Foto: Jure Banfi
V Nyonu so izžrebali pare in skupine prvega kroga UEFA Lige prvakinj. Slovenske prvakinje, igralke ŽNK Mura Nona, se bodo kot nosilke najprej udarile z .

Pred dnevi so nasprotnike dobili moški predstavniki slovenskega nogometa, danes so na svoj račun prišle še prvakinje Slovenske ženske nogometne lige.

Ekipa ŽNK Mure Nona si je z desetim naslovom državnih prvakinj priigrala nov nastop v UEFA Ligi prvakinj. Evropska pot se letos pričenja šele septembra, saj bosta kvalifikacijski tekmi odigrani 6. in 9. septembra.

Današnji žreb na sedežu Evropske nogometne zveze je odločil, da so Sobočanke uvrščene v skupino 3. V polfinalnem obračunu se bodo pomerile z gruzijskim Samegrelom, ki so ga Pomurke s 4:0 premagale že leta 2019, tedaj še pod imenom Nike Tbilisi.

Slovenske prvakinje lani kljub številnim priložnostim niso preskočile prve evropske ovire, če bodo letos uspešnejše, pa se bodo v finalnem dvoboju srečale z zmagovalkami tekme med ciprskim Apollonom in severnomakedonskim Ljubotenom. Favoritinje dvoboja je ciprska ekipa, ki veliko stavi na tuje igralke.

Murašice so bile glede na koeficient na podlagi evropskih rezultatov v zadnjih petih sezonah uvrščene med nosilke žreba, o gostiteljicah turnirja pa bo odločal dogovor med klubi po žrebu.

Napredujejo zgolj zmagovalke skupine

Kvalifikacije pričenja 41 državnih prvakinj in še 16 ekip iz najmočnejših lig, ki nastopajo v ločenem delu tekmovanja. V nadaljevanje UEFA Lige prvakov se bodo uvrstile zgolj zmagovalke 11 skupin, ki jih sestavljajo državne prvakinje, ter četverica zmagovalk iz skupin najmočnejši državnih lig. 

Žreb, ki bo v Nyonu opravljen 15. septembra, bo nato določil pare drugega kroga. Tekmi bosta na sporedu 10. ali 11. ter 18. in 19. oktobra, zmagovalke para drugega kroga pa se bodo prebile v skupinski del UEFA Lige prvakinj, v katerem je prostora za vsega 16 klubov.

Klubu, ki od januarske priključitve k Nogometni šoli Mura domuje v Fazaneriji, se je doslej dvakrat uspelo prebiti v šestnajstino finala UEFA Lige prvakinj, ko evropska zveza še ni vpeljala skupinskega dela tekmovanja.

Leta 2014 je preboj med šestnajsterico najboljših evropskih ekip preprečil italijanski Torres, pred tremi leti pa danska Fortuna Hjørring.

Komentarji (1)

Labod (ni preverjeno)

Naj jim bo uspešno.

Starejše novice