Pričenja se akcija poostrenega nadzora slovensko-hrvaške državne meje. Kako se bodo policisti in vojaki te naloge lotili?

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na državni meji z Republiko Hrvaško so policisti pripravili posebno akcijo.

Z današnjim dnem, 10. septembra 2020, se pričenja akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra letos, in sicer na območju šestih policijskih uprav: Maribor, Murska Sobota, Celje, Novo mesto, Ljubljana in Koper.

»Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje,« so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Policisti so zagotovili: »Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvajajo se učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.«

Slovensko mejo čuvajo tudi konji in psi

V akciji poostrenega nadzora državne meje bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe.

Pri tem bodo policisti uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni.

Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Nelegalnih prehodov meje največ v zadnjih 19 letih

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so policisti obravnavali že 10.163 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. To je največ v zadnjih devetnajstih letih. Za primerjavo: v enakem obdobju lani so policisti obravnavali 9.896 nezakonitih prehodov državne meje. 

Na Generalni policijski upravi so razkrili še, da se je število obravnanih oseb močno povečalo zlasti v zadnjih treh mesecih, od junija do avgusta: »Kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.«

Vir: Policija

V Halozah, na Ormoškem in v Pomurju število nelegalnih prehodov upadlo

Na območju Policijske uprave Maribor pa je število nelegalnih prehodov državne meje letos v primerjavi z enakim obdobjem lani močno upadlo. Lani so od 1. januarja do 31. avgusta našteli 1.039 nelegalnih migrantov, letos pa 509.

Podobna situacija je tudi na območju Policijske uprave Murska Sobota. Od 1. januarja do 31. avgusta lani so tam našteli 447 nelegalnih prehodov državne meje, v enakem obdobju letos pa 259.

Med nelegalnimi migranti je največ državljanov Pakistana in Maroka

Letos so policisti najpogosteje obravnavali državljane Pakistana in Maroka. Ti dve državljanstvi predstavljata kar polovico vseh ilegalnih migrantov. Izrazit pa je upad števila državljanov Alžirije, ki so se preusmerili drugam.

Letos je namero podaje prošnje za mednarodno zaščito izrazilo 2.919 ilegalnih migrantov, torej približno 29 odstotkov vseh nelegalnih migrantov.

Na Policiji so dejali še, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo nadaljevanje trenda velikega števila ilegalnih prehodov hrvaško-slovenske državne meje.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tihi (nepreverjen)

Pa to je potrebno celo leto!!!!!

Taaaja (nepreverjen)

Seveda, celo leto in vsa leta!!!!!

In reply to by Tihi (nepreverjen)

Pistekveliki (nepreverjen)

Koncno, sicer neven zakoj mamo vojsko, pa naj policija dela svoje delo keroga ma tak prevec...
Nasi vojaki pa veselo brcajo zogo v svojih kasarnah..

12 (nepreverjen)

Samo naprej.A celo leto

Taaaja (nepreverjen)

Pravilno, nimajo kaj tu iskat!!! Še vojsko na mejo z pravimi naboji !!!

penzioner (nepreverjen)

ŠKODA, DA NI VEČ JUGOSLAVIJE, ko je bilo STOJ ALI STRELJAM, takrat ni bilo heca sem bil na meji ko sem bil v vojski.

Starejše novice