Slika je simbolična.
Letos prvič proti HPV ne cepijo le deklic, ampak tudi dečke.

Na današnji novinarski konferenci v organizaciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku, Onkološkega inštituta Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so strokovnjaki skupaj z Ministrstvom za zdravje ter Zavodom za šolstvo pozvali starše k odločitvi za cepljenje otrok proti HPV, saj je cepivo varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane rake in druge bolezni.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje poročajo, da je precepljenost proti HPV pri deklicah v Sloveniji prenizka in z okrog 60 odstotki še ne dosega cilja 90-odstotne precepljenosti, ki ga je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. 

Cepljenje proti HPV tudi za dečke

Pomemben korak k temu, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za različnimi vrstami raka in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV, je letošnja uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV tudi za dečke.

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril: 

»S cepljenjem proti HPV preprečujemo okrog 90 odstotkov rakov, ki jih ta okužba povzroča. To pomeni, da cepljeni pomembno manj zbolevajo, se zdravijo in umirajo za raki, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem. Cepljenje proti HPV je med prioritetami Evropskega načrta za boj proti raku, pomembno  mesto pa ima tudi v Državnem programu za obvladovanje raka. S kombinacijo cepljenja proti HPV in presejanja v programu ZORA, lahko v Sloveniji dosežemo eliminacijo tega raka, kar bi bil izjemen dosežek.«

Poziv staršem

Cepljenje proti HPV poteka na sistematskem pregledu v 6. razredu osnovne šole, zato se je v informiranje o pomenu cepljena proti HPV aktivno vključil tudi Zavod za šolstvo. Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo se zavzema, da bi se starši odločali o cepljenju na podlagi strokovno preverjenih informacij.

Precepljenost proti HPV se povečuje

Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je izpostavil, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita v boju proti nalezljivim boleznim, sedaj pa imamo na razpolago tudi cepivo za boj proti okužbam, ki povzročajo nekatere rake: 

»V Sloveniji smo lahko ponosni na to, da živimo v državi, ki omogoča cepljenje mladim s ciljem, da bodo imeli manjšo verjetnost okužb s HPV in s tem manjše tveganje, da bodo kadarkoli v življenju zboleli s predrakavimi spremembami in raki, ki jih te okužba povzročajo. Že zdaj smo na tem področju dosegli velik premik, posebej vzpodbudno in pomembno pa je to, da je cepljenje v letošnjem letu omogočeno tudi dečkom.« 

Nacionalni inštitut za javno zdravje poroča, da se precepljenost proti HPV v Sloveniji v zadnjih letih povečuje, saj si starši želijo zavarovati svoje otroke pred raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. 

Preprečevanje nastanka raka?

Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjuje, da lahko preprečimo skoraj polovico vseh rakov z upoštevanjem 12 strokovnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki jih lahko upošteva vsak posameznik brez posebnih dodatnih znanj in spretnosti. 

»Eno ključnih sporočil Evropskega kodeksa proti raku je, da lahko preprečimo zelo veliko rakov v odrasli dobi že samo s tem, da v starosti okrog 12 let cepimo mladostnice in mladostnike z dvema odmerkoma cepiva proti HPV,« je pojasnila Urška Ivanuš, vodja državnega programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, ki je v Sloveniji skrbnica Evropskega kodeksa proti raku. 

Komentarji (4)

NATEG (ni preverjeno)

Nobenega cepljenja OTROK VEČ! NIKOLI!

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka pa če bi se cepili v nore vaše glave.

Gfghbv (ni preverjeno)

Pa koga boste vi cepili s strupi gnoji lažnivi pohabljenci eni!

Jao (ni preverjeno)

Mater ste anticepicli fuknjeni. Nega van pomoči

Starejše novice