Slika je simbolična.
V Sloveniji letno za rakom prostate, ki je najpogostejši rak moških, umre okoli 400 bolnikov, število bolnikov pa pri tem vsako leto bolj narašča, tudi na območju Murske Sobote. Preverili smo, koliko je teh primerov in kakšna je najboljša preventiva.

Mesec, ki je za nami, je bil razglašen za movember in je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod.

Movember je mednarodno gibanje, katerega namen je javnost ozaveščati o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki združuje več kot pet milijonov ljudi. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime.

Ozaveščanje o tej bolezni je po besedah Franca Hočevarja, predsednika Društva urologov Slovenije, še posebej pomembno, saj se moški večinoma izogibajo obisku pri zdravniku.

»Moški se popolnoma neprimerno obnašamo, ko je treba preveriti, ali je naše zdravstveno stanje v dobri formi ali ne. Ko gre za urološke težave, pa so še bolj občutljivi, saj gre za intimne zadeve, tu so še vedno zelo močni predsodki,« poudarja Hočevar.

Rak prostate, najpogostejši rak pri moških

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških, in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala, razlagajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

»Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah in tudi pri nas najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja raka prostate pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov,« poudarjajo v v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

To je eden najpogostejših rakov pri moških po petdesetem letu. Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. Tudi pri nas je bolezen v porastu. Po podatkih 

Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Ker nanju ne moremo vplivati, ni možnosti primarnega preprečevanja. Pri tem se lahko moški zaščitijo z različnimi dejavniki, kot so hrana, ki vsebuje malo živalskih maščob, prav tako naj bi imela zaščitno vlogo tudi telesna aktivnost.

Kateri so najpogostejši siptomi raka prostate?

Simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. Večina teh simptomov ni lastna samo raku prostate.

Enaki simptomi se lahko pojavijo pri moških, ki imajo nerakave bolezni, kot je na primer benigna hipertrofija prostate. 

V primeru, da se je rak razširil iz prostate v sosednje ali oddaljene organe, se zgoraj opisanim simptomom lahko pridružijo še bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata in motnje ejakulacije, bolečine v kosteh ter splošna oslabelost z izgubo telesne teže.

Rak mod najpogosteje prizadene mlade moške

Rak mod je najpogostejši rak pri mladih moških. Nastane z nenadzorovano rastjo rakavo spremenjenih celic oziroma predhodnic spermijev ali semenčic, ki so moške spolne zarodne celice. 

Najpogosteje vznikne v samih modih, v približno petih odstotkih pa tudi zunaj mod, in sicer v možganih, medpljučju in v trebuhu v področju vzdolž hrbtenice. Rak mod sodi med redke, zelo dobro obvladljive rake, poudarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

»Rak mod je prvenstveno bolezen mladih odraslih moških, čeprav posebno obliko raka mod poznamo tudi pri otrocih. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let. Seminomski tip raka mod se nekoliko pogosteje ponovno pojavlja tudi v starosti od 45 do 55 let. Zbolevanje za rakom mod se povečuje v razvitem svetu in tudi pri nas,« razlagajo v omenjenem društvu.

Za nastanek raka mod je ključnega pomena dogajanje v času zgodnjega razvoja moškega zarodka, to je v obdobju oblikovanja mod in celic, iz katerih se kasneje izoblikujejo zarodne celice oziroma spermiji. 

Kateri moški so bolj ogroženi?

Gre za moške z nespuščenimi modi ob rojstvu, z motnjami plodnosti, z manjšim volumnom mod, z nepravilnostmi v razvoju zunanjega dela sečil, v drugem modu po predhodno že ozdravljenem raku enega moda.

Rak mod se pogosteje pojavlja tudi pri moških sorodnikih bolnikov, ki imajo raka mod ali so ga v preteklosti preboleli.

Samopregledovanje mod

Da bi dosegli čim večjo stopnjo ozdravljivosti bolnikov z rakom mod in ob tem povzročili čim manj kroničnih zapletov zdravljenja, je bistvenega pomena odkrivanje zgodnjih oblik bolezni.

Redno samopregledovanje mod je pri tej nalogi ključnega pomena. 

»Gre za enostavno, hitro in učinkovito metodo, ki naj jo vsak moški po petnajstem letu starosti redno izvaja,« poudarjajo v Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Moda je priporočljivo pretipati enkrat mesečno, najboljše med kopeljo ali po njej, ko je mošnja mehka in voljna. »Otip naj bo nežen, ker močnejši pritisk povzroča bolečine. Vsako modo je potrebno pregledati posebej. Z obema rokama primete mošnjo in z nežnim otipom poiščete modo,« razlagajo v omenjenem društvu. 

Najprej je tako potrebno pretipati nadmodek, ki se tipa kot mehka, nekoliko vozličasta vrvica nad modom in ob njem. Sledi pregled semenovoda, ki izhaja iz nadmodka in poteka za modom v sečnico. Čuti se kot trda, gladka cevka.

»Nato pregledate še modo. Zdravo modo je ovalne oblike, elastičnega otipa, gladko. Včasih se na površini otipa kot proso velika zatrdlina, kar pa ni sumljivo,« še dodajajo v društvu.

Rak mod se najpogosteje pokaže kot zatrdlina v modu, lahko pa tudi kot sprememba strukture moda. Modo običajno postane bolj trdo, lahko se v celoti poveča ali pa tudi zmanjša. Te spremembe običajno niso boleče, ni pa to absolutno pravilo.

Poleg občutka napetosti, teže in neugodja se v modu lahko pojavi tudi bolečina, ki seva proti dimljam in medeničnemu dnu.

Število primerov raka prostate narašča tudi v Murski Soboti

V Sloveniji letno odkrijemo okoli 1600 rakov na prostati, kar je nekoliko nad evropskim povprečjem. Številka letno zraste za okoli dva odstotka, po drugi strani pa smrtnost pada za odstotek ali dva, kar pomeni, da bo število bolnikov vse večje. Trenutno je teh okoli 15.000. 

Da število primerov omenjenih oblik raka v Sloveniji narašča, kažejo tudi podatki Registra raka Republike Slovenije, ki zbira in letno objavlja podatke o incidenci, prevalenci in preživetju bolnikov z rakom.

Zadnji dostopni podatki so na voljo za obdobje od leta 1961 do leta 2018.

Tako, če si ogledamo podatke le za Mursko Soboto, lahko vidimo, da je število primerov raka prostate na območju upravne enote Murske Sobote začelo intenzivno naraščati po letu 1994. Tako, če smo leta 1994 potrdili 15 primerov raka prostate na območju Murske Sobote, pa smo dve leti kasneje potrdili deset primerov več, in sicer 25.

Tako smo v Murski Soboti leta 2000 potrdili že 27 primerov raka prostate letno, leta 2010 50 primerov, zadnji dostopni podatki za leto 2018 pa kažejo, da smo v Murski Soboti potrdili 49 primerov. 

Na drugi strani je število primerov raka mod precej manjše, pri čemer smo največ primerov, in sicer osem primerov, potrdili leta 2010. Na drugi strani sta bila v Murski Soboti leta 2018 odkrita le dva primera.

Vir: Register raka Republike Slovenije

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prostata (nepreverjen)

Ne pišite da treba obiskati urologa .Že štiri krat so mi v Soboti preložili pregled pri urologu .Bilo kaj ti piše na napotnici je vse zaman .Prevladuje samo virus .Še komaj telefone dvigujejo pri osebnem zdravniku ali pa tudi tega ne .Glavno ,da se plačuje drago dopolnilno zavarovanje zavarovalnice se bogatijo ,človek pa ne more k doktoran

khmmmm (nepreverjen)

60€ je samoplacniski pregled pa prides fcase na vrsto. pac si ga placaj pa idi dale v zivljenji. tvoj zivot je, tvoje zdravje. jamranje se nikome nej pomagalo

In reply to by prostata (nepreverjen)

matula (nepreverjen)

[email protected]@@ Če samoplačniško te brezi veze so vsa zavarovanja guljenje naroda .Se ti ne zdij ?

In reply to by khmmmm (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Se strinjam. Glede na to, da nam že ZZZS mesečno potegne pri plači dol okoli 100€ za osnovno zavarovanje in potem še plačaš dodatno zavarovanje okoli 35€ je to, da si moraš samoplačniško plačevati zdravstvene storitve res neprimerno. Potem lahko kar gremo na samoplačniško sistem v celoti.

In reply to by matula (nepreverjen)

khmmmm (nepreverjen)

Dejstvo je ka je kak je. Tu na hitro nemremo nic! Bolezen, se najmenje pa rak ne caka na konec epidemije. Ka de ti na konce kda bos mel zesevke seposedi valalo ka si mel dodatno zavarovanje pa pravico do pregleda? Nic! Prinas so na sreco samoplacniski pregledi hitro dostopni pa ugodni.

In reply to by matula (nepreverjen)

sp.ščavnica (nepreverjen)

khmmmm.......... Ja res samoplačniško se vse hitro uredij .Kaj pa tisti v večini ki ne more preživeti meseca kako naj gre samoplačniško ?

In reply to by khmmmm (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Si ti kakšen doktor, ka delaš reklamo za samoplačniško zdravstvo.

In reply to by khmmmm (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij si v življenju nej plačal za zavarovanje ampak ti država vse to plačuvle. Prekleti socialni problem.

In reply to by matula (nepreverjen)

porontir (nepreverjen)

jao no! saj pa lahko ideš bilokam po sloveniji, ni treba v to najslabšo bolnico.,,kjer je pač najkrajša čakalna vrsta. če se ti zarad svojega zdravja in življenja ne da vstati malo prej in se odpravit malo dlje, da si že jutri na vrsti, potem samo čakaj in počasi umiraj tu. hvla bogu da imamo vsaj to na izbiro, da se lahko gre bilokam in ne zgolj v bolnico v svoji regiji. pa še to ni treba v bolnico iti, kjer je daleč najdaljša čakalna doba. si e slišal za privatnike?

In reply to by prostata (nepreverjen)

zalostno (nepreverjen)

Moja mati je sla 2x zaradi bolecin v trebuhi na UZ preko napotnice, in ker so njoj vedno znova pravli ka njoj je nika nej, ka je krif stres, je sla se samoplacnisko na UZ pa so njoj pa nika nej najsli, Te pa se je odlocila ka ide se k enome drujgome samoplacnisko tisti pa njoj je v 4 minutaj na UZ vido raka trebusne slinavke. Tak ka telko o nason zdravstvi, tistome na napotnico pa tistome samoplacniskome. Clovek je nej vreden nic tak ale drugace. Kak se je njena zgodba zakljucila verietno ne nucan pisati…

In reply to by prostata (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Ne razumem,kako to,da nimajo časa za pacienta razen samoplačniško,Takrat pa vsi z ogromno časa.Kako na kakšen način se lahko to dogaja v Sloveniji.Kdo pobaše ta denar samoplačnika?.Je to etičnost,dostojanstvo do nekoga ki rabi zdravstveno pomoč.Kako,da vas ni sram,da v primeru,če vas pacient podmaže da ga takoj vzamete naprej kak zaboga se to dogaja.ko pa kdo dobi kaj trdega v glavo,potem pa vik in krik,kaj se je zgodilo.Pa Policaji,pa sodni izvedenci pa nevem kdo še vse ima takrat čas za obravnavo zločina.Samo zdravniki za slovenskega pacienta nimajo nikoli časa za takojšnjo obravnavo.Ja tako je to v državi z 20.milijoni prebivalstva.

lolipopp (nepreverjen)

Ka ne razmes? Zdravstvena zavarovalnica saki mesec v vtala kelko dolocenih pregledov krijejo. Torej v ton primeri, 10tin krijejo pregled prostate, ce jih je tisti mesec vec, se jih pac zamakne v novi mesec in tak naprej. Ka pa z ostalin cason delajo ambulante je njihov problem. In iz toga izhaja ka ce placas pac prides fcase ma vrsto!

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

Muraa pfuj (nepreverjen)

Cisti slucaj ne?isto kak da se bomo sako leto cepili in da v skadiscu cakajo ze cepiva za vsakega vsako letno???cisti slucaj???slucajno v sosednji vasi umrla starejsa gospa 2 dni po cepljenju z moderno...?slucajno kar ne???zakaj moja bivsa sosolka z srednje po cepljenju rabila zravnisko pomoc in bila 3 dni hospitalizirana?????slucajno??? Pusite mi kurec z temi cepivi in vaso hitlerako propagando z medijami vred in politi,drek od dreka ste.pustite mene zivet z naravo in zdravo vi si pa kar sopajte 2x doze v sebe,polek hrvaskega morje dobite se madzarsko ali grako zraven ce 2x na leto zasusan...mislim sram me je vsak dan ko pogledam da ljudje grejo z kolesi sami kolesarit in si maske dajo gor,starejsi ljudje po parkih z maskami na sprehodu...sprani idioti spraniiiiii idiotiiiiiii

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice