Koliko sploh vemo o možnostih preventive ter tveganjih, ki jih predstavlja okužba s HPV?

Danes prvič obeležujemo mednarodni dan ozaveščenosti o virusu HPV. S tem se javnost seznanja z raki in drugimi boleznimi, ki jih povzroča HPV, ter z načini njihovega preprečevanja.

Predvsem pomemben je poudarek na preventivnem ukrepanju, npr. cepljenju proti HPV in presejalnih programih, še posebej z vidika sodelovanja z vladami, nevladnimi organizacijami in drugimi skupinami.

Z omenjenim virusom se v življenju okuži večina spolno dejavnih žensk in moških. V večini primerov resda izgine sam od sebe, a če se to ne zgodi, lahko vodi tudi do nekaterih oblik raka in drugih bolezni. Povzroči lahko na primer raka materničnega vratu, nožnice, vulve in zadnjika, odgovoren pa je tudi za več kot 30 milijonov primerov genitalnih bradavic.

Statistiko uspeli prepoloviti, a pot je še dolga

Odkar je začel delovati državni program Zora, se je število novoodkritih rakov na materničnem vratu v Sloveniji na srečo prepolovilo. Danes tako za njim zboli približno 120 žensk. Toda statistika bi z rednimi ginekološkimi pregledi in cepljenjem po besedah epidemiologov lahko bila še nižja.

Presejalni programi namreč za kar 80 odstotkov zmanjšajo možnost obolenja, cepljenje pa tudi do 90 odstotkov.

Letno sicer zabeležimo 200 obolenj zaradi okužbe s HPV, poroča STA. Povečini gre za primere raka na materničnem vratu, pa tudi rake penisa, anusa in grla.

Genitalne bradavice, ki jih povzročajo nekateri genotipi HPV, medtem niso nevarne, so pa nadležne in predstavljajo precejšnjo obremenitev za zdravstveno blagajno. Zasledimo jih pri odstotku spolno aktivne populacije in 17 odstotkih žensk med 20 in 29 let.

Komentarji (2)

T (ni preverjeno)

Cepivo pa do epilepsije.

narod je čuda (ni preverjeno)

Tele eno.

In reply to by T (ni preverjeno)

Starejše novice