Študent fizioterapije Grega Nahtigal in nekdanji paraolimpijec Darko Đurić sta razvila aplikacijo, ki pomaga pri rehabilitaciji po covidu. Ob utrujenosti so najpogostejši simptomi še težave s spominom in koncetracijo, depresija in kratka sapa.

Marko Zajfrid je težjo obliko covida prebolel v bolnišnici pred enim letom. Posledice čuti še danes, a se mu stanje izboljšuje zaradi fizioterapije. »Posledice covida so tudi posledice na pljučih, kapaciteta pljuč se mi je močno zmanjšala, torej hitro se zadiham, hoja v breg mi je še vedno hud problem,« pravi prebolevnik Zajfrid.

Povrnitev mišične moči, vzdržljivosti in aerobne zmogljivosti

Fizioterapevti imajo pomembno vlogo že pri zdravljenju akutnega covida v bolnišnici. Pa tudi kasneje pri rehabilitaciji.

»Fizioterapija pomaga pri postopni vrnitvi v normalno neko normalno funkcijsko stanje, da pacienti pridobijo na mišični moči, vzdržljivosti, prav tako na aerobni zmogljivosti, se pravi na psihotelesni pripravljenosti, ki je zelo zelo znižana,« pravi predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije in vodja doktorskega študijskega programa Fizioterapija na Alma Mater dr. Tine Kovačič.

Na daljavo pacientu prikažejo vaje in dajejo napotke

Čakalne dobe na področju fizioterapije so se v času epidemije podaljšale, saj večina obravnav zahteva osebni stik s pacientom. A tudi terapije na daljavo lahko pomembno prispeva k zmanjšanju težav bolnikov. »Pacientu lahko tudi na daljavo svetujemo nameščanje v položaje, lahko svetujemo in mu prikažemo preko video konference, kakšne vaje naj izvaja, lahko jih pacient prikaže tudi sam in mu damo napotke nasvete oziroma ga korigiramo,« pravi vodja fizioterapije v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Alen Pavlec.

Aplikacija z več kot 60 posnetki vaj

Za lažje izvajanje vaj na daljavo sta študent fizioterapije Grega Nahtigal in nekdanji paraolimpijec Darko Đurić razvila aplikacijo za respiratorno fizioterapijo na daljavo Froom Care, ki vsebuje več kot 60 posnetkov različnih vaj. »Vadba je razdeljena na različne spektre, mamo dihalne vaje, mamo mobilizacijo prstnega koša in pa določen spekter aerobne vadbe,« pravi Grega Nahtigal. S aplikacijo si moč vrača tudi Marko Zajfrid.

»S pomočjo video vaj in s spodbudo raznih filmov sam telovadiš in delaš vaje, ki ti pomagajo vrnitev zdravja,« razlaga Marko Zajfrid.

Fizioterapija za 21. stoletje

Takšna digitalizacija je po mnenju stroke več kot dobrodošla. »Fizioterapija res potrebuje neke digitalne rešitve, nek napredek. In res želimo s projektom Froom Care fizioterapijo prenesti v 21. stoletje,« poudarja nekdanji paraolimpijski plavalec Darko Đurić, ki dobro pozna prednosti in koristi fizioterapije, saj ob invalidnosti brez vaj ne bi zmogel vseh fizičnih naporov.

Aplikacija za fizioterapijo na daljavo je pridobila tudi raziskovalna sredstva za razvoj novih digitalnih orodij, ki bodo pripomogla k večji učinkovitosti rehabilitacije.

Komentarji (6)

realnoo (ni preverjeno)

CENA DIZLA SE POVZPELA NAD 1,3 EUR. POMENI 30% PODRAZITEV V DOBREM POL LETU! SE PELJEM OMW, PETROL, MOL IN VSI NA CENT ENAKO CENO:)
O TEM PA SE NIC NE PISE:) ZDAJ JE SUPER OBDOBJE ZA MAFIJSKE MAHINACIJE, KER MEDIJI VSI TISCIJO V COVID:)

Ekneš (ni preverjeno)

Pranje evropskih pejnez lol, zakaj je potrebna aplikacija za predvajanje videoposnetkov?? Ytube ne obstaja?

Kjjjw (ni preverjeno)

Enake simptome imajo nekateri po cepljenju, razvijta se aplikacijo za njih ali naj kar tole uporabljajo

Frcnateggiii (ni preverjeno)

Nateg in prevara nobenega virusa ni ker se gre za lažno plandemijo vi mediji podkupljeni da vas ni sram!!!

Loko (ni preverjeno)

Hmmm,kak pa ti to znas?

In reply to by Frcnateggiii (ni preverjeno)

Čergoli (ni preverjeno)

A obstaja aplikacija za zdravljenje bolanega uma jasharija?????

Starejše novice