Foto: Mitja Ličen, Gustav Film
Film Orkester, ki je pravkar zaključil turnejo po letnih kinih, odhaja na redni spored kinematografov, nato pa v boj za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film.

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je pozvala strokovna društva, naj predlagajo svojega predstavnika za strokovno komisijo ter objavila poziv za prijavo filmov.

Producenti so prijavili šest filmov, sporoča Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev:

• Film Inventura v režiji Darka Sinka (produkcija Zavod December)
• Film Odpuščanje v režiji Marije Zidar (produkcija Vertigo)
• Film Orkester v režiji Matevža Luzarja (produkcija Gustav film)
• Film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijane Zinajić (produkcija Zavod December)
• Film Temni pokrov sveta v režiji Amirja Muratovića (produkcija Cebram)
• Film Zastoj v režiji Vinka Möderndorferja (produkcija Forum Ljubljana)

Letošnjo strokovno komisijo se sestavljali: Damjan Kozole, režiser; Maja Zupanc, producentka; Rok Kajzer Nagode, direktor fotografije; Branislav Srdić, producent; Tomi Matič, producent; Samo Jurca, oblikovalec zvoka; Mojca Fatur, igralka in Nerina T. Kocjančič, vodja promocije in distribucije na Slovenskem filmskem centru.

Strokovna komisija se je po ogledu prijavljenih filmov odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2023, predlaga celovečerni igrani film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

Utemeljitev komisije: 

Vsak orkester sestavljajo ljudje, vsak s svojimi problemi in sanjami. Luzarjev filmski orkester sestavljajo ljudje, ki jim verjamemo in nam prinašajo univerzalna človeška čustva: veselje, žalost, strah, sočutje, neuresničene sanje in upanje. Duhovit in vizualno do potankosti izdelan film s prepričljivi igralci - to ni le zgodba o orkestru iz Zagorja, temveč tudi o ljudeh, ki verjamejo v življenje.

Komentarji (2)

Koo7s (ni preverjeno)

Kandidat SD lahko tudi kandidira za oskarja?

. (ni preverjeno)

količino padavin treba znižati v soboti kot prvo.

Starejše novice