*Fotografija je simbolična
Dolgoletni predsednik MNZ Murska Sobota bo na volilni skupščini za mandatno obdobje 2020-2024 imel konkurenco v boju za predsednika.

Ta petek, 18. decembra, bi se morala sestati volilna skupščina MNZ Murska Sobota, kjer bi na dnevnem redu imeli tudi volitve v organe medobčinske nogometne zveze. Skupščino je predsednik izvršnega odbora Danilo Kacijan, ki je tudi aktualni predsednik zveze in kandidat na volitvah, prestavil do nadaljnjega zaradi epidemiološke situacije. 

Kot nam je povedal Kacijan, je zaradi praktičnih razlogov volitve nemogoče opraviti preko videokonference, saj lahko pride tudi do drugega kroga, poleg tega so tudi takšne usmeritve olimpijskega komiteja. 

Aktualnega predsednika podpira 12 članov

Kacijan, sicer tudi podpredsednik Nogometne zveze Slovenije in župan občine Cankova, je na čelu soboške medobčinske zveze že pet mandatov in tudi tokrat je pričakovano podal kandidaturo za nov štiriletni mandat.

Za predsednika ga predlaga 12 od 32 članov zveze: NK Apače, NK Cankova, ŠD Sven, NK Čarda, ŠD NK Križevci, NK Lipa, NK Ljutomer, KMN Meteorplast, ŠD NK Roma, NK Serdica Kleparstvo Šinko, NK Šalovci in ŠD NK Veržej.

Volitve, ki so običajno zgolj formalnost, pa je tokrat zapletel novinec Vladimir Mauko

Mauka podpirajo veliki

Pod kandidaturo Mauka, ki je v iztekajočem se mandatu tudi član nadzornega odbora zveze, sicer pa službuje kot direktor gornjeradgonske občinske uprave, so se podpisali zgolj v ŽNK Pomurje Beltinci, a neuradno naj bi ga podpirala tudi dva največja kluba v Pomurju: NŠ Mura in ND Beltinci. To daje slutiti tudi nabor kandidatov za ostale organe medobčinske zveze. 

"V športu ni nikoli slabo, če obstaja konkurenca. Volitve so legitimna pravica vsakega posameznika in nimam nič proti njegovi kandidaturi. Če bodo klubi ocenili, da so bili z mano zadovoljni, bom tudi jaz, če pa ne bodo, pa jim bom z novim vodstvom zaželel vso srečo," pozdravlja konkurenco aktualni predsednik.

Kacijan za dosledno spoštovanje pravil

Ocenjuje, da so v času svojega dolgoletnega predsedovanja naredili veliko, "verjetno bi lahko tudi kakšno stvar več", izpostavlja infrastrukturo, ki ji ni para v Sloveniji, poseben poudarek pa tudi v prihodnje daje delu z mladimi.

"Da bi mi zdaj naredili samo 3-4 centre, kjer bi bila po dva ali trije klubi, čez nekaj let nogometa več ne igramo in v takšni zgodbi jaz zraven nisem. Če je nekomu to cilj, naj to naredijo, ampak jaz tega ne podpiram," pojasnjuje svoje videnje razvoja nogometa in še dodaja: "Dokler bom jaz predsednik MNZ Murska Sobota bodo postavljena pravila veljala za vsak klub in tudi v Pomurski ligi bo tako. Če klub ne bo izpolnjeval kriterijev, v naslednji sezoni ne bo mogel nastopati".

Obsežen volilni program

Njegov protikandidat Mauko komentarja pred volilno skupščino ni želel podati, a že iz njegovega obsežnega programa, ki ga je priložil h kandidaturi, je moč razbrati njegove ideje. Spremembe bi tako denimo vnesel že v samo organizacijo medobčinske zveze, zaposlil bi profesionalnega sekretarja, ustanovil strokovni svet in odbor za medijsko pokritost ter trženje.

Prav tako bi bolje izkoristil družbena omrežja in dal poudarek na elektronskem poslovanju zveze. Načrtuje tudi ustanovitev odbora za infrastrukturo in opremo ter odbor za sodelovanje in mednarodne povezave.

Posegel bi tudi v volilni sistem, kjer bi mandate predsednika in članov izvršnega odbora omejil na največ tri

Območni centri, ki jih Kacijan vidi kot problematične

Na ravni tekmovanj problematizira izstop klubov MNZ iz tretje lige in večjo poslušnost krovne nogometne organizacije pri razlogih za takšno odločitev. Poudarek daje tudi reprezentanci MNZ in čim večji vključenosti otrok in mladine v proces treniranja nogometa, ki bi morala po njegovem biti del strategije razvoja MNZ Murska Sobota. 

Mauko bi vzpostavil območne razvojne centre MNZ, kjer bi ob strokovni pomoči območnega inštruktorja NZS organizirali dodatne treninge za igralce stare 9-11 let. Kot območja predlaga Radgona-Apače-Radenci, Veržej-Ljutomer-Dokležovje, Beltinci-Gančani-Lipa in Grad-Rogašovci-Serdica-Kuzma.

Omenja tudi večji izkoristek Regijskega centra MNZ, konkretnejšo pomoč ženskemu nogometu in futsalu ter povezovanje lig malega nogometa v superligo MNZ. 

Preložitev volilne skupščine kot čas za 'lobiranje'

V programu se dotika tudi okrepitve sodelovanja s krovno nogometno organizacijo, sodniško organizacijo in zvezo nogometnih trenerjev ter z lokalnimi skupnostmi, ki jih kot lastnice večine nogometne infrastrukture v Pomurju vidi tudi kot največje financerje klubov. Ustrezno priznanje in vlogo pa bi dal tudi Muri in Beltincem. Nenazadnje kot prvo nalogo v začetku mandata omenja pripravo "na realnih temeljev grajenega finančnega programa MNZ".

Skratka, njegov program je relativno ambiciozno zastavljen, ali bo z njim prepričal vsaj 18 članov MNZ Murska Sobota, da mu namenijo glas, pa bo znano na volilni skupščini. Kdaj bo ta izvedena, glede na situacijo še ni jasno, a zagotovo se bo v tem času v ozadju dogajalo intenzivno nabiranje podpore.

Glede na število predlagateljev in dolgoletni staž je Kacijan zagotovo favorit, a kot vemo, se na volitvah lahko marsikaj zgodi.

Komentarji (18)

tuncika

Vsepovsod v svetu velja nepisano pravilo dva mandata, kajti potem vodenje začne pešati saj ni več prave motivacije, razen denarja. Ta tovariš bi lahko že davno prej povprašal za kakšno prosto mesto na "smetišču" nenadomestljivih.

Landini

Sam osebno mislim, da več kot 2 mandata ne bi noben smel vladati.

Narava 2020 (ni preverjeno)

Cas je za spremembe in nove ljudi.

muraš55 (ni preverjeno)

Baje je Rajbar najmočnejše v opozicije za rušenje zdajšnjoga

Padalec (ni preverjeno)

Mislim da je pravi čas za spremembo!Sedaj je na voljo tudi pravi človek za novega predsednika.Vlodo bo znal dobre ideje in vso znanje prenesti tudi v prakso...

Padalec (ni preverjeno)

Mislim da je pravi čas za spremembo!Sedaj je na voljo tudi pravi človek za novega predsednika.Vlado bo znal dobre ideje in vso znanje prenesti tudi v prakso...

Čergoli (ni preverjeno)

Sem izvedel iz zanesljivih virov, da je Kacjan v sorodstvu z Kacinom in pa tudi z Kodilo.

Fot (ni preverjeno)

Kaksna je placa?

hahaha (ni preverjeno)

štajarca ta se počila...............stavin na mladoga, cajt je za spremembe že idnouk, no!

ČAS ZA SPREMEMBE (ni preverjeno)

Ta Kacjan misli, da je večen ali kaj ? Skupaj z balkansko mafijo v vodstvu NZS je pomagal zavoziti slovenski nogomet, na najnižjo možno točko, vsi ti funkcionarji si delijo bogate plače ali nagrade. Sramota je da NZS saj v Prekmurju (ne vem kako je dugout) ne posveča NOBENO SKRB ZA OTROKE OD 8 DO 14 LET, ki bi radi trenirali nogomet in dobesedno je SRAMOTNO, da starši SAMI MORAJO PLAČEVATI da otroci lahko trenirajo pri določenih klubih. NUJNO JE DA NZS poskrbi da bodo ta deca lahko trenirali, da poskrbi za materialno predvsem pa obvezno dobro strokovno podporo - trenerje za te otroke. Ker na tak način kot se sedaj dela nestrokovno z deco, ko vsak ki je igral v kaki vaški ligi misli, da je sposoben za trenerja otrok. Kacijan za vse to ni vedel ali ni hotel poskrbeti, čas je da pride sveži veter.

Gost123411357 (ni preverjeno)

Kje pa starši plačujejo za otroke, da lahko igrajo? Ja pri Muri in še nekaterih, ki predlagajo spremembe. Pri majhnih klubih si tega ne morejo privoščiti. Imeli bi tri centre, kjer bi trenerji jemali denar staršem, da bi njihovi sineki lahko igrali. Talenti bi pa propadli, če ateki nebi mogli plačati. Tu ima Kacjan prav, da zveza podpira vse klube, ne samo velike.

In reply to by ČAS ZA SPREMEMBE (ni preverjeno)

X-men (ni preverjeno)

Kot navaden nogometni navijač sem slišal, da marsikateri tudi bolj etablirani nogometni klub v Prekmurju ne more, dobiti zadosti mladih igralcev , za svoje selekcije, če vemo da je nogomet še vedno najbolj popularen šport na svetu, kaj je tu vzrok, ne vem.
Druga zadeva pa so te dvojne registracije, za mali in veliki nogomet, ki so dosti več škode naredile mladim igralcem ,kot koristi. Igralci med 18in 25 letom po sobotah igrajo mali nogomet se tam izčrpavajo, lomijo noge , potem pa so trenerji v nedeljo v težavah , ko vidijo nemotivirane, izčrpane in dostikrat poškodovane igralce, da bi jih dali v ekipo. Absolutno bi morala MNZ te dvojne registracije prepovedati.
Kar se tiče nogometne infrastrukture je bilo v Pomurju kar neka narejenega, zdaj ,če je to zadosti ali ne bi težko sodil, ker ne poznam toliko ozadja.

In reply to by ČAS ZA SPREMEMBE (ni preverjeno)

prekmurj (ni preverjeno)

g.Kacjan, če mate vsaj malo poštenosti in morale, prosim dajte se že enkrat odstraniti iz MNZ, neetično je predolgo sedeti na istem stolčku in tudi afer je bilo zadosti in celo sodni epilog... Če že probajte vsaj župansko funkcijo izpeljat kot je to potrebno...G.Kacjan zadosti je...

11 (ni preverjeno)

Očitno hoče g. Kacijan z mandati v knjigo rekordov. (Boljši od njega je le še maršal Tito).

keko (ni preverjeno)

Danilo zadnji cas,da gres....

kjejemorala (ni preverjeno)

In sedaj se oglašajo klubi, ki so svoje selekcije uničile z financiranjem članskega nogometa in vozenjem igralcev iz cele Slovenije, sedaj pa bi radi delali oni red, zato da bi spreminjali tekmovalne pravilnike, da bi lahko nadaljevali s svojim "dobrim" delom? Res ste patetični!

Mitja 777 (ni preverjeno)

Šesti mandat, dosti, verjetno tude preveč, san pa prepričani ka je zaj tou tude z inata in zatou privoščim ka Kacijan, kere je tude edijno verjetno tou sposoben, raztura povezavo Mura - Beltinci, in kak se vijdi zdaj Grad, kere so v toj sezoni dokazano uničevalce mladinskoga nogometa v prekmurje.... Grad katastrofa, norca je mel vse klube kere tekmuvlejo z njimi v pomurski ligi, fiktivno so prijavili kategorijo ( mladina ) ka lejko spilajo v ligi, odšpilale pa so nej nite ene tekme, za norce so mele klube v PNL in klube MNL s kerimi bi mogli mladinci špilate, Beltinci, za klub špot in sramota, na silo ( akter Nemec, z poniževalnin odnoson ) so prelagali vse tekme z mladino z "veškimi malimi" klubame s kerimi bi mogle špilate....isto okolek prinašale kak Grad.... Mura pa odpela vsakoga dobroga mladoga igralca iz malih klubov na lepe oči.... katastofa... Rajbar, Apatič ka ta vuva delala v MNZ-je ? privatizerala še tou? pejnez van svalilo, pa te malo tamo ovamo? Nastavili ste maskoto Vladoja sicer v svojih letaj dobroga igralca nogometa, ka te ga obračale kak te ščele? Vladek, tvoja ŠNK Radgona je propadla zaradi »vas«, »tebe« bivših »ne«-zavednih Radgončanov, v svojem programu pa poskušaš v eni točki valiti nekakšno odgovornost za netekmovanje v 3 SNL nekako na MNZ, saj enako velja za Grad zato ste v tem skuper… no vupan ka klubi spoznajo tou in s ten potrdijo, kak san že povedo ka zadnji mandat, Kacijana. MNZ je organizacija za dobrobit in tekmovanje vseh njenih članic, nej pa za posamezne klube kere gledajo samo na sejbe in s ten male klube okoulik prinašajo.... Te de se pa že najšo nešče, kere nede mel interesov za svoj oz svoje klube, kak jih majo zdaj tej omenjene, ampak za vse članice MNZ...

Bagerista (ni preverjeno)

Kuharček čakamo na tvoje poročilo iz včerajšnje skupščine....seveda če de te Kuzmič dovolo....no če je že prišo ven iz krtove luknje kama se je včeraj verjetno skril....

Starejše novice