FOTO: Jure Banfi
Španci so bili glavni tekmec Slovencev za preboj v četrtfinale svetovnega rokometnega prvenstva, a so naši fantje na odločilni tekmi storili preveč napak, čeprav jim je do sredine drugega polčasa kazalo dobro.

Čeprav so bili Španci postavljeni v vlogo favorita, pa so imeli tudi slovenski rokometaši svojo računico. Na koncu se je razpletlo po željah zasedbe z Iberskega polotoka.

Slovenci so večji del prvega polčasa lovili tekmeca, ob nekaj izenačenjih pa so po golu Boruta Mačkovška prvič povedli v 27. minuti. Urban Lesjak je v prvem polčasu zbral kar deset obramb.

Četa Uroša Zormana je dobro odprla tudi drugi del dvoboja, Španci pa so do preobrata prišli po 39. minuti, ko je bil izključen Jure Dolenec. V slovenski igri se je v nadaljevanju tekme pripetilo preveč napak za zmago.

SLOVENIJA - ŠPANIJA 26:31 (15:15)
Slovenija:
Baznik, Lesjak; Blagotinšek, Janc, Dolenec, Cehte, Kodrin, Gaber, Horžen, Mazej, Ovniček, Makuc, Bombač, Mačkovšek, Novak, Vlah. Selektor: Uroš Zorman.
Španija: Vargas, Corrales; Pecina Tome, Maqueda, Fernandez Perez, A. Dujšebajev, Sole Sala, Figueras Trejo, Canellas, Casado, Guardiola, Valera Rovira, Sanchez Migallon, D. Dujšebajev, Odriozola, Fernandez Jimenez. Selektor: Jordi Ribera.

Lesjak v prvem polčasu zbral deset obramb

Španci so se prvič veselili v tretji minuti. Adrian Figueras je uspešno zaključil dolgi napad. Urban Lesjak je nato klonil še po strelu Marcela Casada, Tilen Kodrin pa je kot prvi Slovenec zatresel mrežo Španije. Aleks Vlah je izkoristil sedemmetrovko za 2:3.

Lesjak je v osmi minuti s tremi odličnimi obrambami preprečil, da bi Španija povedla s 2:5, je pa po slovenski napaki za tri gole prednosti zadel Alex Dujšebajev. V deseti minuti je Slovenija zaostajala za štiri. Ferran Sole Sala je bil uspešen s sedmih metrov, za dve minuti pa je bil izključen Blaž Blagotinšek

Španci niso izkoristili številčne prednosti, Borut Mačkovšek je v 13. minuti znižal na 5:7. Lesjak je v naslednji akciji znova odbil tri španske poskuse, Matej Gaber je zadel za 6:7, španski selektor Jordi Ribera pa se je odzval z minuto odmora. 

Dean Bombač je po odmoru izenačil na 7:7, Kauldi Odriozola pa je z dvema hitrima napadoma povišal na 7:9. Tilen Kodrin in Rok Ovniček sta Slovenijo popeljala do novega izenačenja, Blaž Janc pa je v 20. minuti izničil špansko prednost po golu Pola Valere (10:10).

Slovenci so po tem, ko so se Španci spet odlepili za dva gola, spet izenačili. Najprej je po prodoru zadel Ovniček, po novi obrambi Lesjaka pa je protinapad za 12:12 zaključil Mačkovšek. Prav on je izkoristil podajo Janca in v 27. minuti zadel za prvo vodstvo Slovenije (14:13).

Bombač po izključitvi Miguela Sancheza ni zadel iz sedemmetrovke, Daniel Dujšebajev pa je zvito zadel za 14:15. Kljub temu sta bila tekmeca po polovici tekme poravnana, Domen Novak je postavil izid prvega polčasa, v katerem je Urban Lesjak zbral kar deset obramb.

Preveč napak v drugem polčasu

Vroči Lesjak je odlično odprl tudi drugi polčas, saj je zaustavil sedemmetrovko Soleja. Na drugi strani je bil po podaji Bombača uspešnejši Jure Dolenec, slovensko prednost pa je izničil Alex Dujšebajev. Nato je dvakrat zapored v polno meril Blaž Janc, a so Španci obakrat izenačili (18:18).

Španci so v drugem polčasu prvič povedli v 39. minuti, ko so Slovenci igrali brez izključenega Dolenca, Ferran Sole in Jorge Maqueda pa sta zatresla nebranjeno mrežo za 19:21. Po izključitvi Miguela Sancheza je Dolenec s sedmih metrov znižal na 20:21, a je na drugi strani zadel tudi Adrian Figueras.

V 44. minuti se je slovenski zaostanek povišal na tri gole, Sole je izkoristil številčno prednost. Dve minuti kasneje je Daniel Dujšebajev povišal na 20:24 in Zormanu ni preostalo drugega, kot da svojo ekipo pokliče na posvet, po katerem je v gol poslal Jožeta Baznika, Janc pa je zadel za 21:24.

V 48. minuti je moral igrišče za dve minuti zapustiti Tadej Mazej, ki je v glavo zadel španskega vratarja, Odriozola pa je s sedmih metrov zadel za 21:26. Dolenec je z dvema sedemmetrovkama znižal na 23:26, a je Daniel Dujšebajev v 55. minuti z dvema goloma spet povišal na +5.

To je bila prednost, ki je Španci niso več zapravili, ob prevelikem številu napak Slovencev pa so si zagotovili nastop v četrtfinalu svetovnega prvenstva.

Komentarji (4)

rouzica lejpa..... (ni preverjeno)

skoda, skoda ....prevec raztreseni pod pritiskom.... skoda

Opazovalka (ni preverjeno)

Sodniki so nas pokopali. Kriterij sojenja je bil zelo v prid Spancem. Pa Zorman ne bi smel voditi igre tako, da imamo ob igralcu manj prazen gol. Imeli smo odlicen 1.polcas.

tuncika

Najboljši igralec SLO - Vlah, samo en gol. Vprašajte Zormana & kompany, kdo naj igra (stari preverjeni kadri) in ne najbolj kvalitetni kadri. Danes SLO, vedno SLO = stari kadri - luzeri.

113 (ni preverjeno)

To je ralnost SLO rokomata.

Starejše novice