FOTO: Jure Banfi
Čeprav je bila reprezentanca pred zadnjima tekmama letošnje izvedbe UEFA Lige narodov v zahtevnem položaju, ima nocoj priložnost, da že s točko potrdi obstanek v drugem razredu.

Je zmaga na sobotni tekmi z Norveško znova prebudila vero v izbrano vrsto Slovenije? Je najstniški napadalec Benjamin Šeško tisti, ki bo slovenski reprezentančni nogomet popeljal v lepše čase?

Reprezentanca Slovenije se je s preobratom v razprodanih Stožicah povzpela na tretje mesto skupine in ima pred zadnjo tekmo pet točk, Švedska pa s tremi zaseda položaj, ki pelje v tretji rang UEFA Lige narodov.

Slovencem v Stockholmu nocoj zadostuje že točka, z novo zmago pa bi potrdili nekakšno prebujenje čete selektorja Matjaža Keka, za katerega se šušlja, da bi lahko po koncu UEFA Lige narodov zapustil klop izbrane vrste.

Mariborčan na klopi reprezentance pred odločilnim obračunom za obstanek v drugem razredu tega tekmovanja v svojem slogu umirja evforijo, ki je nastala po tem, ko so v Stožicah klonil Erling Haaland in soigralci.

»Če ti igrata dva izida, potem si v neki psihološki prednosti, na drugi strani pa imajo domačini podporo s tribun. Zadovoljen bi bil, če bi ekipa v vseh elementih ponovila tekmo z Norveško in še nadgradila to z manj napakami, določeno dinamiko in agresivnostjo. Ker vem, kakšna Švedska nas čaka. Če ne bomo odgovorili z enako mero, bomo imeli težave.«

V Stockholmu brez Kurtića in Šporarja

Slovenski zasedbi so z visoko zmago v Beogradu pomagali tudi Srbi, ki so Švedsko s preobratom na krilih trikratnega strelca Aleksandra Mitrovića premagali z izidom 4:1. Slovenci želijo potrditi, da sobotna zmaga ni bila naključje.

»Naš velik izziv in motiv je potrditi nekaj dobrega, kar smo naredili na prejšnji tekmi. Zavedamo se moči tekmeca, ki nas čaka, domačina, ki mu zadostuje le zmaga za izpolnitev cilja. 

Moramo pa razmišljati le o svoji kakovosti, predvsem o sebi in o svoji izvedbi ter kakovosti igre. Samo skozi igro lahko pridemo do želenega rezultata,« poudarja Matjaž Kek, ki bo pogrešal dva pomembna aduta.

Na tekmi z Norvežani sta kvoto rumenih kartonov izpolnila poveljnik sredine igrišča Jasmin Kurtić in Andraž Šporar, ki je po podaji Benjamina Šeška izničil prednost Skandinavcev in pričel preobrat Slovenije.

Kek zaupa tudi mlajšim

Bo Kek ob bok 19-letnega Šeška, ki je po zmagi v Stožicah še dolgo delil podpise mladim oboževalcem, postavil še kakšnega napadalca ali se bo ob dejstvu, da Sloveniji zadostuje tudi točka, odločil za bolj previdno postavitev?

»Zagotovo ta dva igralca (op.p. Jasmin Kurtić in Andraž Šporara) pomenita veliko, ne igrata pa sama. Ta liga narodov je pokazala, da lahko računamo na nekatere mlajše in pričakujem podobno energijo. Saj so posamezniki, ampak na koncu vedno ekipa prinese rezultat,« poudarja Kek.

Selektor, ki je Slovenijo pred 12 leti popeljal na zadnje veliko tekmovanje, je ob Šešku v zadnjih mesecih vidno vlogo namenil tudi Adamu Gnezdu Čerinu in Jaki Bijolu, na Švedskem pa utegne zaigrati tudi Jan Mlakar.

Friends Arena, ki sprejme 50 tisoč gledalcev, naj bi bila danes polovično zasedena, Slovenci pa se bodo skušali v Stockholmu oddolžiti za poraz na domači zelenici, ko so po dobri predstavi izgubili z 0:2.

Švedi in Slovenci so se doslej udarili trikrat, reprezentanca s severe Evrope pa je ob junijski zmagi dobili še eno prijateljsko tekmo, na drugi pa ni bilo zadetkov.

Starejše novice