V soboškem zdravstvenem domu povečanega povpraševanja nosečnic po cepljenju ni.

Nosečnice spadajo med rizične skupine, ki jih covid-19 najbolj ogroža. Po nekaterih raziskavah so tudi pogosteje hospitalizirane kot enako stare nenoseče ženske. 

Hujši potek bolezni je pogostejši predvsem v tretjem trimestru. Pri okužbi s covid-19 prenos okužbe preko matere na otroka v maternici ali med porodom ni izključen.

Priporočila so jasna. Vse nosečnice, ki še niso cepljene, naj se cepijo. 

Stroka je zdaj jasna, cepljenje za nosečnice je priporočljivo z mRNA cepivi - torej Pfizer in Moderna. Opažajo pa kar precej zmede med nosečnicami.

Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva, priznava, da imajo v murskosoboški bolnišnici »zelo veliko klicev nosečnic, kaj narediti, ali se cepiti ali se ne cepiti«.

»Ja, v tisti začetni fazi je bilo malo negotovosti, kako se opredeljevati do tega, kaj bo z otroci, malo je bilo znanega o samem virusu, to je, seveda, zdaj z izsledki, študijami, strokovnimi spoznanji, navodili, ki se širijo, tudi urejeno, tako da nobenega strahu,« razloge za zmedo med prihodnjimi mamicami opisuje Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V soboškem zdravstvenem domu so nekaj nosečnic že cepili, ne opažajo pa, da bi se ta trend bistveno dvigal, pravi Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota: »Nekaj se jih je cepilo že takrat, preden so bila ta priporočila izdana, po priporočilu svojega ginekologa, nekatere tudi ne po priporočilu tudi najbrž ginekologa, zdaj kakšnega večjega interesa pa ne bi rekla, da bi opažali.«

Splošna bolnišnica Murska Sobota: 11 covid pozitivnih porodnic

V murskosoboški bolnišnici so doslej obravnavali 11 covid pozitivnih porodnic, od tega štiri v zadnjem valu. Zaradi hujšega poteka bolezni so eno prepeljali v ljubljanski klinični center.

»Seveda, pa smo imeli kar nekaj takih, ki so prišle s sumom na covid okužbo, ki je bila ovržena šele po porodu, ampak smo z njo ukrepali, kot da je covid pozitivna,« je pojasnila Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva.

To pomeni obravnavo v ustreznih, ločenih prostorih, z varovalno opremo. Kot pa pravijo v murskosoboški porodnišnici, se trudijo, kolikor se le da, da covid pozitivne porodnice nimajo občutka drugačnosti ali odrinjenosti. 

Omogočajo tudi prisotnost partnerja, na prvem mestu je varnost porodnice in otroka.

Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva

UKC Ljubljana: Ena porodnica s covidom umrla

Podatki o hospitalizacijah v Univezitetnem kliničnem centru Ljubljana kažejo, da so doslej intubirali sedem nosečnic, ki jih je doletel posebej težek potek covida. Čeprav je primerov, ki se končajo tragično, izredno malo, pa je covid-19 konec decembra v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana vseeno terjal življenje mlade nosečnice oziroma mamice. 

V ljubljanskem kliničnem centru sta danes hospitalizirani dve covid pozitivni porodnici.

Matjaž Jereb, predstojnik intenzivne enote infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je pojasnil: »Pri nosečnicah lahko proti koncu nosečnosti bolezen poteka s težjo klinično sliko. Imeli smo nekaj nosečnic tudi na oddelku za intenzivno zdravljenje, kot verjetno veste, je ena, žal, po porodu tudi umrla.«

Sicer pa so v porodnišnici Ljubljana do sedaj obravnavali približno tisoč nosečnic, ki prebolevajo ali so prebolevale okužbo covid-19 v nosečnosti.

V rdečem območju (od potrjene okužbe manj/enako deset dni) so imeli 156 porodov, torej je šlo za akutno okužbo in je bilo osebje oblečeno v obvezno varovalno opremo.

V belem območju (več kot deset dni od potrjene okužbe) so imeli 524 porodov.

»Nosečnice v večini primerov covid-19 prebolijo brez simptomov, naše nosečnice so večinoma prebolevale okužbo z blago simptomatiko, najpogostejši simptom je bil izguba okusa/voha in blag kašelj,« so še zapisali.

Na infekcijski kliniki in na intenzivnem oddelku porodnišnice pa je bilo v času okužbe zaradi poslabšanja hospitaliziranih približno 30 nosečnic, ki so potrebovale neinvazivno podporno terapijo s kisikom.

Šest nosečnic je imelo hud/kritičen potek bolezni in so potrebovale intubacijo, ena je bila na ECMO, ena pa je, kot že omenjeno, umrla.

Zaenkrat nimajo podatka o številu cepljenih nosečnic.

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj: Precepljenost nosečnic zelo slaba

V ptujski bolnišnici pojasnjujejo, da je v prejšnjem valu v tamkajšnji porodnišnici rodilo devet covid pozitivnih porodnic.

V zadnjem mesecu obravnavajo covid pozitivne nosečnice na primarnem in sekundarnem nivoju, eno nosečnico so zaradi hude oblike bolezni napotili na terciarni nivo, ostale so imele lažji potek bolezni.

Opažajo, da je precepljenost nosečnic zelo slaba: »Pozivamo nosečnice naj zaupajo stroki in naj se cepijo. En sam težki potek bolezni je dovolj, zlasti, če se to dogaja tebi ali tvojemu še nerojenemu otroku.«

Cepljene covid pozitivne nosečnice niso obravnavali.

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ali tale Matjaž Jereb ve kaj se nahaja v genetskem zdravilu? Kako lahko zdravnik priporoča cepivo ki ima lahko zelo težke stranske učinke. Vse za čimvečjo prodajo cepiva. Še posebno nefer je poudarjanje te nesrečne smrti. od več kot 30.000 nosečnic je umrla ena.

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp čarni vrag

Dotični gospod je vodja INTENZIVNE ENOTE.....še enkrat vodja INTENZIVNE ENOTE UKC Lj. prof.dr. medicine.
Prebiranje raznoraznih novic, še vedno ne pomeni, da stvari razumeš in obvladaš. Tvoja izobrazba....., šlosar, zidar, strugar...bolje bi bilo, da sodiš o stvareh, ki jih razumeš...ČE?

Ldan

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Eden velki strokovnjak
gelte, ge čarni vrag.
Sefele on zna
ešče fčele džebati zna.
Nej nan več doktorov trbej
tü stručko čarni vrag gee.
Da kaj nete znali rišiti
te čarnoga vraga trbej fklopiti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

wooow (nepreverjen)

PRESTI stranske ucinke Lekadola in Nalgesina! To ka vsaki dobi brez recepta in gej kak cukre!!! Tudi so mozni hudi stranski ucinki!! Groza ka obstajajo lidje keri se itak mislijo ka ma samo Covid cepivo mozne stranske ucinke. Vsako zdravilo ma, vsako cepivo ma, vsaka operacija ma, vsaka narkoza ma!!! Presti stranske ucinke cepica proti meningitisi ajde frajer!!! Pa pred vsako operacijo podpises ka se zavedas ka lejko mrges, pa ka ides na lastno odgovornost na operacijo! Tak je z vsakin zdravilon ka ga gemles na lastno odgovornost, ker pisejo stranski ucinki in se z njimi strinjas kda popnes tisto tableto. Resan se obstajate taksni bebci ka so van niti OSNOVE zdravstva nej jasne!!! Vse ma stranske ucinke pa vse je na lastno odgovornost!!!!
Ajde zdaj pa cike v gobec te pa kda raka dobis senjaj ka de nesce namesto tebe prevzel odgovornost!!! Zato ka
po tvoji logiki vse ka delas in das v sebe je nesce drugi odgovoren nej.

In ta ena nosecnica bi lejko bila tvoja mati ale tvoja zena. In tvoj otrok! Te bi tudi pravo eh pac ena. Jebat ga pride druga nej. Vsaj tu mej malo soli v glavi pa pokazi spostovanje. Nej ka se norca delas ka je samooooo ena mrla. Dizs bedak brez mozganov

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

money money (nepreverjen)

»Seveda, pa smo imeli kar nekaj takih, ki so prišle s sumom na covid okužbo, ki je bila ovržena šele po porodu, ampak smo z njo ukrepali, kot da je covid pozitivna,« je pojasnila Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva.
.
Seveda ste z njo tak ravnali, vej so pa takšni za vas kokoši ka nosijo zlata jajca. Tudi za tiste s sumom na kovid ste dobivali masne denarce.

otročka (nepreverjen)

Pa PRIJAZNA bi bila lahko oz. BI MORALA BITI, tale gospa Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva. To je bolezen; neprijaznost in aroganca.

In reply to by money money (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Obstaja tudi nova bolezen, ki se imenuje sum na kovid. Mogoče bomo kmalu vsi osumljeni, da imamo kovid. Takšne bolezni še nej bilo. Tudi brez nezanesljivega PCR testa si lahko sumljiv na kovid. Mogoče, do zdaj vse druge oddelke ukinili pa do vsi bolniki imeli kovid. Recimo da so v zadnjih dvej mejscaj meli v soboški porodnišnici enih 150 porodov. Od teh so kar štiri porodnice bile okužene ali pa sumljive ka so okužene. To je absolutno neverjetno.

pomurecra (nepreverjen)

V soboti imajo celo leto150 porodov..

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

isti (nepreverjen)

S kere lune si pa ti spadno? Po tvoji teoriji bi vsaki porod mogo biti porod peterčka ali šesterčka...

In reply to by pomurecra (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp pomurecra

Preden karkoli blekneš bi bilo v redu, da se o številu porodov pozanimaš.

Ldan

In reply to by pomurecra (nepreverjen)

987654321 (nepreverjen)

Jaz sem se cepila noseča. Brez težav.

kaj te briga (nepreverjen)

tezave boste morebiti videli na svojem novorojenem otroku. upam, da mu boste posteno povedali, kdo je kriv.....

In reply to by 987654321 (nepreverjen)

987654321 (nepreverjen)

In tebe bom vprašala za mnenje.
Ker si ti strokovnjak, profesor infektolog, virolog, ali vsaj iz zdravstvene stroke, ali kako?
Tvojih komentarjev ne potrebujem.

In reply to by kaj te briga (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp kaj te briga

Razloži, kaj je to "morebiti", preden po spletu KENJAŠ. Morebiti bo se Tebi tudi ptič posral na glavo in boš zaradi posledic ptičjega KENJANJA...morebiti postal "pametnejši"😎😎😎😎

Ldan

In reply to by kaj te briga (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Hm, v tem času je prava hormonska zmešnjava, potem pa še tale kapsula..... ne vem no...

In reply to by 987654321 (nepreverjen)

bob2 (nepreverjen)
sobotakarma (nepreverjen)

Ta zdravnica je pa zdaleč najbolj neprijazna v tej bolnici.

Pol77 (nepreverjen)

Ka mota naj se cepijo hahah en teden nazaj je žena odla ka se cepi in so ji v zdr dom pravle naj pozove svojo ginekologinjo in pravla ka doji če lejko al nej pa sama nej znala pravte kak pa kaj.Sami se odločite ewo tou je blo vse ker kao nej so mele študio za nosečnice.Marš banda pokfarjena

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Pol77

Tvoja žena ni več nosečnica. Iz zapisanega je dojilja.
Ali, če je ponovno noseča dojilja????

Ldan

In reply to by Pol77 (nepreverjen)

Čkalja (nepreverjen)

In pričakujete, da bodo znali odgovoriti? Ali da bodo smeli odgovoriti kako drugače kot vsi ostali? Se ginekologi spoznajo na gensko terapijo oz. tehnologijo mRNA? Od kdaj?

MihaX (nepreverjen)

Ta Nataša je vzorčni primer arogantne in vzvišene doktorce, pa še zelo neprijazna.

Nekdo s kravato (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne spraševat doktorje za nasvete.....pojdite na družbena omrežja, tam so vsi strkovnjaki za medicino in farmacijo. Samo tam se dobijo strokovni nasveti. Ko boste potrebovali operacijo na odprtem srcu, takoj po drugo mnenje na družbena omrežja.......ljudje....a naj nadaljujem...

black panter

Maš prav,zabiti anticepilci rajsi vrvlejo facebook doktoron,kak rednin

In reply to by Nekdo s kravato (nepreverjen)

NERAZUMNO (nepreverjen)

Zaradi 20 covid bolnikov v soboški bolnici ves ostali program STOJI, KAR JE NERAZUMLJIVO IN PRAKTIČNO NEMOGOČE, je pa dober izgovor da se ne dela tako kot bi se moralo in spoštovano osebje (1050 zaposlenih) ali se zavedate DA ZARADI TEGA LJUDJE UMIRAJO ker ne pridejo na vrsto in to je SRAMOTA. Pa ne samo to, če bi Slovenija bila pravna država, PA TO NI, bi moral nekdo v bolnišnici odgovarjati, po KZ je to povzročitev smrti iz malomarnosti. Da ne omenjam, da ves ta čas državljani plačujemo zdravstveno zavarovanje ZAKAJ, IN ČEMU ? kar je spet čista kraja denarja, če nekaj plačuješ pa tega ne dobiš in vsemu temu drži štango ZZZS ki ni sposoben ali pa noče preverjati kam gre ta denar. REŠITEV : Zavarovanci smo se že začeli organizirat IN BOMO SAMI Z NENAPOVEDANIMI PREGLEDI BOLNIŠNIC UGOTOVILI KDO IN KOLIKO TAM DELA , vso pravico in dolžnost imamo do tega ker to sami plačujemo. V KRATKEM SE BOSTE LAHKO NA FB PRIDRUŽILI IN NAS PODPRLI.

naak (nepreverjen)

ker ni logike, razen da prejemajo korona dodatke za nič dela. A mi lahko pojasnite kaj ima ortoped za delat s covid pacientom na kovid oddelku??

In reply to by NERAZUMNO (nepreverjen)

Mikimaus (nepreverjen)

Vi na sobotainfo ste gratale ene navadne bolnike… nosecnici in dojeci materi doktori drugo ne pistijo jemate kak Lekadol pa Daleron, vi pa tu promovirate cepivo ka je niti eno leto se nej v uporabe pa sploh ne vejo kak vpliva na plod pa ze drugace na zdravoga cloveka?!??!?! ZRESNITE SE MALO! Ka to je vec nej niceme podobno!

Gost726 (nepreverjen)

Se upa kak zdravnik podpisat pod to "priporočilo"?

987654321 (nepreverjen)

Saj so se. Če bi bral priporočila, bi videl. Na fb tega ne boš našel.

In reply to by Gost726 (nepreverjen)

penzlin (nepreverjen)

Zakaj sploj te plačuvlemo osnovna in dodatna zavarovanja, če nemreš prijte do doktora,....

A (nepreverjen)

penzlin ne ven ka maš tij za doktora ge lejko k mojomi prijden brez problemov.

Hmhmhm (nepreverjen)

Da sem doktor ali pa ne, mu svetujem, naj se vsak odloča po svoji vesti. Če bi sama načrtovala nosečnost.
bi se cepila že pred zanositvijo, ker je cepivo bilo na razpolago že pred zanositvijo.

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem cepila pa san še nej zanosila. Mogoče pa san se nej cepila na pravo mesto. To cepivo je zanikoj.

In reply to by Hmhmhm (nepreverjen)

ED (nepreverjen)

Ne morem razumeti, kako lahko bralci zasujete komentar mamice, ki je izpovedala svojo izkušnjo
cepljenja v času nosečnosti in vse prestala brez težav. Prav je, da si delimo osebne izkušnje take
in drugačne, je pa napak, nedopustno, da se na tak način izločijo dobre izkušnje, ki jih pa drugi ne
prenesete.

987654321 (nepreverjen)

Tudi jaz ne razumem. Očitno bi bili najbolj zadovoljni, če bi napisala, da je prišlo do zapletov, splava,…
Ljudje ne prenesejo, če nekdo pove, da je nekaj za nekaj dobro. Ali da je kateri zdravnik vredu.
Samo, da se vse negira. Za vsako ceno.
Temu se pravi zloba. In ne zdrava pamet.

In reply to by ED (nepreverjen)

24hliesinfos (nepreverjen)

Svetovni konzorcij za zdravje in velnes ukazal uničenje COVID cepiv!
Izdani so bili trije ukazi: uničenje cepiv COVID; zagotoviti devet priporočenih zdravil in postopkov za zdravljenje COVID simptomov in takojšnja ustavitev obvezne uporabe mask!
COVID norosti še vedno ni videti konca, čeprav vedno več ljudi javno nasprotuje nerazumnim vladnim ukrepom, ki so pogosto v neskladju tudi z veljavno zakonodajo in celo z ustavo. Zdi se, da so vse državne in mednarodne institucije naklonjene COVID cepilni agendi, a po pozornejšem pregledu vidimo, da temu ni tako.Za takojšnjo ustavitev cepljenja s COVID cepivi se je zavzel tudi Svetovni konzorcij za zdravje in velnes (GHWC - Global Health & Wellness Consortium), ustanovljen in ratificiran 6. malega srpana 2021. Glede na ugotovitve in priporočila tega konzorcija so bili izdani celo trije ukazi, ki jih lahko najdemo v Arhivu ratificiranih listin (The Hall of Records) na spletni strani Podporne službe za ljudske uprave (PGSD - Peoples Government Service Department) https://pgovsd.agency/ratification-notices/.

ceplena (nepreverjen)

Jaz sem se cepila malo pred zanositvijo. Nemam nobenih težav. Valda ka bom zavupala strokovnjakon, keri se razmijo v te zadeve. Nej pa fejsbuk doktoron, kerih je (neverjetno in žalostno) dosta. Jaz se ne razmin v te zadeve, samo se ne obremenjujem s ten, pač pa zavupan ka je to dobro za mene. In ja ne izključujem, ka se lejko še vedno okužin, ker ne žalost ne ščiti 100%. Se po počutin vseeno bole varna pa ziher, kak če ne bi. In žalostno ka osebe kere majo pozitivne izkušnje dobivajo minuse, pa negative komentare. Kao ka smo pa zdaj mi nekši.... Zato pa smo tu ge smo. 100 let za zahodon, ge je ceplenje nekaj čisto normalnega.

Mikimaus (nepreverjen)

Ja, cepljenje je nekaj normalnega kda je zdravilo raziskano. Za eno zdravilo se dela 8-10let studij, preizkusov, raziskav prej kak ga dajo na trg.
Dobro za tebe prej… 🤣 malo bi C in D vitamina rajsi vzela pa bi vec naredla za sebe kak s pikecon ;)

In reply to by ceplena (nepreverjen)

neplčp (nepreverjen)

ja right, ti sploh nisi noseča, ampak gre za izmišljeno fake komentar.

In reply to by ceplena (nepreverjen)

vceplena (nepreverjen)

Ges san se pa cejpila direkt med zanositvijo z enof dokaj debelof iglov, ali nika nej bolelo.
Tak, ka san zdaj ceplena pa vceplena, vupan ka ta zdraviva dvojčka!

Zdravje (nepreverjen)

Nosečnicam se je vedno prepovedoval jemanje kakršnih koli zdravil. Vse z namenom, da se to majhno bitjece ki raste pod materinim srcem, zaščiti pred škodljivimi substancami, ki so v zdravilih... Zdaj pa se jim vsiljuje cepljenje z nepreverjenim cepivom. Kaj vse nas še čaka???!!!

otto survival (nepreverjen)

Če se cepiš, pač sprejmeš tveganje, če se ne cepiš ni nič, ni cepljenja ni rizika, sem zdrav, ne nosim maske, se ne držim ukrepov in mi nič ne manjka, živim kakor nekoč, vi pa kakor hočete, cepite se pač z experimentalnim cepivom, bodite poskusni zajčki, saj na vas izvajajo test, na živaslih ga niso, sami krivi pač, smešno mi je ko gledam kolesarje na kolesu kako gonijo v hrib z masko celi prešvicani, potem pa zakaj si je okužil pljuča...ampak folk je pohleven in verjame vse kar reče plenilska elita...smilite se mi, ampak ne sočustvujem z vami...sami ste si krivi zato pa trpite, eni zaradi straha, eni zaradi mask, drugi zaradi cepljenja, vem, da nekatere že cepivo pošteno zdeluje...ampak povedali ne bodo, ker bi jaz potem rekel: saj sem ti rekel!!!!

kolps (nepreverjen)

Odkar je cepivo na trgu še niti ni poteklo 9 mesecev ali več da bi bila katera nosečnica cepljena? kao potem vejo da ne škodi novorojenčkuu ali nosečnici.

Operil, ni dovoljen za nosečnice, a nepreizkušeno cepivo, polno stranskih učnikov pa je.

Mikimaus (nepreverjen)

Tudi meni to neje jasno…

In reply to by kolps (nepreverjen)

zgodba vic (nepreverjen)

In potem ti t.i. strokovnjaki z dr.-ji povejo, da pri otrocih ki so jih LETOS cepili z cepivi proti covid, v KASNEJŠIH LETIH niso zaznali težav z neplodnostjo

Dajana Babič (nepreverjen)

NE CEPITE SE! NIHČE SE NE BI SMEL CEPITI. CEPIVA SO SMRTNO NEVARNA. VSE, KAR PO TV GOVORIJO JE LAŽ! lAŽ! lAŽ!

ffran

Dobimo zelo veliko klicev nosečnic, kaj narediti, naj gredo rodit v Avstrijo , tam jih bodo lepo sprejeli !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice