Slika je simbolična. (Foto: Jure Banfi)
Meteorologi napovedujejo, da nas kmalu čaka intenzivnejše sneženje po večjem delu Slovenije.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? Jutri se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne bodo v zahodni polovici Slovenije že manjše padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile na vso državo.

Na Primorskem bo deževalo, drugod tudi po nižinah večinoma snežilo. Ob morju bo prehodno zapihal okrepljen jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od minus deset do minus štiri, ob morju okoli ena, najvišje dnevne od minus dve do štiri, na Primorskem do deset stopinj Celzija.

Sneženje bo najmočnejše v prvem delu noči na četrtek.

Sneg bo pobelil tudi nižine

Letošnja zimska sezona se je začela z nekaj padavinskimi epizodami, ki so občasno prinesle nekaj snega tudi nižinam. A znatna količina snega je padla le v višjih predelih Gorenjske in Koroške.

Vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje napovedujejo, da nas zdaj čaka pošiljka snega v večjem delu države. 

V sredo zvečer in sprva v noči na četrtek pričakujejo v večjem delu Slovenije nekoliko intenzivnejše sneženje, marsikje v notranjosti bo v razmeroma kratkem času zapadlo nekje od deset do 20 centimetrov snega.

Krivec za sneženje ciklon nad severnim Sredozemljem

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, bo razlog za to razvoj ciklona nad severnim Sredozemljem. Njegovo središče bo sredi dneva najprej nad Genovskim zalivom, v večernih urah pa se bo ciklon pomaknil nad severni Jadran in s tem vplival tudi na vreme pri nas. 

Ob Obali in tudi v notranjosti Istre bo zapihal okrepljen jugo. Narivanje toplega in vlažnega zraka nad hladnim bo povzročilo izrazit dvig zračnim mas in s tem obilnejše padavine. Vzhodno od dinarske pregrade bo predvsem snežilo. 

Povprečne vrednosti snežnih padavin skupinske (ansambelske) napovedi (Vir: ARSO).

V Julijskih Alpah lahko zapade do pol metra snega

Največ novega snega do četrtka zjutraj pričakujemo v Julijskih Alpah, lahko tudi okoli pol metra. 

Okoli 30 centimetrov ga lahko zapade v pasu od dela Notranjske do Gorenjske, osrednjem delu Slovenije bo predvidoma padlo od deset do 20 centimetrov snega, na vzhodu pa od pet do deset centimetrov.

Sneženje bo intenzivno, saj bo večina padavin padla v obdobju šestih ur. 

Možna tudi nevarnost žledenja in poplavljanja morja

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo pri negativni temperaturi. Prehodno bo možna poledica in žled.

Zaradi okrepljenega juga, nizkega zračnega tlaka in visokega valovanja bo povišana gladina morja. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini od 20 do 30 centimetrov. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MurekIN (nepreverjen)

Samo ne zganjajte panike! Po večini Slovenije okrog 10 cm snega, pa to decembra!!!! Pa pozabili sta napisati, ka bo okoli -5 stopinj,... Apokalipsa!

sm (nepreverjen)

Vačik je pa napoved za čertek maks do 3cm(plus minus 2) snejga, ka se isti den stopi...

Starejše novice