Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustečevi pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. V interpelacijah Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustečevi pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.

V opoziciji so interpelacije zoper več ministrov vlade Janeza Janše napovedali že sredi minulega meseca.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi medijem po sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB pojasnil, da bodo vložili interpelacijo ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča in ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Ob tem je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenil, da »če bi bili normalna država, noben od dvojice ne bi bil več minister.«

Šarec: Dikaučič sploh ne bi smel postati minister

V interpelaciji Dikaučiču očitajo, da je odgovoren za objavo nezakonitega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, dopuščanje  »nedopustnega odlašanja vlade ter njenih selektivnih pristopov«, sodelovanje pri sprejemanju zakonskih predlogov, s katerimi vlada po navedbah v interpelaciji posega v človekove pravice in temeljne svoboščine in škodljive okrnitve delovanja edinega notariata v Spodnji Savinjski dolini, ki da ga je pred tem Dikaučič hotel prevzeti sam.

Dikaučič, ki mu med drugim očitajo neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev, po Šarčevih navedbah »zaradi odprtih postopkov sploh ne bi smel postati minister za pravosodje«. V interpelaciji Dikaučiču očitajo tudi, da ne brani pravnega reda, s tem, ko »je vlada selektivno določila, kateri tožilec bo imenovan znotraj slovenskega sistema in kateri ne,« je povedal Šarec.

Sum Dikaučičeve davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, o katerem je v ponedeljek poročal portal 24ur.com, v interpelacijo ne bo vključen. »Formalno-pravno mu lahko znotraj interpelacije očitamo samo tista dejanja, ki jih je zagrešil kot minister,« je pojasnil Šarec. Kot je dodal, gre pri sumih sicer za nova dejstva, ki potrjujejo pravilnost odločitve opozicije, da spiše interpelacijo zoper ministra.

Poslanec SAB Marko Bandelli je povedal, da bi moral minister Dikaučič na zaslišanju v državnem zboru predstaviti vse okoliščine, torej tudi, da je osumljen davčne utaje. »Gre za človeka, ki je nesposoben, zdaj se je izkazalo to, o čemer smo govorili že na začetku,« je dejal Bandelli.

Kustečevi očitajo malomarnost za šolsko področje

Kustečevi pa med drugim očitajo nesposobnost in kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta. V šolah namreč do zadnjega tedna pred začetkom pouka niso imeli jasnih navodil, kako bo šolsko leto potekalo v luči epidemije covida-19.

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca je Kustečeva opustila vsakršno odgovornost svojega ministrovanja in dokazala, da ji ni mar za šolsko področje, ki naj bi ga pokrivala.

V interpelaciji ji očitajo tudi, da ni zagovarjala interesov javnih znanstvenih zavodov, zanemarjanje športa in nezmožnost komunikacije z vsemi deležniki. »S to interpelacijo ji bomo še enkrat dokazali, da njeno delo ni nezadostno, ampak da ga ni in da je absolutno neprimerna za položaj ministrice za izobraževanje,« je sklenil Tašner Vatovec.

Dikaučič je avgusta očitke na njegov račun, ki jih je zaslediti v medijih, v celoti zavrnil.

Na ministrstvu za izobraževanje pa so avgusta v odzivu na takratno napoved interpelacije Kustečeve poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno in da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Pod interpelaciji Dikaučiča in Kustečeve je podpise prispevalo 43 poslancev iz poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB, pa tudi vsi štirje nepovezani poslanci.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Tako malo nas je Slovencev in tako veliko prepirov, zmerjanja in neumnosti. Libelarizem in svobodomiselnost ubijata družbo, ostajajo zombiji, žal.

micikaaa (nepreverjen)

KUL izobrazba ???????? Ministrica izobrazba??????

agaand

Opozicija ne dela drugo ka samo vlaga interpolacije. In še to neuspešno. A RES nimajo drugega dela? Vedno znova želijo biti pametni pa izpadejo neumno. In kar je najbolj žalostno tega ne vidijo in si ne priznajo, da so neumni namreč.

julmiš (nepreverjen)
neveneven (nepreverjen)

UF KAKO JE ŠARAC POSTAL ZELO PAMETEN OD TISTEGA ČASA NAPREJ, KO JE VRGEL PUŠKO V KORUZO.

Starejše novice