FOTO: Jure Banfi
Jutri gre zares, poleti prenovljena ekipa Mure bo odigrala prvo tekmo kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Kaj sta pred odhodom v Moldavijo dejala Damir Čontala in Luka Bobičanec?

Sfintul Gheorghe ali Mura? Četrkov večer bo dal prve prave odgovore na to, kako dobro so Sobočani kadrovali med letošnjim poletjem.

Sprememb v igralski zasedbi Mure ni bilo malo. Fazanerijo je zapustilo nekaj pomembnih adutov, na čelu s Tomijem Horvatom in Janom Gorencem. Bodo novince uspešno zakrpali nastale luknje?

Odgovor na to vprašanje bo dala že četrtkova tekma prvega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Črno-beli se bodo v Kišinjevu pomerili z moldavsko ekipo Sfintul Gheorghe.

Soboška ekipa je danes dopoldne poletela z mariborskega letališča, v kadru 23 nogometašev pa ni bilo Mirlinda Dakuja. Moldavija namreč ne priznava Kosova, zato napadalec ni prejel vstopne vize v državo.

Damir Čontala je na to temo dejal, da so bili pri Muri na to pripravljeni že pred časom. Strateg Prekmurcev je izrazil prepričanje, da bo Daku zaradi tega še bolj motiviran na povratnem srečanju.

V Moldavijo so odpotovali Matko Obradović, Klemen Mihelak, Vid Šumenjak, Kai Cipot, Tio Cipot, Luka Bobičanec, Nik Lorbek, Žiga Kous, Gregor Balažic, Mihael Klepač, Niko Kasalo, Josip Majić, Martin Šroler, Alen Kozar, Klemen Pucko, Nikola Petković, Matic Maruško, Dardan Shabanhaxhaj, Kobie Morris, Srđan Kuzmić, Jan Đapo, Amar Beganović in Samsindin Ouro.

Na pot z optimizmom 

»V Moldavijo odhajamo optimistični. Svoje smo opravili v pripravljalnem obdobju, na rezultate v pripravah se ne ne zanašamo preveč, čeprav smo izgubili zgolj eno od zadnjih štirih tekem. 

Naredili smo večino tega, kar smo si zastavili, novinci so sprejeli vloge, ki jih čakajo, in se spoznali z ekipo. Lahko smo optimistični pred prvo tekmo,« je pred mariborskim letališčem dejal Čontala.

Trener Mure je še enkrat izrazil prepričanje, da je ekipa vsaj na nivoju lanske, če ne še boljša, poleti pa so ekipo sestavljali v želji, da pripeljejo igralce, ki ustrezajo temu načinu želene igre.

Čontala želi standardizirati obrambni del ekipe, v napadu pa želi z večjo paleto izbora menjati ritem igre med tekmo. Kot pravi, lahko kakovostne menjave predstavljajo dodatno orožje Mure.

»Naš cilj je, da čimbolj vsilimo svoj način igre, tako si želimo tudi sedaj. Se pa zavedamo, da gre za tekmovanje na izpadanje, igramo zgolj dve tekmi. Na to se je potrebno delno prilagoditi. 

Še posebej na gostovanju, kjer je morda nekaj neznank, ko mine nekaj časa, da spoznaš nasprotnika in si najdeš prostor na igrišču. Skušali bomo biti čimbolj podobni sami sebi.«

Ni popravnega izpita

»Posebne nestrpnosti ni, drugače je bilo pred prvo uradno tekmo, zdaj pa so stvari že utečene. Gre za eno od tekem, tako kot so v domačem prvenstvu,« pred krstno evropsko tekmo pravi Čontala.

Sedemintridesetletnik se bo, tako kot tudi Radovan Karanović, Zoran Zeljković in Albert Riera, v vlogi glavnega trenerja prvič predstavil na evropskem odru.

V kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige - za razliko od UEFA Lige prvakov - ni popravnega izpita, česar se dobro zaveda tudi mladi strateg Mure:

»Zagotovo je za vse klube najboljša možnost, če osvojijo naslov državnega prvaka in igrajo v kvalifikacije lige prvakov. Vedno imaš lahko v mislih, da imaš še eno možnost, če izpadeš. 

Na drugi strani pa te to prisili, da si v vsakem trenutku maksimalno angažiran, ker veš, da ni popravnega izpita. Tu se bosta pokazala kakovost in karakter ekipe.«

Gledati predvsem nase

»Nič ni drugače kot lani, Evropa je Evropa. Gremo tekmo po tekmo, videli bomo, kam bomo na koncu prišli. Smo motivirani, imamo velike cilje in upam, da se bomo v evropskih tekmovanjih prebili čimdlje,« pa je uvodoma dejal Luka Bobičanec.

Mura mora po besedah Medžimurca izkoristiti slabe lastnosti tekmeca, skriti svoje slabosti in pokazati najboljšo podobo. Sfintul Gheorghe sicer velja za ekipo, ki ga posest žoge ne zanima pretirano.

Bobičanec poudarja, da morajo črno-beli gledati predvsem nase, v Moldaviji pa bo s soigralci napadal zmago, čeprav se dolgoletni član kluba dobro zaveda, da o napredovanju odločata dve tekmi.

Bo pri lovu na napredovanju dodatno orožje predstavljala tudi širina kadra? Ekipa je s poletnimi spremembami pridobila še nekaj adutov, predvsem v napadu:

»Za trenerja in za nas je dobro, da imamo določen pritisk za nami. Dobro je, da nas je veliko, saj nas čaka precej tekem. Vemo, kako je bilo v prejšnji sezoni, ko smo zaostali zaradi evropskih tekem. 

Zdaj bomo to skušali izkoristi v našo korist, da odigramo čim več tekem in trener skozi rotacije priložnost ponudi vsem igralcem.«

Izkušnje bodo pomembne

»Ne samo izkušnje iz lanske sezone, zdaj že nekaj let igramo evropske tekme, pridobili smo precej izkušenj. Skušali jih bomo maksimalno izkoristiti, na teh tekmah moramo biti čimboljši. 

Tudi v prvenstvu moramo dobro preklopiti iz evropskih tekem, verjamem pa, da se bomo maksimalno potrudili,« pravi idejni vodja soboške igre.

Popularni Bobi bo tudi jutri ena najpomembnejših figur v igri Prekmurcev. Črno-beli bodo na zelenici stadiona Zimbru branili vlogo favorita, na prve uradne minute v dresu Mure pa upa nekaj novih obrazov.

Na uradni debi lahko v Kišinjevu upajo Klemen Mihelak, Josip Majić, Martin Šroler, Nikola Petković, Dardan Shabanhaxhaj, Kobie Morris, Srđan Kuzmić in Jan Đapo.

»Vsi novinci so ambiciozni in hočejo pokazati, da si zaslužijo biti tukaj. Že ob prihodu smo jim dejali, da je Mura velik klub, za katerega morajo dati veliko, da bi prišli na določeno raven in bodo čimboljši. 

Njihove ambicije so zrasle, ko smo jim razložili, kako stvari stojijo. Gre za mlade fante, ki se želijo dokazovati. Upam, da bo tako tudi v prihodnosti,« novincem sporoča Bobičanec.

Spomnimo, moldavsko-slovenski dvoboj se bo pričel ob 19. uri, prenos tekme pa si boste lahko ogledali na programu Sportkluba.

Starejše novice