Lendavo prišlo občutno več kot pol milijona ljudi, saj je to le število vstopnic za stolp. Mnogi obiskovalci se namreč nanj niti ne povzpnejo, temveč ob njegovem vznožju uživajo v domačih vinih in kulinariki, ki jo prodajajo domačini.

»Želimo, da tudi domačini imajo nekaj od tega. To je najbolj bistveno za nas, da ne sekajo vinogradov, da imajo priložnost, da turistom svoje pridelke in izdelke, ki jih tudi drugače pridelujejo, lahko tudi prodajo,« pravi lendavski župan Janez Magyar.

Letos ne bo več zapiranja turizma in gostinstva

Če ne bi bilo epidemije covida, ki je za več kot 60 odstotkov zmanjšala prihode turistov, bi 500.000. obiskovalca na stolpu zabeležili bistveno prej. Prva polovica letošnjega leta je bila za slovenski turizem slabša kot lanska, a že julija in avgusta se je trend obrnil na bolje.

»Glede na to, da letos več ne nameravamo zapirati turizma, niti gostinstva, pričakujemo, da bomo leto kar nekaj odstotkov nad lanskim prometom. Da pa bomo prišli na raven 2019, pa nekje leta 2024 mislimo, da je tista letnica, ko bomo ponovno videli takšne številke,« je v Lendavi danes povedal državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Trajnostne zelene destinacije s butično ponudbo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v svojem nagovoru ob svetovnem dnevu turizma poudaril načrt za oživitev in odpornost slovenskega turizma, ki so ga na ministrstvu pripravili v sodelovanju s turističnimi ponudniki. »V načrtu pa poudarjamo trajnostne zelene destinacije s prilagojenimi storitvami. Taka butična ponudba bo poleg varnega preživljanja prostega časa najbolj prepričala domače in tuje goste,« je povedal Počivalšek.

Dobri projekti bodo na ministrstvu naleteli na odprta vrata

Država želi tovrstno ponudbo spodbujati tudi s sredstvi za razvoj in gradnjo nove turistične infrastrukture, ki bi tako kot stolp Vinarium povezovala ponudbo posameznih regij. »Večino namenjamo za ukrepe, ki bodo zeleni, ki bodo digitalni. Torej tisti, ki imajo takšne projekte bodo pri nas, na našem ministrstvu naleteli na odprta vrata,« je povedal državni sekretar Zajc.

Z gradnjo gondole bi lahko začeli čez dve leti

V Lendavi tako pričakujejo sredstva za osem milijonov evrov vredno gradnjo gondole, ki bi turiste iz mesta vozila do stolpa in tako razbremenila lokalne ceste, kjer bi se nato lahko razvijal kolesarski turizem.

»Če pridobimo sofinancerska sredstva, lahko optimistično leta 2023 začnemo tudi gradnjo, kar je pa zelo hitro, v treh ali štirih mesecih je zadeva lahko tudi izgrajena,« je napovedal župan Magyar.

Ob zgornji postaji gondole bi nato zgradili še večjo restavracijo, ki bi lahko čez nekaj let že gostila 1.000.000. obiskovalca stolpa Vinarium.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IvanJanči (nepreverjen)

Moj prijatelj plešastiJožef je tudi bil tam. Verjetno se je spet zastonj najedel oziroma napoko z bogračom.

Sobota.... (nepreverjen)

KJE STE ZDAJ TISTI, KA STE SE NORČARILI IZ BALAŽEKA IN STOLPA, ZAJ PA KASIRATE NA TA RAČUN, KA VAS JE NEJ SRAM???

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Sobota

V šestih letih 500.000 vstopnic pri povprečni ceni 5 eur je 2,5mio PRIHODKOV oz. 420.000 letno. Če je to biznis se nam slabo piše. O ODHODKIH poslovanja, nikoli nič v medijih. Čudno.

Lnoč

In reply to by Sobota.... (nepreverjen)

1 deci ali dva (nepreverjen)

za zdravje dobro voljo in proti covid

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ge so te Bolto najšli tak samo naključno?

kadıkoy (nepreverjen)

Thank you for taking the time to help me, it really meant a lot. kadıköy lazer epilasyon

Starejše novice