*Fotografija je simbolična
V sindikatu so zadovoljni, da bo po dolgih letih prizadevanj končno urejeno prosto prehajanje amaterskih športnikov med klubi. To predstavlja veliko spremembo predvsem pri mladih nogometaših, kjer je stanje, po oceni Danila Kacijana, alarmantno.

Nogometaši so se mnogokrat znašli v situaciji, ko jim njihovi klubi, ob želji po prestopu oziroma registraciji za drugo nogometno moštvo, niso hoteli izdati izpisnice. V zameno za izpisnico je bilo potrebno klubu, kamor igralec prestopa, plačati določeno nadomestilo, v višini tudi po nekaj 100 evrov, ki pa je velikokrat po žepu udarilo ravno igralca, ali celo njegove starše, v primeru mlajših nogometašev.

Tega je bilo veliko predvsem v nižjih, amaterskih ligah, kjer se igra nogomet praviloma zgolj zaradi ljubezni do športa, druženja in rekreacije. Kot so sporočili v sindikatu, je s tem zdaj konec, saj je inšpektorat na področju športa začel dosledno uveljavljati krovni zakon, ki takšno ravnanje prepoveduje. 

Krovni zakon je jasen

V Zakonu o športu je namreč v 34. členu točno opredeljeno, da lahko športnik prestopi iz športne organizacije v drugo športno organizacijo, zahteva nadomestila je pa možna samo za športnike, ki so starejši od 15 let in imajo sklenjeno pisno pogodbo, na podlagi katere prejemajo plačilo v višini najmanj bruto minimalne plače v Republiki Sloveniji.

Športna organizacija pa še ne sme zahtevati plačila nadomestila, če ima športnik višje stroške pri svojem športnem udejstvovanju od višine plačila, ki ga prejema od svoje športne organizacije. 

To pomeni, da je v primeru neizdaje izpisnice klub v prekršku, za kar lahko inšpektorat uvede inšpekcijski postopek. 

Danilo Kacijan

Kacijan opozarja na delo z mladimi

Predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan pravi, da bodo krovni zakon morali spoštovati in temu primerno prilagoditi registracijski pravilnik, ne glede na to, da je primarna naloga zaščititi mlade igralce. V MNZ Murska Sobota je sicer 42 nogometnih klubov, v zimskem prestopnem roku, ki traja do 15.2.2020, pa se v soboški medobčinski zvezi še soočajo z določenimi registracijami, ki niso imeli priložene izpisnice.

"V zimskem prestopnem roku je možen prestop samo z izpisnico in mi smo bili primorani tiste registracije, ki so jih klubi vložili brez izpisnice zavrniti. Imajo se pa možnost pritožiti na inšpektorat in tam bodo verjetno sklenili, da jih moramo vseeno registrirati," pravi Kacijan, ki razkriva, da jih je bilo v tem prestopnem roku od 60 registracij, 10 takih, ki so bile brez izpisnice. 

Predsednik medobčinske zveze in podpredsednik NZS opozarja, da je želja zveze zaščita mladih in klubov, ki delajo z mladimi, ampak imajo v realnosti na zvezi večinoma zvezane roke.

 "V Sloveniji imamo veliko večino športa amaterskega in pojavlja se vprašanje, ali smo dolžni imeti letno dva prestopna roka, ali samo enega, kjer bi se omogočilo vsem amaterjem, da prestopajo med klubi," razlaga Kacijan, ki se sicer strinja, da nima smisla omejevati amaterje, po drugi strani pa ocenjuje, da pomurski klubi niso finančno zmožni, da bi z igralci podpisovali pogodbe, ali jih na kakšen drug način štipendirali. 

Kacijan ob celotni zadevi izpostavlja še eno veliko problematiko, in sicer delo z mladimi, ki bi moralo biti v ospredju.

 "Padamo na vseh segmentih kar se tiče dela z mladimi. Imeli bomo ogromno urejenih igrišč, ampak nikogar, ki bi jih koristil. Včasih je bilo po šolah 400 otrok, danes jih je po 100,"  opozarja Kacijan, ki je kritičen tudi do staršev, ki preveč pritiskajo in do klubov, ki mnogokrat zavajajo in obljubljajo nemogoče. 

Dejan Stefanović, vir: Facebook

Problem z izpisnicami škodoval slovenskemu nogometu

Predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenija Dejan Stefanović je zadovoljen, da so v inšpektoratu prišli do takšne ugotovitve, saj na problem z izpisnicami opozarjajo že 16 let. Kot nam je razložil, nadomestila pri amaterjih ne poznajo niti v drugih primerljivih državah.

"To je nek relikt, ki je povzročil veliko gorja in trpljenja ter bistveno vplival na zmanjšanje množičnosti nogometa. Breme plačila nadomestila za izpisnico je bilo večinoma naloženo na pleča staršev otrok, posledično pa je tisoče mladih zaradi teh birokratskih pravil predčasno končalo svojo kariero," in še dodal, da so v sindikatu v veliko primerih prevzeli strošek nadomestila. 

Stefanović je sicer povedal, da gre v primeru profesionalne pogodbe za čisto drugo situacijo, poleg tega pa je še opozoril na dejstvo, da klubi ne bi smeli kopičiti prevelikega števila pionirjev. V vsakem primeru pa se mu zdi nepredstavljivo, da bi omejevali amaterje.

 "Si predstavljate, da ste včlanjeni v eno knjižnico in bi se želeli včlaniti v drugo, ker imajo pač boljše knjige, pa bi morali plačati za to, da se izpišete iz prve?"

Oglasil se je nekdanji reprezentančni vratar

Nekaj pomislekov na to temo je na družbenem omrežju Twitter izrazil nekdanji vratar Mladen Dabanović, kjer je izrazil bojazen, da bodo mladi prepogosto zamenjavali klube. Na njegov zapis se je odzval tudi Stefanović, ki mu je zagotovil, da do tega ne bo prišlo.

Kacijan nam je glede tega pomisleka dejal, da je teza že v osnovi napačna, saj igralci lahko prehajajo samo med prestopni roki, poleg tega pa prestope dodatno omejujeta še tekmovalni in registracijski pravilnik.

Bodo začeli inšpektorji predpisovati globe?

Zakon sicer predpisuje globo do 2000 evrov za športno organizacijo, ki se ne drži predpisa o prostem prehajanju igralcev in v zameno za izpisnico zahteva nadomestilo. Globa do 1000 evrov pa je še predpisana za odgovorno osebo športne organizacije. 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice