Foto: Jure Banfi
Ljutomer gosti zaključne priprave rokometne reprezentance, ki odšteva dneve do svetovnega prvenstva. Že jutri se v prleški prestolnici obeta pravi rokometni praznik, vstopnice za pripravljalno tekmo z Madžari so že razprodane.

Ormož je s svojim prvoligašem prestolnica prleškega rokometa, vsaj za en dan pa bo ta primat prevzel Ljutomer.

Dvorana ŠIC Ljutomer bo jutri, ob 18. uri, gostila pripravljalno tekmo moških reprezentanc Slovenije in Madžarske, ki se bosta dva dneva kasneje pomerili še v Veliki Kanjiži. Gre za zadnji preizkušnji pred svetovnim prvenstvom, ki ga Slovenci pričenjajo v Katovicah.

Že nekaj dni je jasno, da bo ljutomerska dvorana pokala po šivih, saj so vstopnice že razprodane, kar so za Sobotainfo potrdili tudi pri Rokometni zvezi Slovenije.

»Proti Madžarom bomo v igri preizkusili vse taktične variante, tako v obrambi, kot tudi v napadu. Rezultat ne bo v ospredju. V obrambi bomo preizkušali tudi različice, ki jih do sedaj nismo. Temu bomo na tekmi namenili kar nekaj časa, nato pa bomo izluščili tisto, kar bo delovalo najbolje,« pred sosedskim dvobojem pravi selektor Uroš Zorman.

Zorman računa na štiri novince

Slovenska izbrana vrsta, ki je leto 2022 zaključila v Zrečah, je v drugi del priprav zakorakala z 22 rokometaši. Na Zormanovem seznamu so vratarji Jože Baznik (Nimes), Urban Lesjak (Eurofarm) in Klemen Ferlin (Erlangen), krilni igralci Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Domen Novak (Wetzlar) in Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje). Zunanjo vrsto sestavljajo Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Gašper Horvat (Trimo Trebnje), Peter Šiško (Gorenje Velenje), Aleks Kavčič (Zagreb), Grega Krečič (Csurgoi), Domen Makuc (Barcelona), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), krožni napadalci pa so Kristijan Horžen (Rhein-Neckar Löwen), Blaž Blagotinšek (Göppingen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

Med dvaindvajseterico rokometašev so štirje takšni, ki se prvič dokazujejo na reprezentančnih pripravah. To so Gregor Krečič, Staš Slatinek Jovičić, Gašper Horvat in Peter Šiško, ki je z 20 leti najmlajši udeleženec tokratnih priprav. Up velenjskega Gorenja se je že ob začetku priprav - reprezentanca je nastanjena v Mali Nedelji - razveselil nove izkušnje:

»Vesel sem, da mi je selektor namenil povabilo. Zame je treniranje z igralci, ki sem jih še nedavno gledal le preko malih zaslonov in so mi vzorniki, nekaj novega. Premlevajo me zanimivi občutki, ki se jih še navajam. Želim se čim prej vklopiti v ekipo ter z njo dobro trenirali.«

Leta 2017 bronasti

Svetovno prvenstvo se bo za slovenske reprezentante začelo v četrtek, 12. januarja, Slovenci pa se bodo v Katovice odpravili dva dni prej. Prvi tekmec v skupini B bo Savdska Arabija, po dnevu premora se bodo v drugem krogu pomerili z gostitelji Poljaki, za zaključek prvega dela pa jih v ponedeljek, 16. januarja, čaka še obračun s Francijo.

Prvenstvo, ki ga ob Poljski gosti še Švedska, bo potekalo med 11. in 29. januarjem. V boj se podaja 32 reprezentanc, ki so sprva razvrščene v osem skupin. V drugi del se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed njih in bodo nato združene v štiri nove skupine, iz katerih bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, peljali prvi dve mesti. Če se bodo Slovenci prebili v drugi del prvenstva, bodo tekme igrali v Krakovu. Ekipe skupine B se bodo tam srečale z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo nastopale reprezentance Španije, Črne gore, Čila in Irana.

Poleg Katovic in Krakova prvi del prvenstva gostijo še švedska mesta Göteborg, Kristianstad, Jönköping in Malmö. Katovice, Krakov, Göteborg in Malmö bodo prizorišča drugega dela tekmovanja, četrtfinalni dvoboji pa bodo odigrani v Gdansku in Stockholmu, ki bo gostil tudi preostale tekme končnice. 

Kako daleč bodo posegli naši fantje? Največji uspeh so leta 2017 dosegli v Franciji, ko so osvojili bronasto kolajno, štiri leta prej so bili v Španiji četrti.

Komentarji (2)

tuncika

Zlati dečki, go, go, go....................

Opazovalka (ni preverjeno)

Turisti v vsem svojem sijaju 😜

Starejše novice