Brez moderne tehnologije si je danes težko zamisliti življenje. Tudi otroci vedno več časa preživijo za zasloni.

Pred nami je še en lep konec tedna, ko lahko prosti čas preživimo zunaj, v gibanju, na svežem zraku, zaslone vseh vrst pa pustimo ob strani. Ko bo »čas za zaslone«, pa skupaj poskrbimo, da bodo otroci tudi v virtualnem svetu varni.

Otrok potrebuje pozornost staršev in vrstnikov

V letošnjem letu je skupina različnih strokovnjakov na pobudo pediatrov pripravila smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki bodo tako staršem kot drugim odraslim, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki v pomoč pri ustrezni in še zdravi uporabi zaslonov pri otrocih, izpostavljajo na spletni strani ljubljanske mestne občine.

»Zavedati se moramo, da smo odrasli, posebej seveda starši, otrokom zgled, tudi pri uporabi zaslonov,« razlaga Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.

Namesto zaslona otrok potrebuje pozornost in prisotnost staršev in vrstnikov

Časovna priporočila uporabe zaslonov so oblikovana glede na starost otroka:

  • V najzgodnejšem obdobju v prvih dveh letih življenja se uporaba zaslonov odsvetuje. Otroka starši pomirijo, uspavajo, hranijo in zabavajo s svojo prisotnostjo. Otrok v tem obdobju za zdrav razvoj potrebuje veliko gibalne in domišljijske igre ter raziskovanja v fizičnem okolju.
  • V starosti od 2 do 5 let se priporoča uporaba zaslonov manj kot eno uro na dan,
  • v prvi triadi osnovne šole največ eno uro na dan
  • v starosti od 10 do 12 let do ene ure in pol na dan in 
  • v starosti od 13 do 18 let največ dve uri na dan.

Spodbujanje druženja v živo

Zelo pomembno pri tem je, da starši spodbujajo pristne medosebne stike in druženje z vrstniki v živo. 

Prav tako se je potrebno z otroki pogovarjati o možnih pasteh, zlorabah in poskrbeti za varovanje zasebnosti na spletu.

Danes že vemo, da prezgodnja in čezmerna uporaba zaslonov lahko pomembno škoduje otroku in negativno vpliva tako na razvoj kot na njegovo zdravje.

Kateri znaki kažejo na alarmantno stanje?

Zaskrbeti nas mora, kadar otrok ne zmore odložiti zaslona niti pred spanjem, kadar namesto druženja z družino in drugimi otroki raje izbere zaslon, kadar manj časa posveča športnim in drugim dejavnostim na račun uporabe zaslona, kadar otrokov učni uspeh pade ali če ob prekinitvi dejavnosti – na primer, ko starš vzame pametni telefon -   otrok zelo močno čustveno reagira - ima izbruh.

Strokovnjaki priporočajo, da se družine skupaj lotijo izziva uporabe zaslonov. Naredijo naj družinski načrt uporabe zaslonov, ki naj velja za vse družinske člane. 

Vir: Mestna občina Ljubljana

Pasti interneta

Digitalni svet je v osnovi nekaj najboljšega kar je človeštvo doslej razvilo. Vendar tako kot vsaka stvar v življenju ima tudi internet dve plati. Zavedati se moramo, da vse, kar počnemo na spletu, lahko postane del neomejenega digitalnega arhiva, ki še zdaleč ni dostopen samo nam. 

Upravljanje z digitalnimi identitetami je postalo tako kompleksno, da potrebujejo pomoč celo odrasli – kaj šele otroci. 

V svetu, kjer je meja med virtualnim in realnim vsak dan bolj nejasna, je ključnega pomena, da znajo otroci in najstniki svoje pravice in zasebnost varovati ves čas.

Zato je zelo je pomembno, da otroci že v zgodnjem otroštvu razvijejo digitalno inteligenco, ki je vsota socialnih, čustvenih in kognitivnih sposobnosti otroka, ki so bistvene za digitalno življenje. Otrok potrebuje znanje, spretnosti in sposobnosti prilagajanja svojih čustev ter lastnega vedenja za spopadanje z izzivi in zahtevami digitalne dobe.

Kako načrtujemo uporabo e-naprav?

V današnjem času moramo sprejeti, da je digitalna tehnologija prisotna na vsakem koraku, zato je pomembno, da otrokom omogočimo razvijanje veščin učinkovite in primerne uporabe, ne da njihovo uporabo le omejimo. 

Naloga sodobnih staršev je, da otroke vodijo po varnih poteh interneta in jih naučijo, kako se izogniti neprijetnim situacijam - enako kot to počnejo na primer med učenjem o varnosti v prometu. 

Dobri starši ne uporabljajo digitalne tehnologije za doseganje miru, temveč za to, da otrokom pokažejo, kako lahko tehnologijo uporabimo kot koristno orodje za učenje in delo.

To pa je tudi osnovno poslanstvo ekipe Varni internet, ki želijo otrokom in mladim predstaviti potrebne digitalne veščine 21. stoletja, ter jim ponuditi izkušnje, spretnosti in prepričanje vase, da bodo pripravljeni na digitalno prihodnost, ki jih čaka, še izpostavljajo na spletni strani ljubljanske mestne občine.

Vir: Mestna občina Ljubljana

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice