Foto: Bobo
Slovenijo prehaja še ena, a manj intenzivna vremenska fronta z močnejšimi nalivi in sunki vetra.

Agencija Republike Slovenije za okolje je zaradi močnega vetra izdala oranžno opozorilo za jugozahod države, zaradi obilnih padavin pa za severozahod države.

Možno je poplavljanje hudourniških vodotokov, nižje dele obale bo zjutraj poplavljalo morje.

Morje bo znova poplavljalo

V drugi polovici noči bodo ob krepitvi padavin zaradi velike predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal ponovno hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke predvsem v zahodnem in osrednjem delu Slovenije ter v porečju Kolpe, so zapisali na agenciji za okolje.

Verjetna bodo razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske in zaledne vode. Ob močnih krajevnih nalivih lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi poplavijo.

Med 2. in 8. uro zjutraj bo morje poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov. Sunki južnega vetra na Primorskem bodo v drugem delu noči lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro.

Ob prehodu vremenske fronte bo zjutraj vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin bo do dopoldneva padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je agencija za okolje za del države izdal oranžno opozorilo.

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 stopinj Celzija.

“Radarska

Kako je bilo ponoči?

Med 5. in 6. uro zjutraj razbesnelo neurje nad Gorenjsko. Gasilci zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredujejo na Bledu, Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku. Na območju Postojne je veter podrl več dreves. Poplavlja morje.

V Piranu je bila nekaj pred pol drugo uro zjutraj, v Izoli pa pol ure pozneje zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Morje je začelo poplavljati nižje dele obale.

Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj.

Sireno slišali tudi v Rečici ob Savinji

Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je noč minila dokaj mirno, dogajanje pa se je začelo stopnjevati zjutraj, ko se je predvsem nad Gorenjsko razbesnelo neurje. Gasilci zaradi zalitih hiš posredujejo na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku.

V naselju Rečica ob Savinji je močno narasla reka Savinja, zaradi česar je bila sprožena sirena, ki opozarja na nevarnost poplav.

Na Primorskem je ponoči pihala burja. V naselju Truške v občini Koper so gasilci ponoči s cestišča odstranili podrto drevo. Nekaj podrtih dreves so zjutraj zabeležili tudi na območju Postojne.

V Cerknem se je sprožil plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo, drugih plazov pa po podatkih uprave za zaščito in reševanje za zdaj ni bilo.

Po poročanju Radia Slovenija je sinoči kritično mejo dosegla voda v presihajočem jezeru Ledina in poplavila več objektov ter cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala, po katerem je voda začela počasi odtekati.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja). Zaradi poplav in zemeljskih plazov je še vedno zaprtih nekaj cest.

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.

Starejše novice