Slika je simbolična.
Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič opozarja na posledice predlaganih sprememb zakona o lekarniški dejavnosti. Meni, da bo to vodilo v zapiranje manjših lekarn, ogrožena je neodvisnost farmacevtskih delavcev v korist dobička.

V stranki SMC so predlagali novelo zakona o lekarniški dejavnosti, s katero bi močno posegli v mreže lekarn. 

Predlog novele predvideva možnost ustanavljanja enot lekarne na krajših razdaljah, kot je sedaj opredeljeno z zakonom. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič pravi, da bi se z odpiranjem novih lekarniških enot, ob enakem sistemu in višini financiranja, zagotovo poslabšala kakovost preskrbe in storitev.

Lekarne bi bile namreč primorane zmanjšati zaloge zdravil in zmanjšati število zaposlenih, zaposleni se tudi ne bi več toliko dodatno strokovno usposabljali.  

Sprejem takšnega zakona vodi v zapiranje lekarn v manjših krajih

Z novimi lekarnami v mestih se bi, kot kaže praksa drugih Evropskih držav, zapirale lekarne na obrobju mest in v manjših krajih. 

Potočnik Benčičeva kot primer izpostavlja Madžarsko, kjer je po deregulaciji bankrotiralo 600 lekarn v manjših krajih: »Podobno se je zgodilo na Poljskem in v Estoniji.«

Pomembno je, da lekarne v majhnih krajih ostanejo

Največji odstotek uporabnikov lekarniških storitev so starejši, potem tudi starši z majhnimi otroki, pa težje bolne osebe. »Vsem naštetim predstavlja lekarna v domačem kraju veliko prednost in veliko dodano vrednost. To so osebe, ki so tudi manj mobilne in ki zdravila velikokrat potrebujejo takoj,« pravi Potočnik Benčičeva. Dodaja, da farmacevtski strokovni delavci uporabnike poznajo, dobro je tudi sodelovanje z drugimi zdravstvenimi delavci.

Dodatno je pomen lekarn v manjših krajih razkrila epidemija covida-19, obisk teh lekarn se je povečal tudi za 200 odstotkov. 

Dnevni migranti praviloma iščejo zdravila v kraju prebivališča

Predlog novele upošteva dnevne migrante pri številu prebivalstva na določenem območju, kjer je ustanovljena lekarna. Kot opozarja Potočnik Benčičeva dnevni migranti praviloma ne iščejo zdravstvenih storitev v kraju, kjer so zaposleni, ampak v kraju prebivališča. 

Dodaja, da so po drugi strani podatki o dnevnih migrantih zelo neotipljivi: »Epidemija je pokazala, kako se to število spreminja in verjetno bo tako tudi v bodoče.«

Ogrožena je neodvisnost farmacevtskih strokovnih delavcev

Sporno se ji zdi ponovno dovoljenje za lastniško povezovanje med veletrgovino z zdravili in lekarnami, kot je predvideno z novelo. »Lahko razumem željo, da Mariborska občina in javni zavod Lekarna Ljubljana obdržita svoji veletrgovini. Vendar moramo na lekarništvo in na Slovenijo gledati celostno,« pojasnjuje. 

»Namreč, če ostaneta ti dve veletrgovini v lasti javnega lekarniškega zavoda oziroma občine, bodo tudi veletrgovci, ki so prisotni na slovenskem trgu, zahtevali enakopravnost. To pomeni, da bo država morala dovoliti, da so veletrgovci lastniki lekarn,« razlaga Potočnik Benčičeva. 

Takšna praksa je že znana iz tujine, obstajajo verige lekarn, katerih lastniki so veletrgovci. A Potočnik Benčičeva meni, da se moramo zavedati, kaj to prinese. Farmacevti delajo tako, da potrebe pacientov postavijo na prvo mesto. 

»Ko v sistem zdravstva vstopi gospodarska družba, katere legitimen cilj je prizadevanje za dobiček, bo strokovna neodvisnost farmacevtov ogrožena, saj bodo morali slediti zahtevam lastnika in prednostno ponujati zdravila in izdelek, ki bodo lastniku prinašali večji zaslužek,« je jasna Potočnik Benčičeva.

Pokritost Slovenije z lekarnami je dobra

Ko se primerjamo z državami Evropske unije, ima Slovenija predvsem manjše število magistrov farmacije, medtem ko je pokritost z lekarnami dobra, predvsem v večjih mestih. V Ljubljani je skupaj kar 44 lekarn. 

Statistični pregled lekarniške mreže v Sloveniji:

  • V 134 občinah imamo 284 lekarn.
  • 63 občin ima lekarno na manj kot 6000 prebivalcev
  • V 61 občinah imamo 63 lekarniških podružnic (od tega je v 45 občinah samo podružnica, v 16 občinah podružnica poleg lekarn, vendar v drugem kraju).
  • 27 občin nima lekarniške enote, ima pa dogovor s sosednjo občino, da se njihovi prebivalci tam oskrbujejo z zdravili in storitvami.
  • 12 občin ima možnost odprtja še ene lekarne, vendar je praksa pokazala, da za odprtje dodatne lekarne ni smiselne lokacije (primer je Kamnik).
  • Šest občin nima lekarne, niti nima dogovora s sosednjo občino. Od teh imata le dve organizirano zdravstveno dejavnost na primarni ravni v sami občini (Sveta Trojica in Ribnica na Pohorju). 
  • 17 podružnic oskrbuje manj kot 2500 prebivalcev.
  • Vsaka bolnišnica ima tudi svojo lekarno, tako imamo v Sloveniji 26 bolnišničnih lekarn s 27 enotami. 

Potočnik Benčičeva pojasnjuje, da je po raziskavi iz leta 2003 imelo kar 85 odstotkov prebivalcev do najbližje lekarne manj kot 5 kilometrov. Od takrat se je število lekarn še močno povečalo, in sicer za 94 novih. 

»Zdi se mi pomembno, da izpostavimo, da je sedaj veljavni zakon usmerjen v skrb za paciente in da zagotavlja strokovno neodvisnost farmacevtskih strokovnih delavcev,« še pravi predsednica Lekarniške zbornice Slovenije: »Vseh storitev, ki jih zakon predvideva, še niti nismo udejanjili v praksi, saj se za njihovo financiranje še vedno pogajamo, ali pa še nismo dokončno postavili strokovnih temeljev. 

Potočnik Benčičeva dodaja, da je pri sedanji lekarniški mreži najpomembneje, da zagotavlja ob obstoječem financiranju finančno vzdržnost. To je pomembno, saj tako lekarne zagotavljajo ustrezen kader in primerne zaloge zdravil.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

AM...KOLIKO MILJONOV CISTEGA DOBICKA IMAJO POMURSKE LEKARNE??
IN BTW, DA NE POZABITE GRE ZA JAVNO PODJETJE, KATERO JE USTANOVLJENO IZ NASEGA DENARJA;)
V pomurskih lekarnah bi morali dobiti zdravilo skoraj po nabavni ceni. Ampak ker je smisel javnih podjetij delati za svoj zep imajo MASTNE MARZE. Posledicno so zneski zdravil vrtoglavi!

Vinetu (nepreverjen)

Pravilno razmišljaš, da pa te popravil Pomurske lekarne so javni zavod, kjer bi še toliko bolj bilo nujno, da se dobiček vrača ustanoviteljem - občinam.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Politika v tem… (nepreverjen)

obcina ne sme biti lastnik podjetja po EU zakonu so locena podjetja od zavodov, cerkve in pol. strank. Kar pa pomeni da bodo Kapitalisti vse pokupili. Pravilno da se nepotrebne zapre.

In reply to by Vinetu (nepreverjen)

heil titler (nepreverjen)

Kakši javni zavod? Se vam meša? Lekarne so vendar naš partizanski zavod, in nam komunistom falijo lucki pejnezi.
Pa zašto smo se onda borili?

In reply to by Vinetu (nepreverjen)

Naime, ti si s… (nepreverjen)

zbog toga si izdajica Jugoslavije i dal kapitalistom zapadne Evrope

In reply to by heil titler (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Narod treba zjebati na celi črti. Dobički bojo še naprej, samo bojo poniknili v privat žepe.

vaapap (nepreverjen)

ni vse črno belo, kaj ti povejo iz Lekarniške zbornice. Oni imajo svoje interese. Malo si več info poišči.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Samo zato delajo sivo da se zakrije kraja. Se vidi kama smo prišli, pa ka vse zapravimo, ker ne vemo delati in gospodariti ka bi vsi radi samo v basali pejnaze pa nikaj delali.

In reply to by vaapap (nepreverjen)

pararara (nepreverjen)

V kolikor so na vladi fašisti in bi pripravljal državni udar, bi to morali početi sedaj poleti, ko so vsi borci in politkolesarji proti "okupatorju" na hrvaških otokih in tujini.

samo.pitam (nepreverjen)

Zakaj je poslanka Evropskega parlamenta ves čas v Sloveniji?

komunista (nepreverjen)

Skrbi jih za starejše in invalide, da pa pridem jaz kak invalid ka san težje pokreten v lekarno v soboti se mi do zdaj še vedno zgodilo ka ali nejso meli kakšno zdravilo ali so meli premalo komadov in avtomatsko moreš priti naslednji den tak ka naj ne modruvlejo ka oni skrbijo za starejše in invalide. Glavno ka majo police pune kozmetike in prehranskih dodatkov zdravil pa nej.
Pomurske lekarne so katastrofa.
V Martjanci v privat lekarni se mi še nej zgodlo ka nebi mela zadosta zdravil. Tak ka iz sobote rajši na ves odin v lekarno. Sramota za pomurske lekarne.

Šabanovski (nepreverjen)

Ta vlada more spadnoti, tak fejst po stubaj kak niti ena ženska do zdaj.

Fujd (nepreverjen)

Ocepiti Prekmurje vstran od Ljubljane pa de mir pa te do videli ka največ Prekmurja se dela za njih za minimalne plače

Komunard (nepreverjen)

Ta vlada de spadnola. Čarni do končali na smetišči zgodovine, kak sikdar do zdaj. Kak njihovi dedje. Rdeča zvezda bo zasijala v soncu, liki Marxa, Engelsa, Lenina, Stalina, Tita, Castra.... bodo sijali v soncu! Živel komunizem! Čarni trepetajo. Že znajo, zakoj.

che (nepreverjen)

tako je in Kordiša za premijerja.Živela Kuba Venezuela in Belorusija.

In reply to by Komunard (nepreverjen)

drski679 (nepreverjen)

Komunizem je že davno propadno, tak ka lejko ideš v šteri drugi sistem. Sodobno suženjstvo je naslednik toga...

In reply to by Komunard (nepreverjen)

....joj. (nepreverjen)

Posledice do se poznale še 50 lejt.

In reply to by Komunard (nepreverjen)

Komunard (nepreverjen)

Komunizem nede nikdar propadno... Kordiš, Mesec in Violeta do vam rejdno rejzali gvinte. Znan, ka vas je straj. Do zrujšeni domobranski spomeniki. Prihajajo volitve. Niti Vatikan vas nemre zaščititi.

leva roka je n… (nepreverjen)

Tej se lejko sami sebe bojijo. Lejko pa idejo v severno korejo pa tan filozofejrajo o komunizmu.

Komunard (nepreverjen)

Si predstvlaš Violeto, kda sedi proti njej pijani bednik od Simonitija? Raztrgala de ga. Ali pa Kordiš proti Janši? Raztrgal ga bo. Ali pa Luka proti onemu smeškoju od "obrambnemu ministru" in državnemu sekretarju z zelenim klobučkom na glavi? Jezus in Marijica.... v tvojem kotičku. Če pa so v mojem: ne bom ti razlagal, ker bi me moral urednik izbrisati.

ja rejsan je

... pa tij se za vice!

In reply to by Komunard (nepreverjen)

Komunard (nepreverjen)
Komunard (nepreverjen)

Nej, ka? Komunari vas bomo sjebali do konca. Nihče noče imeti Jožeka iz Žižkov pa Janšo iz Grosuplega Domobrana na čelu. To je enostavno.

In reply to by ja rejsan je

Đe je ba zapelo (nepreverjen)

Ka to je ova iz ugledne čobanske familije, ali?

In reply to by Komunard (nepreverjen)

mobile phone (nepreverjen)

Zokoj bi zapirale lekarne na primer:Na primer če nešče živi v eni vasi kera nema lekarne te pa pride v večjo vas vide lekarno te pa vide ka je zapreta pa na primer išče tablete za eno bolezen pa te konce še lejko umre če ne de mogo prite do lekarne te more ite v MS

Komunard (nepreverjen)
HojSS PRESS (nepreverjen)

In kaj je drugo za pričakovati od te gnile vlade, kot zakon, ki je slab za ljudi in dober za peščico kapitalistov in za njihove mastne dobičke !!!!
Jansha, Tonin, Počovalšek - TRIO ADIO !!!

Đe je ba zapelo (nepreverjen)

Daj nauči se pisati.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Komunard (nepreverjen)

Smo za izbris teh bednikov iz Vlade RS? Obkrožimo PROTI! Nihče noče Janše - psevdokomunista! Izvržka komunističnih roditeljev, ki ni pravi komunist! Pičkec.

Đe je ba zapelo (nepreverjen)

Jaz hočem Janšo.

In reply to by Komunard (nepreverjen)

grupelj (nepreverjen)

Janša je nej komnusti..on je wannabe avtokrat. Njega vličejo vsi totalitarni sistemi - naj je stalinizem, titoizem, orbanizem, mussolinizem

. (nepreverjen)

Na volitvaj je zmago, narod podpira njegove poteze.

In reply to by grupelj (nepreverjen)

He,he,he, (nepreverjen)

Mussolinizem prej , ka pa kretenizem , recimo v taki podobi kot ga izvajaš ti , res si lolek , hi,hi,hi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice