Slika je simbolična.
Agencija Republike Slovenije za okolje je zaradi obilne količine padavin izdala rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije. Dolgotrajni krajevni nalivi bodo danes predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Nalivi so bili v četrtek najmočnejši na območju med Idrijo in Ljubljano oziroma Vrhniko. Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v treh mesecih poletja. Količina padavin je marsikje presegla 200 milimetrov.

»Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v juniju, juliju in avgustu skupaj,« je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

Rekordna količina padavin je v zadnjih 24 urah padla na Šebreljskem vrhu, kjer so zabeležili kar 258 milimetrov padavin, v Idriji (250 milimetrov), Lučinah (226 milimetrov), na Vrhniki (208 milimetrov), v Osilnici (210 milimetrov) in Žireh, kjer so zabeležili 205 milimetrov padavin.

Velike krajevne razlike med količino padavin na posamičnih območjih

Kar je povzročalo težave, je predvsem pojav stacionarne konvekcije, ko se močne padavine v določenih linijah obnavljajo. Padavine se na tem območju še vedno obnavljajo.

Na tem območju bodo najmočnejše še danes dopoldne, popoldne pa se bo padavinski maksimus z napredovanjem hladnejšega zraka iz vzhoda počasi širil proti zahodu in jugu Slovenije, padavine na severozahodu pa bodo nekoliko oslabele.

Ob Kolpi, kjer je že padla velika količina padavin, se bo količina padavin predvidoma v večernem in nočnem še precej povečala, zato je tudi za to območje razglašena najvišja stopnja vremenske ogroženosti.

Na Arsu prav tako poudarjajo, da prihaja do zelo velikih krajevnih razlik med količino padavin na posamičnih območjih.

Poplavljala bo tudi Kolpa in pritoki Ljubljanice

Gradaščica in Poljanska Sora sta v zgornjem toku močno narasli in poplavljata. Trenutno se je njuno naraščanje prehodno ustalilo, vendar lahko dopoldan in sredi dneva ob ponovni krepitvi padavin še narasteta. Poplavljene površine se lahko še povečajo, možne so poplave v večjem obsegu.

Preko dneva bo poplavljala tudi Kolpa in posamezni pritoki Ljubljanice. Razlivanja manjših vodotokov in hudournikov so mogoča tudi v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju ter na večjem območju osrednje in deloma južne Slovenije.

V soboto popoldan bo večina rek začela upadati. V noči na nedeljo bodo največje pretoke dosegle kraške reke in Sava v spodnjem toku. V nedeljo čez dan bodo reke povsod po državi upadale.

Komentarji (5)

''o... (ni preverjeno)

bla, bla, bla, kaj strašite ljudje, tisti ki so gradili hišo tam kjer je ni poplavno območje, ne rabijo tega strahu, ostali so pa dali kuverto da so lahko zgradili na poplavnih -razlivnih območjih. in zakaj občine dovolijo zapsiavanje razlivnih območij potokov. očitno ker ko je sonce to ni problem.

Falko (ni preverjeno)

Ne pase vam vroce, ne pase vam mrzlo, ne pase vam sneg, ne pase vam dez! Samo jamranje! Kreteni!

. (ni preverjeno)

Prekmurje je nej slovenija.

black panter

kakšne kurčeve poplave,cejlo leto so pa lapali ka je suša

Falko (ni preverjeno)

Pravin! Kreteni! Z vsega senzacije pa rekorde delajo!

In reply to by black panter

Starejše novice