Vir: PGD Kobarid
Tudi danes so predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji možni dolgotrajni krajevni nalivi. Po vsej Sloveniji je velika nevarnost plazov, nadaljuje se tudi naraščanje rek. Poplavljata že reki Gradaščica in Poljanska Sora.

Meteorologi Agencije za okolje so sporočili, da je v zadnjih 24 urah na nekaterih postajah po Sloveniji padla izjemna količina padavin.

Največ dežja padlo na Šebreljskem Vrhu, kar 258 milimetrov. Več kot 200 milimetrov je padlo še v Idriji, Lučinah, Vrhniki, Osilnici in Žireh.

Gradaščica in Poljanska Sora začeli poplavljati

Včeraj zvečer in ponoči so močno narasle reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v porečjih Idrijce, Sore in Gradaščice, na širšem območju Ljubljane ter Kolpa. 

V zgornjem toku sta v zadnjih urah močno narasli ter pričeli poplavljati Gradaščica in Poljanska Sora. Danes se bo naraščanje rek še nadaljevalo v večjem delu države. Poplavljene površine ob Gradaščici, Poljanski Sori, Ljubljanici in Kolpi se bodo še povečale. 

Do razlivanj lahko pride tudi ob drugih vodotokih predvsem v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju ter na večjem območju osrednje in deloma južne Slovenije, napovedujejo meteorologi. 

Zaradi obilne količine padavin je Agencija za okolje izdala rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije.

Na Agenciji za okolje dodajajo, da bodo tudi jutri naraščale reke po večjem delu države, razlivanja so možna predvsem ob Kolpi, Ljubljanici in Krki, ter manjših rekah predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji.

V soboto popoldan bo večina rek začela upadati. 

V noči na nedeljo bodo največje pretoke dosegle kraške reke in Sava v spodnjem toku. V nedeljo čez dan bodo reke povsod po državi upadale.

Po vsej Sloveniji velika nevarnost plazov

Ljubiteljski vremenoslovci na portalu Neurje.si ob tem opozarjajo, da se je ob močnejšem deževju včeraj sprožilo tudi veliko število plazov. 

»Situacija se še ne bo umirila, saj bo skozi celoten dan po večini države deževalo,« so zapisali. 

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov velja za celotno območje Slovenije, opozarja Geološki zavod Slovenije.

Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. »Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode,« svetujejo na Geološkem zavodu Slovenije. 

V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Starejše novice