Foto: Jure Banfi
Rokometna reprezentanca Slovenije je na prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva vknjižila pričakovano zmago, pravi pokazatelj slovenskih zmožnosti pa bo jutrišnji spopad s Španci, ki na Poljskem še ne poznajo poraza.

Iranci niso bili kos razigranim Slovencem, ki so tudi do tretje zmage prišli z veliko razliko v zadetkih, srečanje v Krakovu se je končalo z izidom 21:38.

Zmaga, ki jo je v živo videl tudi Franjo Bobinac, zdaj prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije, v preteklosti pa dolgoletni predsednik Rokometne zveze Slovenije, ni bila nikakršna presenečenje. 

Morda je šlo še lažje od pričakovanj, saj je reprezentanca Irana, ki jo vodi bivši slovenski selektor Veselin Vujović, v predtekmovanju presenetljivo premagala Čile in namučila Črno goro.

Slovenci so na svoj račun dodali pričakovane točki, ki pa ju bo v lovu na četrtfinale potrebno potrditi s prestižno zmago. Španci so osrednji tekmec Slovenije za preboj med osmerico najboljših ekip sveta.

Tega se dobro zaveda tudi selektor Uroš Zorman, ki po včerajšnji tekmi ni zganjal evforije. Ob visoki prednosti in raznovrstni predstavi je bil vesel, da se nihče od njegovih varovancev ni poškodoval:

»Dosegli smo načrtovano zmago. Tekmo smo nadzorovali od samega začetka, odigrali smo jo na visoki ravni in z velikim številom igralcev. Najbolj pomembno je, da se ni nihče poškodoval. Kar smo načrtovali pred tekmo, smo tudi dobili.«

Dvoboj s Španci bo pravcati finale

»Tekmo smo vzeli zelo resno. Na današnji tekmi se je videl novi obraz Slovenije, o katerem govorimo od začetka priprav za svetovno prvenstvo. 

Za nas je vsaka tekma finale, na vsaki od njih pa želimo pustiti vse naše najboljše na igrišču. Kot kapetana reprezentance me to zelo veseli, že čez dva dni pa je pred nami nova 'finalna' tekma proti Španiji,« je po včerajšnji zmagi dejal Jure Dolenec.

Kapetan izbrane vrste je obračunu s Španijo nadel naziv finalne tekme, kar ni daleč od resnice. Pot do četrtfinala namreč vodi prav preko Špancev, ki na štirih tekmah svetovnega prvenstva še niso okusili poraza.

Aktualni evropski podprvaki so v Krakovu najprej premagali Črno goro (30:25), nato pa niso imeli pretiranih težav s Čilenci (34:26) in Iranci (35:22). 

Včeraj so odpor domačinov Poljakov strli v drugem polčasu. Ob odmoru so vodili za gol, čeprav se gostitelji prvenstva niti enkrat niso znašli v prednosti. Na koncu zmaga ni bila vprašljiva (27:23)

Makuc v drugem polčasu potrdil svoj talent

»V tekmo smo šli kot na vse dosedanje na letošnjem svetovnem prvenstvu. Dali smo vse od sebe, naše 'glave' so bile vselej na pravem mestu, tudi v obrambi smo bili zelo bojeviti in nepopustljivi. To nam je prineslo lahke gole iz nasprotnih napadov. 

Tako moramo igrati tudi v nadaljevanju turnirja, granitno v obrambi, hitro in učinkovito v napadu. Upam, da bomo že na naslednji tekmi naredili korak naprej v naši igri,« pa je po zmagi dejal Domen Makuc.

Dvaindvajsetletnik je v drugem polčasu tekme z Iranom dosegel vseh pet golov in bil izbran za najboljšega igralca tekme. Prvi »milenijec«, ki se je še kot najstnik v dresu Celja veselil prvega gola v ligi prvakov, je dober znanec Špancev.

Rokometaš iz Kozine je zadnji dve leti in pol član slovite Barcelone, pri Kataloncih pa si slačilnico deli z reprezentančnim cimrom Blažem Jancem. Štiri leta je dres Barcelone nosil tudi Dolenec

Lahko Slovenci jutri premagajo tudi Španijo? Srečanje v Krakovu se bo pričelo ob 15:30.

Starejše novice