*Fotografija je simbolična
V lanski sezoni tretje nogometne lige, ki je potekala v spremenjenem formatu, so nastopali štirje klubi iz Pomurja. V novi sezoni ne bo nobenega.

Po tem, ko je Nogometna zveza Slovenije v sezoni 2019/2020 spremenila format tekmovanja 3. slovenske nogometne lige in se je tekmovanje preoblikovalo iz štirih lig nazaj v dve ligi, so v 3.SNL - Vzhod nastopali Odranci, Ljutomer, Veržej in Radgona.

Zaradi koronavirusa je bilo tekmovanje sicer predčasno končano, a v novi sezoni, ki se bo pričela naslednjo soboto, pomurskih klubov ne bomo videli v tretjeligaški druščini.

Odranci, Ljutomer in Veržej bodo tako v novi sezoni nastopali v razširjeni Pomurski nogometni ligi, Radgona pa bo nastopala celo v ligi nižje, v 1. MNZ ligi Murska Sobota.

Finance in kader

Kot pravi predsednik MNZ Murska Sobota in podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan, so razlogi za takšno odločitev pomurskih klubov predvsem finančne in tudi kadrovske narave. Klubi po njegovem mnenju dajejo preveč poudarka članskim ekipam, kar ima za posledico pomanjkanje in zanemarjanje mlajših kategorij.

Glede na pravilnik NZS morajo klubi izpolnjevati relativno stroge pogoje za pridobitev licence, za 3.SNL morajo tako imeti vsaj štiri mladinska moštva (mladince, kadete, mlajše dečke U-13 in cicibane U-11) oziroma od tekmovalne sezone 2021/2022 naprej najmanj dve ekipi mlajših kategorij.

Nogomet ima v Pomurju nedvomno precej velik vpliv, zato je nekoliko nenavadno videti tretji rang tekmovanja v Sloveniji brez pomurskih predstavnikov.
 

Več svobode in lokalnih derbijev

"Ne pomnim, kdaj nazadnje nismo imeli tretjeligaša, se pa moramo s tem sprijazniti in pričakujem, da bomo že naslednje leto oziroma v bližnji prihodnosti imeli moštvo, ki bo želelo nastopati v tretji ligi," pravi Kacijan, ki ocenjuje, da so klubi očitno ugotovili, da nimajo želje po prehodu iz tretje v drugo ligo, ki je še toliko bolj finančno zahtevna.

"Če si pravi športnik, greš v neko tekmovanje z ambicijami in željami po napredovanju, ampak, kot se je že tudi v preteklosti pokazalo, recimo pri Odrancih, da naši klubi dobijo možnost pa se ne odločijo za višji izziv. Tu je veliko vprašanje, zakaj sploh potem nastopaš in tekmuješ v tretji ligi," pojasnjuje Kacijan.

Tu je seveda tudi v igri lokalni prestiž, saj so v PNL praktično v vsakem krogu sosedski derbiji, manj je tudi treningov in vsi imajo več prostega časa, kar odgovarja klubom in igralcem.

Brez mladih nogometa ne bo

Kacijan ocenjuje, da imamo v Pomurju realno prostora za dva prvoligaša in dva, do največ tri drugoligaše ter do tri tretjeligaše, vse ostalo bi bilo preveč in nevzdržno. Kot edino svetlo točko pomurskega nogometa izpostavlja Muro, ki uspešno nastopa v prvi slovenski nogometni ligi in je lansko sezono kronala s pokalnim naslovom.

 

"Pa ne gre se samo za člansko ekipo, tudi Murina nogometna šola s svojimi mlajšimi selekcijami, mladinci, kadeti in U-15, na tem področju smo v pomurskem nogometu najbolj pešali. Obenem pa se vsi igralci, ki končajo pri Muri mladinski staž, ne zmorejo prebiti do članske ekipe, ampak so za to dodana vrednost za druge pomurske nižjeligaše," razloži in klube poziva k sodelovanju in pogovarjanju, saj je kljub pomanjkanju otrok, teh vendarle dovolj, da lahko sestavijo ekipe. "Če ne bomo imeli v nogometu otrok, se nam dolgoročno izredno slabo piše," še opozarja predsednik MNZ Murska Sobota.

Vrnitev gledalcev 

Glede negotove situacije s koronavirusom, zaradi katere je bil tudi pričetek prve lige prestavljen, pa Kacijan priznava, da se tudi v nogometu stvari ne bodo kaj hitro vrnile v stare tirnice. Nogometna zveza Slovenije je sicer odločila, da bodo tekmovanja pod njenim okriljem potekala brez gledalcev, a če bo Nacionalni inštitut za javno zdravje posameznemu klubu dal zeleno luč za gledalce, NZS klubov ne bo kaznovala, pojasnjuje eden od štirih podpredsednikov krovne nogometne organizacije v Sloveniji.

"NZS je zgolj organizator tekmovanja, izvedba tekmovanja pa je v domeni klubov," še pravi. Pod vprašajem je sicer tudi pričetek Pomurske nogometne lige, ki sicer sodi pod okrilje Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota, ki ji predseduje Kacijan: "Če ne bomo smeli imeti gledalcev, mi ne bomo igrali nogometa," poudarja prvi mož soboške zveze. 

Pri nas se 95 odstotkov nogometa igra na amaterski ravni, gre, kot pravi Kacijan, za malo bolj organizirano rekreacijo. Pomembno pa je, da iz te rekreacije naredimo nekaj več, predvsem tisti, ki imajo za to pogoje. "Upam, da bomo v Pomurju vzdržali, res pa je, da je nosilec pomurskega nogometa Mura," zaključuje Kacijan, sicer tudi župan občine Cankova.

Sestava PNL

Pomurska nogometna liga se bo sicer začela 30. avgusta, sestavljajo pa jo naslednja moštva:

1. NK POLANA
2. NK TURNIŠČE
3. NK GRAD
4. NK ALUVAR GANČANI
5. NK TROMEJNIK
6. NK HOTIZA
7. MK RADENSKA SLATINA
8. NK MLINOPEK KRIŽEVCI
9. NK GORIČANKA
10. NK ČARDA
11. NK ČRENŠOVCI
12. NK RAKIČAN
13. NK OLIMPIJA DOLGA VAS
14. ŠD VERŽEJ
15. NK ODRANCI
16. NK LJUTOMER
17. NK SERDICA KL. ŠINKO
18. NK KEMA PUCONCI

Komentarji (16)

Renkovci (ni preverjeno)

Kak tretjo tak drugo ligo bi morali ukiniti .Saj je v vsaki vasi klub .Ostati bi morala samo prva liga .

ronbon (ni preverjeno)

Ka do pa te srmačeki v vasej delali ob vikendaj, če nej lokalne tekme gledali pa špricer pilij.

In reply to by Renkovci (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

Smešno je to, da so v MNZ "biciklin" ligah na tekmi delegat in trije sodniki, ki majo zelo lepe tarife... potem pa je govora o stroških??

prekmurčpč (ni preverjeno)

namesto teh bi prej rabili kakšne varnostnike glede na nekulturo obnašanja nekaterih kvazi klubov.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

Pa kak sploh lahko preprečiš ljudem, da na teh vaških igriščih ne bodo tekme gledali?? Večina jih itak nima tribun, če stoji za ograjo, pa tehnično gledano več ni na igrišču, tekmo pa vseeno gleda. Bedarija totalna.

AAAAAAAAA (ni preverjeno)

pomurc ne pijši nekaj ka nemaš blage veze. Marsikero vaško igrišče je zelo urejeno in ograjeno, verjetno si na niti enon nej biu pa nabijaš brez veze. Dan pa jin praf, brez gledalcov naj ne špilajo.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

polop (ni preverjeno)

vseeno ali z gledalci tistimi 20 do 30 ljudi ali brez, smo mislili, da jim je pomembna igra.

In reply to by AAAAAAAAA (ni preverjeno)

BALKANSKA MAFIJA (ni preverjeno)

Slovenski nogomet je v zadnjih letih popolnoma razjebala balkanska mafija, vodstvo, sodniki vse je balkansko, denar si razdelijo med sabo, seveda malim klubom in predvsem za mlade denarja ne ostane. Če hočeš, da ti otrok trenira moraš plačevati klubu, pa tega ni nikjer na svetu. Ves Slovenski nogomet je potrebno dati na amatersko raven, omejiti ali celo ukiniti v klubih balkanske igralce, sodnike in ves ostali cirkus okrog nogometa postaviti na realno plačevanje, ne pa da služijo več kot ministri. Ste se kdaj vprašali koliko služi predsednik NZS, koliko služi selektor, ki z reprezentanco na leto odigra 5 tekem ali še pa manj kojega Boga dela celo leto ? Glavno pozornost posvetiti otrokom in mladini, samo tako bomo nekam prišli, in nagnati vse balkance tja od koder so prišli.

loaajk (ni preverjeno)

kaj pa mali nogomet?

In reply to by BALKANSKA MAFIJA (ni preverjeno)

lmafijak (ni preverjeno)

Kdo financira NZS in zakaj? drugače pa je plača selektorja te slabe repke 20.000 EUR. ja pravilno ste prebrali. predsedni NZS??

In reply to by BALKANSKA MAFIJA (ni preverjeno)

gretokl (ni preverjeno)

iskreno Radgona ni bila za tretjo ligo.

Prešernov TRG (ni preverjeno)

KOLESARJENJE STROGO PREPOVEDANO !!!!

Janez

vodka (ni preverjeno)

Bi rad pameten biu pa bedak izpadneš.

In reply to by Prešernov TRG (ni preverjeno)

majII (ni preverjeno)

prva liga bi mogla biti zaprejtoga formata - liga 18 klubov z prekmurja mura in nafta! to po vzori ameriške nba in konec. Vsi ostale amaterizen v popolnosti! brez nagrad za treninge in črpanja občinskih pejnez

Dvopek (ni preverjeno)

Kar ne kürble

AJAJAJAJAJAJAJ… (ni preverjeno)

Zelo velik krivec za tako stanje v pomurskem nogometu je ravno Kacijan. Mlati prazno slamo, sedi na dobrih stolčkih. Za vse ostalo ga boli briga. Lahko je samo govoriti. Napravi kaj, da bo drugače.

Starejše novice