Fotografija je simbolična
Potovanje v druge države odsvetovana, policisti še vedno ugotavljajo, da se ljudje družijo v zaprtih gostilnah.

Vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter pravi, da močno priporočajo, da se ljudje potovanjem odpovedo.

Države zaostrujejo pogoje za vstop

Razmere po svetu niso nič boljše, kot so bile marca lani. Številne države drastično zaostrujejo vstop v državo. 

“Tisti, ki se jim mudi zapravljati svoj denar sporočam, da je Brazilija popolnoma zaprla meje. Kdor je v Braziliji, bo tam ostal,” je jasen Šter.

Ne bodo pomagali tistim, ki so neodgovrni

Po njegovih besedah je nekaterim agencijam pomembno samo, da prodajo. V dveh primerih so se namreč morali potniki še isti dan vrniti domov. Slovensko javnost vznemirja po besedah Štera vprašanje, ali so že nastopili pogoji za normalnejše potovanje po svetu. Na ministrstvo namreč dobivajo številna pisma in vprašanja v zvezi s tem, ker nekateri Slovenci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije iz eksotičnih krajev.

“Ne bomo se več ukvarjali s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih. Tega ne moremo storiti zato, ker ne moremo več trditi, da je kjerkoli na svetu nekdo, ki bi ga epidemiološka situacija presenetila,” je oster Šter.

Tisti, ki so v Združenem kraljestvu in imajo tranzit preko Frankfurta, si bodo morali najti drugo povezavo, saj Nemčija ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega kraljestva, je še dodal Šter.

Inšpekcijski nadzor pred vrtci in šolam

Na vladni novinarski konferenci je sodelovala tudi Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Po njenih podatkih je bilo v zadnjem tednu skupno opravljenih 3633 nadzorov inšpekcijskih organov. Izrečenih je bilo 33 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep. V gostinstvu je bilo tokrat opravljenih 168 nadzorov in izrečenih 18 prekrškovnih sankcij, 23 opozoril in tri odločbe o prepovedi.

“Inšpektorji so bili v soboto in nedeljo prisotni na osmih izletniških točkah, kjer razen nekaj primerov nepravilnega nošenja zaščitnih mask neskladnosti niso bile ugotovljene”.

Od ponovnega začetka pouka se je do vključno srede, 3. 2. nadzor opravil tudi na nekaj več kot 100 lokacijah pred vrtci in šolami. Samo v sedmih primerih so zaznali nepravilno nošenje zaščitne maske, za kar so bila izrečena opozorila.

Zabava v zaprtem lokalu

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da so policisti v zadnjih sedmih dneh ob opravljanju rednih nalog opravili še nadzore na 16.045 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov.

Pri tem so izrekli skupaj 1.508 oziroma za 14,7 odstotka več ukrepov kot teden dni prej. Od tega so izrekli 948 opozoril in izdali 551 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

Kot je dejal Pečjak, pa se še vedno dogajajo zasebna druženja večjega števila oseb, in ne samo v stanovanjskih objektih, ampak tudi v zaprtih gostinskih lokalih.

“Včeraj malo pred peto uro zjutraj, smo policisti v Celju prejeli anonimni klic na številko 113, da se v prostorih gostilne na območju Celja druži večja skupina oseb in predvaja glasno glasbo.
Ugotovljeno je bilo, da se v lokalu nahaja 15 oseb, ki so se družili in praznovali. Dvanajstim polnoletnim osebam je bil izdan plačilni nalog za kršitev zakona o nalezljivi bolezni”.

Zoper tri mladoletne osebe pa so policisti podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Celju.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ka? (nepreverjen)

Hahaha, ne bodo pomagali priti nazaj? nazaj v policijsko drzavo kjer grozijo z bavbavjem vsak dan? Hvala lepa, ni nam potrebno nazaj.

khmmm (nepreverjen)

In kera gostilna na vasaj ne dela na crno? Pred vecino na dnevni bazi 5-7 avtojov keri se izmenjavajo in zaradi taksnih bedakov smo se itak v karanteni. ge je inspekcija?

reseter (nepreverjen)

Nej rejsan, v karanteni s temi glupimi ukrepi in prepovedmi smo zaradi takšnih lolekov kak si ti, keri toj neumnoj in lopovskoj vladi davlete legitimiteto za sprejemanje blesavih ukrepov. Dokeč vidiš lidij ka se vozijo v avtojaj z maskami na goubci ti je jasno zakoj smo v takšoj situaciji kak smo. Zato ka glupi narod naseda TV propagandi in strašenji in grožnjan politikov in skorumpejrane stroke. Pri takšnih glupanaj kak si ti bi mogli zvati psihiatre nej inšpekcijo.

In reply to by khmmm (nepreverjen)

Desus (nepreverjen)

No, no mislim da se zelo motiš saj so pa tvoji bili na oblasti in rep stisnili med noge in odstopili to pove vse o tvojih, ki sedaj ko je konec skoraj viden hočejo nazaj na oblast kot veliki rešitelji Slovenije

In reply to by reseter (nepreverjen)

Kakorkdo (nepreverjen)

Prepovedi in omejitve so povsod po Evropi, torej vsepovsod sami loleki in glupani, edino ti žariš v vsej svoji veličini. Druga stvar pa so strašenje in grožnje politikov in skorumpirane stroke, o čemer pišeš. Se popolnoma strinjam.

In reply to by reseter (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost so skoraj vsi člani Svetovalne skupine v konfliktu interesov. Vzemimo samo Dr. Miroslava Petrovca. Laboratorij, ki ga vodi je zainteresiran za čimvečje število pozitivnih testov, saj so s testiranjem že do dosedaj zaslužili težke milijone. Denarja pa kot vemo ni nikoli preveč. Razen tega si ne upa javno povedati koliko je maximalni Ct, ki ga uporabljajo. Ker imamo 4 krat več pozitivnih kot vse sosednje države obstaja utemeljen sum, da se pri PCR testih ne držijo zadnjih priporočil WHO. Tudi ostali zdravniki, niso epidemiologi. To je nekako tako, kot da bi v vojski tanke vozili kuharji. Razen tega zaradi znane formule 8.000-16.000- 46.000Eur niso preveč zainteresirani za zmanjšanje korona histerije. Dr. Rozman je recimo specialist za zdravljenje bolezni dihal, ni pa specialist za vodenje protiepidemijskih ukrepov. Zaradi ozke specializacije in načina dela, je velika večina zdravnikov sposobna delati samo v svoji specialnosti. Glede na vedno večjo zahtevnost in uporabo modernih aparatov je to razumljivo.

hodoshki (nepreverjen)

fala bogi se je edini pravi specialist oglaso, človik, keri se je o molekularni metodi nafčo na facebooki, še pred leton dni, pa je nej znal, ka pomeni PCR. Takšne rabimo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Jappp (nepreverjen)

Kak v kurci je ova na maldivaj ge pa nemren v beltince na pijvo

TexRex (nepreverjen)

Okoli kolovratijo pa se hvalijo, da njin pejnez svalij ali se z drugih razlogov nedo mogli vrniti do pa prosili za pomoč državo pa se cmerili,... Komi zaj tak nujno trbej laziti okoli pa se preseravati?!

Starejše novice