Murska Sobota je po letu 2015 spet gostila tekmo evropskega pokala. Finski Kokkoli sta pripadla uvodna niza, po preobratu pa so se veselili odbojkarji Panvite Pomgrad. Kaj sta dejala Dejan Fujs in Jakob Rojnik?

Odbojkarji Panvite Pomgrad so bili v prvem obračunu s finsko Tiikerit Kokkolo nagrajeni za vztrajnost in borbenost. Po zaostanku dveh izgubljenih nizov so se pobrali in vknjižili zmago.

Obračun, ki si ga je v lepo zapolnjeni dvorani Osnovne šole Murska Sobota I ogledal tudi Aleksander Jevšek, je postregel s pravim odbojkarskim maratonom in infarktno končnico, po podaljšanem petem nizu pa so se veselili Prekmurci.

Jakob Rojnik, ki je zaključil napad za zmago, je zbral 19 točk, dve več kot Marko Milovanović, Nenad Šormaz se je po prebujenju v tretjem nizu zaustavil pri 11. Pohvaliti velja Žana Bedrača pa tudi oba aduta s klopi, šele 17-letnega Nika Legena in Urbana Fužirja, ki je tekmo sklenil z 11 točkami.

Sobočani so z zmago opravili prvi del naloge, uvrstitev v drugi krog pokalu CEV Challenge pa bodo potrjevali v četrtek. Panvita Pomgrad tudi v Kokkoli potrebuje zmago, domača zmaga s 3:2 pa dvoboj pelje v zlati niz. Boljši v slovensko-finskem obračunu se bo nato pomeril z romunsko Steauo.

Z eno nogo že v grobu

Po prvem in drugem nizu je vse kazalo na gladko zmago gostov, saj so Sobočani storili dvakrat več napak kot Finci. V nadaljevanju tekme je, kot v odbojki že velikokrat, tudi z nekaj menjavami prišlo do zasuka.

Domača ekipa se je zbrala, strnila svoje vrste in zaigrala bolje. Po zmagi v tretjem nizu se je prebudila tudi dvorana, ki je ekipo popeljala do popolnega preobrata. Kako ga je videl domači strateg Dejan Fujs?

»Ekipi čestitam za priborjeno zmago. Na drugi strani je stala ekipa, ki je bolj izkušena, predrzna in disciplinirana, v prvih dveh nizih nas je suvereno premagala. Mi smo bili preveč prestrašeni in bojazljivi, premalo drzni, evropski pokali pa tega ne oproščajo. 

Z eno nogo smo bili, po domače povedano, že v grobu, nato pa smo opravili nekaj menjav, ki so nam prinesle rezultat 3:2. Zmagala je ekipa in rotacija igralcev, kar je prineslo zmago. Vseeno moramo biti bolj odločni in predrzni, fantom sem to dejal že včeraj in pred današnjo tekmo. 

V evropskih pokalih ni časa za spanje, tekmo je potrebno igrati od prve točke. Videli bomo, kaj ta zmaga prinaša za tekmo na Finskem, bomo pa skušali biti tam bolj odločni, da tekme ne bomo pričeli prestrašeno,« je napovedal Fujs.

Priložnost tudi za mladeniča

»V našo ekipo smo uvrstili tudi tri mladinske reprezentante, na njih računamo, da bodo pokazali, zakaj so tukaj. Morda sem razočaran nad nekaterimi starejšimi igralci, ki bi morali dati več, a se bomo o tem še pogovorili. Konkurenčni morajo biti vsi, ki so v ekipi, torej vseh 13 igralcev Panvite Pomgrad,« je trener Sobočanov dejal o uspešnem debiju Nika Legena.

Sedemnajstletnik je v igro vstopil po nekaj napakah Tita Kovačiča in hitro dokazal, da v soboškem podmladku raste obetaven rod odbojkarjev. V ekipo za evropsko preizkušnjo sta bila uvrščena še Vid Suhadolnik in Urban Rajnar.

Zmaga na domačem parketu je dobro izhodišče za povratni četrtkov obračun na Finskem, a delo še zdaleč ni zaključeno. Tega se dobro zaveda tudi trener Panvite Pomgrad:

»Kot sem že dejal, moramo biti bolj samozavestni, predrzni, potrpežljivi in osredotočeni, kar v določenih trenutkih te tekme nismo bili. S tem smo na hitro izgubljali točke, nasprotnik nam je ušel in potem ga je bilo težko ujeti.

Vsekakor nas čaka zahtevna preizkušnja, saj so Finci pokazali, da imajo kakovostno ekipo. Igrajo dobro blok obrambo, težko jih je zaustaviti v napadu, saj gojijo zelo hitro igro, ki nam morda ne odgovarja.«

Občinstvo pomagalo do preobrata

»Verjeli smo tudi pri zaostanku dveh nizov, malo nas rešuje, da smo državno prvenstvo odprli z dvema zmagama. Borili smo se do konca, bilo je težko, lahko bi se tudi obrnilo pa bi izgubili po treh nizih. 

Včasih gre, včasih ne, danes se je na srečo izšlo. Tudi občinstvo je bilo odlično, verjetno nam brez njega ne bi uspelo,« je bil po zmagi vesel Jakob Rojnik.

Kot že zapisano, je bil Braslovčan najučinkovitejši mož v domači zasedbi, še točko več pa je za goste dosegel kanadski korektor Daniel Thiessen, na katerega je že pred tekmo opozoril kapetan Urban Drvarič.

Rojnik si je po zmagi zaželel, da bi imeli Sobočani tudi v prihodnje pomoč tolikšnega števila gledalcev:

»Publika je zmeraj dobrodošla, je lahko naš sedmi igralec. Upam, da bo tako tudi na ligaških tekmah, čeprav smo danes igrali evropski pokal, ki si ga morda ogleda še kakšen gledalec več. S takšnim vzdušjem se da narediti nekaj več. Pozivam gledalce, da pridejo še naslednjič.«

Na Finsko z jasnim ciljem

»Tudi ligaške tekme pričnemo malce slabše, nekaterim igralcem steče po prvem ali drugem nizu, vendar je to potrebno odpraviti z igro in treningi. 

Pomembno je, da na koncu igramo tako, kot je potrebno. Moramo pa prej pričeti igrati kot ekipa, ne kot posamezniki, mislim, da je to odločilno za zmage,« je Rojnik odgovoril na vprašanje, kaj je bilo krivo za skromnejšo igro na začetku tekme.

Dolgoletni član kluba se je nato ozrl še v prihodnji teden in proti povratni tekmi s Tiikerit Kokkolo. Cilj je po besedah Rojnika jasen, to je zmaga, Sobočani pa bodo skušali na Finskem še enkrat potrditi, da so boljša ekipa.

Še prej ekipo Panvite Pomgrad čaka ligaška preizkušnja, Prekmurci se bodo v soboto, ob 19. uri, pomerili s Črnučami.

Starejše novice