Vlada je odločila, da se s prihodnjim torkom v osnovne šole in zavode vračajo otroci s posebnimi potrebami. Pri tem pa je že pripravila okvirni načrt vračanja še preostalih otrok in mladostnikov.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pediater Denis Baš in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V Sloveniji smo v zadnjem dnevu, 29. decembra, opravili 14.383 testiranj na koronavirus in potrdili 2412 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov tokrat 16,8-odstoten.

Dodati je potrebno, da je bilo opravljeni 6011 PCR testov, s katerimi so potrdili 1815 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 30,2 odstotka. Opravili pa so tudi 8372 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili v 597 primerih, pozitivnih je bilo 7,1 odstotka testiranih.

Silvestrovo in novo leto prinašata določene sprostitve

Včeraj pozno popoldne je potekala seja vlade v ožjem covid-19 formatu, ki je bila namenjena seznanitvi vlade o trenutnih epidemioloških razmerah in trendih pri nas in v Evropi.

Večji del seje so člani vlade namenili razpravi o možnostih in pogojih za morebitno odpiranje šol in veljavnosti trenutnih ukrepov v času novoletnih praznikov in v začetku leta. 

»Žal, trenutna epidemiološka slika še ne omogoča sproščanja ukrepov,« poudarja Kacin. Je pa vlada včeraj sklenila oziroma potrdila, da bo ob prihodu v novo leto, kot je veljalo za božič, sprostila gibanje v državi.

Tako danes od 12. ure dalje, pa do 20. ure jutri, gibanje ni omejeno na občine, druženje pa je omogočeno največ šestim odraslim osebam iz dveh gospodinjstev. Še vedno pa ostaja omejitev gibanja ponoči. »Vlada vse poziva, da sprostitve ne izkorišča v lastno škodo,« dodaja Kacin.

Prvi v šole odhajajo otroci s posebnimi potrebami

V zadnjih dneh je bilo veliko pričakovanj okoli tega, ali se bodo po novem letu šolarji lahko vrnili v šolske klopi. Pri čemer ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec poudarja, da se zaveda, da je dva meseca brez šole in vrtca odločno preveč.

»Čutim in vem, da vas je veliko v tem zadnjem obdobju jeznih, da iščete krivce. Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, da smo nemočni. Jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje. Jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov. Verjemite mi, da mi ni vseeno,« pravi Kustečeva.

Vlada je s strokovno svetovalno skupino včeraj opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, ki ne kaže izboljšanja. Tako bodo prihodnji teden, 5. januarja, v šolske klopi sedli samo učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami in zavodov. Že dan pred tem bodo potekala testiranja njihovih učiteljev in zaposlenih, da bodo ti zanesljivo varni in se bodo lahko vrnili v šole in zavode.

Splošna epidemiološka situacija pa v tem trenutku ne omogoča množične vrnitve ostalih, še dodaja Kustečeva, pri čemer upa, da bi se lahko učenci prve triade v šole vračali z 11. januarjem. V tednu 11. januarja bi se lahko v šole vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, seveda ob ugodni epidemiološki sliki.

Pred vrnitvijo v šole in vrtce se bo prav tako testiralo vse učitelje in zaposlene v vrtcih, pri čemer testiranje otrok zaenkrat ni predvideno in bo podvrženo željam staršev.

Večmesečno zaprtje šol najeda zdravje otrok in mladostnikov

Pediater Denis Baš, pravi, da je bilo zapiranje šol nujen izhod v sili, pri čemer poudarja, da je večmesečno šolanje na daljavo poslabšalo zdravstveno stanje nekaterih otrok in mladostnikov.

Pediatri so tako v tem času zaznali več težav, predvsem na področju spanja, pa tudi čustvene težave in težave z motivacijo. Pojavljajo se tudi samopoškodovalna vedenja in motnje hranjena.

Pri tem še dodaja, da se pediatri zavedajo, da prehitro odpiranje šol omogoča večje verjetnosti za širjenje okužb in še večje število obolelih. Kot pravi Baš, bi morali biti zato odrasli zgled otrokom, da pokažejo in se trudijo v največji meri upoštevati zaščitne ukrepe.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

Prvo gredo poizkusni zajčki
kot da njih ni škoda če jih korona pobere
Pa še najbolj ranljivi so

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec si zato velki siromak ka nemaš nikoga ob sebi te si pa od dugoga časa san s seuf pijšeš.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

parsifal (nepreverjen)

ti si tudi sam
ker ti je mama na tovornjakerskim parkingi
i služi pare za tvoj alkohol in kruh
če pa kaj več zasluži pa dobiš še mamila

In reply to by -- (nepreverjen)

rokec777

Tebi nega pomočij, naj to bog pomaga.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)
Karl Marx (nepreverjen)

Upam da so ja stestirali in vakcinirali učitelje

Sndokan II (nepreverjen)

Baje, da jo vakcinira dr. Rushiti.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

v šolo gredo učenci z posebnimi potrebami lahko se jim priključi tudi vlada

zaprti civilist (nepreverjen)

Janez Janči tako mora v prvi razred Osnovne šole IV Murska Sobota. Prvi razred še ni izdelal in mora ponavljati.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

Ui.... (nepreverjen)

Še prej pa pokvarjena opozicija s fajonisti na čelu.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

Rtv.suks (nepreverjen)

Španija vzpostavlja register ljudi, ki se ne želijo cepiti. Evo vam, pokvarjeni socialistični levičarji na delu v praksi, pravi fašizem na oblasti v Španiji. Še dobro da tega ni v sloveniji. Nikoli levi v vlado. Kdo je določil da otrok ne sme v vrtec če ni cepljen? Spet prejšnje levičarska vlada po Cmerarja.

skijer (nepreverjen)

V Sloveniji pa pač desni gnoji odprejo smučišča in od smučarov zahtevajo negativen test za kere še sami strokovnjaki trdijo ka neje točen. Po čem se torej naša komunjarska Janšova vlada razlikuje od španskih socialistov?

In reply to by Rtv.suks (nepreverjen)

Hrtzs (nepreverjen)

Zanimivo, da v fašistično diktatorsko avstrijo, če povzemamo njihov nestrpnost ko niso pri koritu, gnoji levičarski lahko grejo le če imajo negativni test.

In reply to by skijer (nepreverjen)

skijer (nepreverjen)

To je sploh nej rejsan.
Še bole zanimivo pa je, ka naprimer Orban, keri je Janšov komandant niti za en den neje zapro šole, tudi več ali menje vse ostale stvari v državi normalno funkcionejrajo. Nega omejitve gibanja, nega policijske ure....

In reply to by Hrtzs (nepreverjen)

A. tv kanalizacija (nepreverjen)

zakaj lazes. Ce si komunist iz partije ti je polovico oprosceno, drugace pa si fasist, ki zeli sloveniji samo slabo. Orban je za vse vas car, vsaj ve da druzino sestavljata moski in zenska in ne traktor in drevo ali kaksen drug od 167 spolov levih bolnikov.
evo ti se vir. veleposlqnistvo dunaj.
Od 19.12.2020 velja sprememba Odloka o vstopu v Avstrijo, s katero se spreminja tudi seznam epidemiološko varnih oz. ne-varnih držav.

Na seznamu epidemiološko varnih držav se nahajajo naslednje države:

Avstralija, Finska, Irska, Islandija, Japonska, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Urugvaj in Vatikan.

Vstop iz teh držav v Avstrijo je mogoč brez obveznosti predložitve testa na COVID -19 oz. karantene, pod pogojem, da se oseba v zadnjih 10 dneh ni nahajala v nobeni drugi državi razen navedenih.

Za vstop iz vseh ostalih držav – torej TUDI iz Slovenije - velja obveznost nastopa 10-dnevne karantene, katero se lahko zaključi ob predložitvi negativnega testa, ki je lahko opravljen najprej 5. dan po nastopu karantene (stroške testa mora poravnati oseba sama).

In reply to by skijer (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

2021 - leto v šteron de za vse večne čase iz slovenske politike izgino Janša. Tou de najlepše leto v zgodovini Slivenijs. Zatou odprimo šampanjce za leto 2021. Živeli. Smrt janšizmu!

parsifal (nepreverjen)

mi pa tebi kontra
SMRT MARXIMI

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Marxxx (nepreverjen)

Smrt fanojizmu. Živelo proračunsko leto 2021 brez levih nestrpnih pijavk.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Verjetno bo kot v večini evropskih držav in se vrnejo po počitnicah februarja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice