Kolesarstvo je zelo priljubljen šport, tudi v Pomurju, kjer smo imeli in imamo kar nekaj uspešnih kolesarjev.

Kolesarstvo, kot športna panoga, se je v Pomurju začelo razvijati že pred drugo svetovno vojno. S kolesarstvom so se ukvarjali klubi od Gornje Radgone do Murske Sobote. 

Za razvoj kolesarstva v Pomurju ima velike zasluge Štefan Titan iz Tropovcev, ki se je leta 1980 pridružil Kolesarskemu klubu Pomurje iz Beltincev. V tistem času so se ustanovile tudi kolesarske sekcije na Tišini, v Radencih in Gornji Radgoni. 

Trideset let kluba

Na pobudo Titana se je ustanovil Kolesarski klub Tropovci, ki letos praznuje trideset let. Prvi predsednik kluba je bil Jože Farič. 
Kolesarski klub Tropovci vsa ta leta aktivno deluje ne samo v Pomurju, ampak tudi širše. 

Uveljavil se je kot odličen organizator najzahtevnejših dirk za mlajše kategorije, tudi kronometer in ciklokros.

Sodeloval je pri soorganizaciji tradicionalnega kolesarskega maratona Treh src ter kolesarskega maratona Ajda, že triindvajset let pa uspešno organizira Kolesarski maraton Občine Tišina.

V vrstah KK Tropovci so vzgojili številni vrhunski mladi športni kolesarjj. 

Največje ime kluba je Simon Špilak, ki je zelo uspešno nastopa med svetovno elito kolesarstva v dresu Lampreja in Katusha Alpecin. 

Med profesionalci nastopata tudi eden večjih upov slovenskega kolesarstva Žiga Horvat. Pozabiti ne gre tudi na nekdanja člana kluba, Primoža Obala. 

Nastajajo novi zmagovalci

V klubu pa se kalijo že novi šampioni, mladinec Luka Jablanovec  je že pokazal, da je eden od njih, dečki Gal, Matic, Marko in ostali pa pridno nabirajo prepotrebne kilometre.

Kolesarski klub Tropovci bo jubilej obeležil danes v kulturnem domu na Tišini.

Zvonko Žekš

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KK (nepreverjen)

KK Tropovci je včasih resnično biu velki klub, keri je v SLO in tudi v tujini nekaj pomenil. Zdaj je na žalost samo še bleda senca tistega. Drugače pa čestitke.

KK POMURJE (nepreverjen)

Na žalost je kolesarstvo več ali manj crknilo v Prekmurji. Vsi ki ste starejši se boste spomnili bogate kolesarske tradicije več kot 30 let nazaj v Beltincih in kluba ki je v nekdanji jugi nekaj pomenil. To so potem nekak prevzeli v Tropovcih, vendar tudi tam vse skupaj ugaša ZAKAJ ? Ker nikoli ni bilo pravega pristopa do tega športa v Prekmurji še manj denarja in ne sponzorjev od osamosvojitve naprej vse so prevzeli tajkuni iz Ljubljane da vam obudim spomin in mlade spomnim na nekatere: Pomurska banka, Pomurka, Potrošnik, Moravske Toplice, Radenska, Nafta vse to je odšlo k vragu in Prekmurci smo naprej hlapci kot smo večno bili.

Starejše novice