FOTO: Jure Banfi
Kobie Morris verjame, da bo s soigralci uspešno zaustavil gostitelje današnjega dvoboja, Damir Čontala pa je za Sobotainfo spregovoril tudi o Nikoli Petkoviću in prilagoditvah v taktičnem načrtu.

Nogometaši Mure so včeraj srečno pripotovali v Moldavijo, v Kišinjevu pa so v večernih urah preizkusili zelenico stadiona Zimbru, ki bo gostil današnji dvoboj.

Mura bo sezono 2022/23 odprla s tekmo proti moldavskemu predstavniku, Sfintul Gheorghe bo prva evropska ovira črno-belih, v taboru Sobočanov pa si želijo, da ne tudi zadnja.

Za razliko od lanskoletne sezone, ko so Prekmurci kot državni prvaki uvodoma nastopili v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, ni prostora za spodrsljaj, česar se dobro zaveda tudi Damir Čontala:

»Delno se je treba prilagoditi, saj gre za tekmovanje na izpadanje. Popravnega izpita ni, odločata dve tekmi, skoraj vedno pa se dogaja, da ekipe v tekmovanjih na izpadanje manj tvegajo. 

Bomo pa skušali biti čimbolj podobni temu, k čemur stremimo, kar delamo in kakršni želimo biti. Skušali bomo biti čimbližje temu, bo pa nujna tudi delna prilagoditev.«

Želi si, da bi zelenico zalili

»Igrišče je v dobrem stanju, zelenica je zelo dobro urejena. Vprašanje je le, če bo igrišče namočeno ali ne, saj ima to velik vpliv na igro. 

Vsi bi si želeli, da bi bilo igrišče namočeno, saj bi bila žoga hitrejša, tempo igre pa višji. Na to nimamo vpliva, zato se s tem ne obremenjujemo,« je Čontala v Kišinjevu dejal za Sobotainfo.

Trening na zelenici stadiona Zimbru ni postavil novih vprašanj glede sestave začetne enajsterice, strateg Mure pa je še enkrat izpostavil tudi širino kadro in adute s klopi.

Kako bo sestavil začetno enajsterico? Kot je namignil, bo pri oblikovanju ekipe upošteval tudi evropske izkušnje iz preteklih sezon, še posebej lanskoletne, ko je Mura igrala v skupinskem delu.

Lahko na taktične zamisli kakorkoli vpliva tudi dejstvo, da je UEFA že lani odpravila pravilo doseženega gola v gosteh?

»To ne vpliva na naš nastop in razmišljanje. Gol v gosteh ni več prednost, smo pa v Moldavijo prišli, da zmagamo. Tako se bomo postavili in igrali, bo pa pozitiven tudi neodločen rezultat. 

Ne bomo šli z glavo skozi zid. Ne bomo iskali nekaj, kar v določenem trenutku ne bo možno. Želimo si zmagati, bi pa bili pred povratno tekmo zadovoljni tudi z neodločenim izidom.«

Petković daje napadu dodatno dimenzijo

»Odsotnost Dakuja je določen 'hendikep', se pa ne smemo naslanjati zgolj na enega igralca. To razmišljanje bi bilo popolnoma napačno, saj imamo širino in igralce, ki ga lahko nadomestijo. 

Takšen je tudi Nikola Petković, ki nam je v napadu prinesel novo dimenzijo. Je drugačen tip igralca kot ostali napadalci, kar smo tudi iskali. 

Imamo štiri, pet napadalcev, vsak je drugačen stil napadalca, kar nam omogoča raznovrstnost v napadu,« o zadnjem poletnem novincu pravi trener Sobočanov.

V Kišinjevu zagotovo ne bo zaigral že omenjeni Mirlind Daku, saj Moldavija ne priznava obstoja Kosova, zato je moral posojeni napadalec Osijeka ostati doma.

Se je pa v Moldavijo odpravil Darjan Slavic, ki je pred dnevi, po odhodu Milana Anđelkovića, postal novi pomočnik Damirja Čontale.

»Z Darjanom se poznava že dlje časa, zato odločitev ni bila težka. V igri za mesto pomočnika trenerja je bil že pozimi, ko pa je še deloval v mladinski šoli. Pozna moj način dela in moje razmišljanje, zato se mu ni bilo težko vklopiti. 

Je zelo analitičen in študiozen, spušča se v podrobnosti, zato sem prepričan, da nam bo na tem področju prinesel dodatno kakovost,« o novem sodelavcu pravi šef trenerskega štaba Mure.

Ekipa ga je odlično sprejela

Na uradni debi v Kišinjevu upajo Klemen Mihelak, Josip Majić, Martin Šroler, Nikola Petković, Dardan Shabanhaxhaj, Srđan Kuzmić, Jan Đapo in Kobie Morris, ki bo po vsej verjetnosti pričel tekmo.

»Počutim se odlično, soigralci so me zares dobro sprejeli. Nisem dolgo tukaj, vendar sem se odlično vklopil v ekipo. Kar se tiče tekme, komaj čakam, da pričnemo,« pravi ameriško-hrvaški branilec.

Naslednik Jana Gorenca, ki se je pol leta pred iztekom pogodbe pridružil belgijskemu Eupenu, v Slovenijo sporoča, da bi ga na prvi tekmi zadovoljila zgolj zmaga, za kar pa bo potrebno odpraviti napake v igri.

Sobočani so se na poletnih pripravljalnih tekmah soočali predvsem z velikim številom prejetih zadetkov iz prekinitev. Tega se zaveda tudi Morris:

»Delamo na tem. Na praktično vsakem treningu temu namenimo zadnjih 20, 30 minut, da popravimo napake v prekinitvah igre. Spremenili smo način branjenja, nadejam pa se, da bo vse bolje, kar se tega tiče.«

Vselej bo dal vse od sebe

»Navijači lahko pričakujejo, da bom na vsaki tekmi dal vse od sebe. Upam, da bo to dovolj, da zadovoljim njihova pričakovanja,« vsem, ki jim srce bije za Muro, sporoča Morris.

Nekdanji član Domžal, sicer pa produkt mladinske šole zagrebškega Dinama, je bil v minuli sezoni standardni igralec Tuzle City, s katero je v prvenstvu zaostal zgolj za državnim prvakom Zrinjskim.

Šestindvajsetletnika v današnjem večeru čaka še evropski krst, kljub temu pa je prepričan, da je v svoji karieri nabral dovolj kilometrine, da ga pasivna igra gostiteljev ne bo uspavala: 

»To je lahko težava, vendar sva z Balažicem dovolj izkušena, da se ne ujameva v to zanko, da bi naju uspavali.«

Ne pozabite, Mura bo Sfintul Gheorghe izvala ob 19. uri. Potek obračuna lahko spremljate tudi v tekstovnem prenosu na Sobotainfo.

Komentarji (12)

df. (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

seronje
dao bog da izgubijo

. (ni preverjeno)

df bog tebe nema rad ka či bi te meu bi ti pamet dau samo je na tebej pozabo.

In reply to by df. (ni preverjeno)

Evere (ni preverjeno)

3 kolo slavic trener mure

Stefannija (ni preverjeno)

Mi lejko što povej ka je z Suarezom Urugvaj je podpisal ali ni, ali bo igral oz. ne
prinas v vejsi se gučij odnjen kao okrepitvi.
Zna što kaj?

potač (ni preverjeno)

Soboški stadion je prava sramota za razvito Slovenijo. Mura zdaj že tretje leto igra v kvlifikacijah in enkrat v konferenčni ligi pa ga nemrejo dokončati, sramota za občino ! Vsi klubi prve lige imajo boljši in lepši stadion kaj šele iz drugih držav s katerimi Mura igra kvalifikacije. Sramota za OBČINO.

vodka (ni preverjeno)

Naštej stadione v Italiji in Nemčiji štere so občine napravile.

In reply to by potač (ni preverjeno)

potač (ni preverjeno)

Mura plačuje najemnino za stadion Fazanerija. Ja ali ne ?

In reply to by vodka (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Nej si mi dal odgovora.. Namesto najemnine naj stadion rikta za svoje peneze ne za občinske.

In reply to by potač (ni preverjeno)

potač (ni preverjeno)

Ko je bil Štihec župan je občina od Mure kupila stadion in je občinski. Sedaj Mura plačuje najemnino. Kaj bi še rad. A ni zadosti vložila sedaj v novo travo in podlago ?

In reply to by vodka (ni preverjeno)

ztr (ni preverjeno)

Prenos de ge gnes zvečer? Ali mo pa mogo tiste bedne streame iskati ge prlej fašeš 5 virusov kak pa prenos.

potač (ni preverjeno)

Prenos je na Sport klubi ob 19 h

In reply to by ztr (ni preverjeno)

ztr (ni preverjeno)

Fala 👍

In reply to by potač (ni preverjeno)

Starejše novice