Foto: Jure Banfi
Dejan Grabić je danes verjetno eden najbolj zaželenih sogovornikov slovenskih medijev, kar potrjuje, da so z Muro povezana tudi visoka pričakovanja. Novi strateg Sobočanov se zaveda, kaj mora storiti v Fazaneriji.

V soboški Fazaneriji so včeraj potrdili pričakovano novico, Damir Čontala je svoje mesto prepustil Dejanu Grabiću.

Dosedanji strateg Brava je s črno-belimi sklenil pogodbo do konca sezone 2024/25, v zadnji tretjini državnega prvenstva pa bo skušal izpolniti glavni klubski cilj in ekipo popeljati do mest, ki peljejo v evropska tekmovanja.

Pred 42-letnim strokovnjakom je zahtevna naloga, saj Mura ni dobila zadnjih sedem ligaških tekem, v nedeljo pa jo čaka štajerski derbi z vročimi Mariborčani, ki so neporaženi že deset tekem, dobili so jih devet.

Ni pričakoval takšnega sprejema

»Prvi občutki so odlični, moram priznati, da takšnega sprejema nisem pričakoval. Veliko je medijskih obveznosti in podobnega, vendar sem osredotočen na to, da pričnemo takoj delati in vplivati na to, kako naj bi ekipa izgledala že na tekmi z Mariborom,« je novi strateg Mure uvodoma dejal za Sobotainfo.

Skoraj šest let je deloval na klopi Brava, z Ljubljančani pa je prehodil pot podobno soboški. Zasedbo iz Šiške je v končnici sezone 2016/17 iz tretje popeljal v drugo ligo, dve leti zatem pa še med prvoligaše.

Z mladim klubom iz prestolnice je v Prvi ligi Telemach najprej zasedel šesto mesto, nato pa je bil dvakrat še peti. Lani se je z Bravom prvič prebil v pokalni finale, v katerem pa so se zmage veselili Koprčani.

Krst na soboški klopi ga čaka v nedeljo, ko bodo, kot že zapisano, v Fazaneriji gostovali nogometaši iz štajerske prestolnice:

»Maribor je v naletu, je v dobro formi, mi pa gremo v zadnjih 12 tekem z željo, da ujamemo tretje mesto in sedem točk zaostanka. 

Zavedamo se, da je 12 tekem malo, vendar tudi veliko, na voljo je še 36 točk. Osredotočili se bomo na vsebino in na to, kako hočemo izgledati na igrišču, da lahko potem pospremi tudi rezultat.«

Prve obljube

Novi strateg črno-belih pri ljubljanskem prvoligašu, na klopi katerega ga je nasledil dosedanji pomočnik Aleš Arnol, zagotovo ni bil deležen takšne pozornosti javnosti, predvsem pritiska navijačev in medijev.

Priznava pa, da se je moral že v prestolnici soočati s pritiskom rezultata, ob tem pa je spregovoril tudi o tem, kaj tako javnost kot tudi sam pričakuje od svojih varovancev:

»Res je, v Bravu ni bilo toliko navijaškega in medijskega pritiska, verjeli ali ne, je bil pa rezultatski pritisk. Vedno smo imeli rezultatske cilje, ki so bili sicer drugačni kot pri Muri, smo pa bili pod velikim pritiskom, da te rezultate dosežemo, glede na našo filozofijo, mladost ekipe in vsega. 

Kar se tega tiče, je rezultat bistvo, to je nekaj, kar sprejemam in sem tega navajen. Vem, kaj se pričakuje, to so zmage, dobro energijo ter odrekanje za ekipo, soigralce in klub. 

To so stvari, ki jih obljubljam, da bodo ob taktični disciplini in vsem ostalem, kar se tiče igrišča, bistvo tega, kar želim prenesti na ekipo.«

Osnova mora biti fanatizem v izvajanju dogovorjenega

Grabić je pred dnevi, še kot trener Brava, nekaj prahu dvignil po tekmi z Domžalami, ko se je obregnil ob igro tekmeca, ki se je v Šiški postavil dokaj obrambno. 

Tedaj je dejal, da takšnega nogometa ne želi nihče gledati, kakšno igro pa lahko od novega trenerja pričakujejo pristaši državnih prvakov iz leta 2021?

»Kar se tega tiče, hočemo izgledati atraktivno v smislu zahtev modernega nogometa in kar v končni fazi hočejo gledati navijače. To je veliko akcije, pritiska in napadanja. 

Po drugi strani pa je potrebno biti pragmatičen, se kdaj tudi prilagoditi. Osnova pa mora biti to, da se bo čutil fanatizem v izvajanju vsega tega, kar se dogovorimo,« je še dejal Dejan Grabić.

Novi trener Mure bo prvi trening ob 13. uri vodil na igrišču v Renkovcih, danes popoldne pa bo skupaj s predsednikom Robertom Kuzmičem spregovoril še na novinarski konferenci v Fazaneriji.

V Fazaneriji bo tudi Sobotainfo.

Komentarji (21)

pleskavic (ni preverjeno)

ČISTI PROMAŠAJ DRUGI ČONTALA

Ace info lažič (ni preverjeno)

Si brsno v meglo.Zresni se.

In reply to by pleskavic (ni preverjeno)

kurzavi (ni preverjeno)

eh vaš Grabić z Bravojem nej zmago zadnjih 8 zaporednih tekem!!!!

In reply to by Ace info lažič (ni preverjeno)

našiga (ni preverjeno)

Pojep, nahebal si.

oldgringos (ni preverjeno)

V Prekmurju je polno "trenerov" !

Drrr (ni preverjeno)

Niti 24 ur je v Muri in je že ugotovil, da v Bravu ni bil navijaški in medijski pritisk??!! Pa ti ne boš niti par mesecev skupaj pri Muri..Čisti promašaj...

DE&I (ni preverjeno)

No, dragi komentatorji, mene pa zanima kdo bi po vaši oceni bil primeren trener za Muro in da je seveda na razpolago in tudi finančno sprejemljiv?

Fgh (ni preverjeno)

Štenkate je najboljše, tu ste eni posamezniki pravi mojstri. Treba mu je dati čas, kot ga je imel Čontala. Slabše od Čontale ne more biti.

..... ..... (ni preverjeno)

Novemu trenerju je treba zaupati. Uspehov ni za pričakovati kar čez noč, bo pa že na naslednji tekmi viden njegov taktični pristop. Muri je treba želeti lepšo prihodnost, kot je sedanjost. Šlo bo!

njiva

Mater ste smotani, budale ene, pa človek se še sploj nej na klop sedo že ga začate šinfate, pa gučati, ka nede nika napravo
Pa ka ste vij za lujdi? Dajte je mi čas, ščeli smo menjavo, zaj jo mamo. Vupan, ka de zgrabo in delo z trdo roko, na puno, brezpohajnkovanja po igrišči in po Soboških gostilnaj. Trbej najti energijo, predvsem voljo in željo med tejmi igralc, ika jih mamo, ven pobrati kvaliteto, ostale pa stirati z kluba. Mislin, ka je enih 5-6 igralcev pripelano brez veze v klub, so bili poturjeni. Za nasledno sezono pa de trbelo tudi drugega človeka za kadrovanje z igralci, ker Rajbar tega ni sposoben delati. Bomo videli.
Grabič dobrodošel md čarnobelim👍

gru (ni preverjeno)

Vse dobro Muri z novim trenerjem! Če bo vsak dal od sebe svoj maksimum, tudi uspehi ne bodo izostali.

. (ni preverjeno)

Eni pa pametni seveda kavč treneri kerin niti Zidane ne bi bio dober.

fuzbalček (ni preverjeno)

razlika med Muro in Bravom do zdaj je - ka ma Mura vsaj več remijev kak porazov-pri zmagah sta pa na istem

MURAŠI (ni preverjeno)

Pogumno in uspešno!

vodka (ni preverjeno)

Za Čontalo sem bil mnenja naj se mu da priložnost pa za tem hvalimo ali šinfamo pri Grabiču sem pa isto tak. S tem, da pri Grabiču že zdaj bolj verjamem v kvalitetno delo.

Tecumseh (ni preverjeno)

Zdaj bi pa bil res že zadnji, zadnji, zadnji... čas, da objavite neko fotografijo novega trenerja v oblačilih (bundi) z murinimi simboli! Drugače bo kakšna foto-neznalica mislila, da se razvija film?

Lajcimen (ni preverjeno)

Glupi ste vi ka navijate za takšen klub ge so pretežno tujci pa te še zejvlete naša Mura iz murske...

Taxirai (ni preverjeno)

Sutra cista 2. Kladite svi na Maribor sve je dogovoreno zvao me sad cipota

Bikec (ni preverjeno)

V živlenje san nika nej dosegno, nika neman, žena me gnjavi, sosidge mi idejo na žifce štenkan pa fejs rad...

KRATEK OPIS 😉😉😉

Jozek5ri (ni preverjeno)

Bikec ješ bi te še dopuno osnovno šolo sem komaj končal še gns den ne ven jako citati nori san kak največji bedak imam rdeči nos od pijače na tribuni sem pa naj bole pameten pa se znan od fuzbala

Kukuloopol (ni preverjeno)

Jako dobro si ti tou opiso. To si po svojon napiso,tak jako?

In reply to by Jozek5ri (ni preverjeno)

Starejše novice