Slika je simbolična.
Slovenija spet žrtev kibernetskega napada, razmere so obvladljive.

Do težav pri dostopanju do spletnih strani nekaterih državnih organov prihaja zaradi kibernetskega incidenta, ki še traja, vendar so razmere obvladljive, je po današnji seji vlade zatrdil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk

Premier Robert Golob je ob tem zagotovil dodatna sredstva za kibernetsko varnost, je dodal.

Incidenti na dveh domenah

Kot je potrdil Volk, so spletne strani tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDoS-napadov.

Po zadnjih podatkih pristojnih incidenti trenutno potekajo na dveh domenah, ena od teh je tudi vladna domena gov.si. Nedostopni sta sicer tudi spletni strani Banke Slovenije in statističnega urada

V sredo je bila za nekaj časa poleg spletne strani Banke Slovenije nedostopna tudi stran predsednice republike.

»Ukrepe sprejemamo vsak dan, operativna skupina sekretariata za nacionalno varnost je praktično ves čas v stiku, tudi danes zjutraj smo imeli tudi srečanja na to temo,« je ob tem zagotovil Volk.

Kot je razkril državni sekretar, je predsednik vlade Golob zagotovil dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve sektorja za kibernetsko varnost. Po Volkovih besedah smo s tem na dobri poti, da se bomo pred tovrstnimi napadi v prihodnje uspešneje obranili.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

»Slovenija ostaja varna in stabilna država, tudi ko gre za kibernetske incidente,« je zagotovil Volk.

Kibernetski incidenti se dogajajo tudi v drugih državah. Po besedah državnega sekretarja se v veliki večini primerov za njimi skriva režim ruskega predsednika Vladimirja Putina, ne pa v vseh. »Edini način za ubranitev pred takšnimi napadi je preventiva,« je dejal. Vlada bo še naprej sprejemala ukrepe v tej smeri, je napovedal.

DDoS-napadi veljajo za tehnično nezahtevne napade, ki pa imajo lahko izjemen učinek v javnosti. Ravno ustvarjanje strahu in zbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden od glavnih razlogov za tovrstne napade.

Starejše novice