Na problematiko kajenja in njegovega vpliva na rakava obolenja so se letos osredotočili tudi ob današnjem mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV.

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku, danes pa še mednarodni dan osveščanja o HPV. Svetovni teden boja proti raku letos poteka pod geslom Brez kajenja bo več življenja, kar bi lahko prenesli tudi na vpliv kajenja na rak na materničnem vratu, piše STA.

Povezava med kajenjem in rakom na materničnem vratu

Kot so sporočili z onkološkega inštituta, je ameriški zdravnik in raziskovalec Warren Winkelstein že leta 1977 posumil na vzročno povezavo med kajenjem in rakom na materničnem vratu.

Pozneje so to povezavo dokazali in ugotovili, da imajo kadilke dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu kot nekadilke.

Tveganje za raka materničnega vratu se povečuje s številom pokajenih cigaret. Večje tveganje za raka materničnega vratu imajo tudi pasivne kadilke, ki torej vdihavajo cigaretni dim iz okolice.

Oslabljeno delovanje imunskega sistema

Cigaretni dim je znan nevarnostni dejavnik, ki vpliva na okužbe s HPV in na ta način povečuje tveganje za raka materničnega vratu. Najverjetneje je vzrok oslabljeno delovanje imunskega sistema pri kadilkah in s kajenjem povezane spremembe v celicah sluznice materničnega vratu.

Tako na inštitutu ženskam polagajo na srce, naj ne začnejo kaditi, saj je opuščanje kajenja težko, nikotin je namreč ena izmed najbolj zasvajajočih snovi, še piše STA. Tiste, ki pa kadijo, naj opustijo kajenje.

Komentarji (1)

someone1 (ni preverjeno)

Tisti keri kadijo se itak požvižgajo na znanstvene ugotovitve. Dokazano majo kadilci dosta večje možnosti rak na pljučih pa jih vseeno boli briga za to. Glavno ka oni smrdijo.....

Starejše novice