Slika je simbolična.
V prihodnjem šolskem letu bodo prvič v programu rednega cepljenja tudi dečki v 6. razredu osnovne šole upravičeni do brezplačnega cepljenja proti HPV. Cepljenje ni obvezno.

V Zdravstvenem domu za študente si želijo, da bi bili tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Mednje spadajo tudi različni raki.

Pri deklicah prvo cepljenje proti HPV izvajajo po rednem programu cepljenja v 6. razredu osnovne šole. Brezplačno cepljenje je omogočeno tudi deklicam, ki so prvo cepljenje v 6. razredu zamudile in so rojene v letu 1998 ali kasneje, so izpostavili v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.

Virus se ne prenaša le s spolnimi odnosi 

Prva okužba s HPV je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih od 15-25 let.

Virus HPV se ne prenaša le s spolnimi odnosi, bodisi vaginalnimi, analnimi ali oralnimi, pač pa tudi s tesnimi intimnimi stiki vseh vrst, s praskanjem, drgnjenjem, z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa, kjer tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo. 

Možen je tudi prenos z okuženimi predmeti in s kondilomi okužene matere na novorojenčka med porodom, je pojasnila družinska zdravnica v Zdravstvenem domu za študente Mojca Miholič.

Kot je spomnila, lahko okužba z virusom HPV pusti dolgotrajne posledice in povzroči različne bolezni, poleg raka materničnega vratu tudi anogenitalne bradavice, hripavost ter druge vrste rakov, od raka v ustni votlini in žrelu ter na vratu.

Moški pogosteje okuženi s HPV od žensk

Cepljenje dečkov proti okužbi s HPV preprečuje okužbe z genotipi HPV, ki lahko povzročijo raka zadnjika, penisa, ustnega dela žrela in genitalne bradavice.

Kot izpostavlja Miholičeva, so se v stroki zelo zavzemali, da bi bilo cepljenje proti HPV plačano iz sredstev javne zdravstvene blagajne za oba spola, saj je bilo povsem nedopustno, da dečki niso bili vključeni v program cepljenja. Prihodnje šolsko leto bo cepljenje končno zagotovljeno tudi za dečke v 6. razredu osnovne šole.

»Nekateri najstniki se s spolnimi kontakti srečajo že zelo zgodaj, zato jih je smiselno cepiti čim prej, še preden se pojavijo možnosti za okužbo,« je opomnila Miholičeva. Kot je izpostavila, se pojavnost HPV okužb pri moških z leti še povečuje, moški so tudi dovzetnejši za ponavljajoče okužbe in niso le prenašalci. 

»Dejansko vemo, da se moški pogosteje okužijo od žensk. Pri moških nimamo nobenega rutinskega preventivnega programa, s katerim bi lahko predčasno odkrili oz. zaznali okužbo z visokorizičnim virusom HPV. Okužba pri moških poteka še bolj prikrito kot pri ženskah, saj v večini primerov okuženi moški nima prav nobenih težav,« je še poudarila zdravnica.

Cepljenje bo prispevalo h kolektivni imunosti 

Cepljenje dečkov bo prispevalo h kolektivni imunosti in s tem posredno tudi k eliminaciji raka materničnega vratu ter k boljšemu obvladovanju drugih rakov in bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV, je še poudarila Miholičeva. Starše poziva, naj se odločijo za cepljenje svojih otrok proti virusom HPV.

V Sloveniji morajo soglasje k cepljenju proti virusom HPV za mlajše od 15 let podati starši. Miholičeva starše opominja, da prej ko bodo mladi cepljeni, prej bodo zaščiteni pred raki, ki jih povzroča HPV.

Komentarji (6)

ka te briga (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kapate. covid cepivo nejde zadosta hitro? trebej začate ostala promovirat?

Df_hejter (ni preverjeno)

seljačina

In reply to by ka te briga (ni preverjeno)

Rotschild (ni preverjeno)

Samo nej pretilavlat zaj s temi cepivi.
Tud mij smo bili cejpleni v OŠ, ampak nej vsakšo leto.

In reply to by ka te briga (ni preverjeno)

inekcijski (ni preverjeno)

Anticepilci napravite drustvo ali nevladno organizacijo, ka de se te znalo stere se ne vabi na ceplenje, oziroma sploj ne cepi.

Rotschild (ni preverjeno)

Trenutno se nej cepi miličnike, zdravnike, politike in še nekatere iz javnoga sektorja.

Tote bojo cejpili antivaxejri in tou z Macolo po glavaj!

In reply to by inekcijski (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Tej so popolnoma fuknjeni. Še medvede v šumi bi cepili.

Starejše novice