Slika je simbolična.
Med epidemijo so se pri nekaterih povečale stiske, osamljenost, tudi potreba po psihološki pomoči. Pa se to pozna tudi v porabi zdravilih?

Po internih izračunih Lekarniške zbornice Slovenije, ki jih vodijo po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je seznam desetih najpogosteje izdanih zdravil v letu 2020 naslednji. 

Med najbolj priljubljenimi zdravili sta Aspirin in Lekadol, ki sta stalnica slovenskih domačih omaric z zdravili. Sem spada tudi protibolečinski Nalgesin forte, v protibolečinsko skupino pa spada tudi Analgin, ki je obenem še protivneten. 

Nekoliko močnejše protibolečinske tablete Naklofen duo so se prav tako znašle na seznamu, zdravil po katerih smo Slovenski v preteklem letu največ posegali. 

Na seznamu je še Plivit D3 4000 za preprečevanje in zdravljenje pomanjkanja vitamina D. Ta se je na seznamu najverjetneje znašel prav po mnenjih nekaterih strokovnjakov, da vitamin D pomaga pri boju proti koronavirusu. 

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije

Očitno pa ima veliko Slovencev in Slovenk težave s srcem, saj je na seznamu desetih najpogosteje izdanih zdravil v letu 2020 tudi zdravilo Concor Cor. Gre za zdravilo, ki poveča učinkovitost delovanja srca pri črpanju krvi. 

Na seznamu je tudi zdravilo Prenessa, ki je namenjeno zdravljenju povišanega krvnega tlaka, srčnega popuščanja in preprečevanja ponovne možganske kapi. 

Zdravilo Concor Cor pa se uporablja tudi za zdravljenje stabilnega, kroničnega srčnega popuščanja. Včasih se lahko to zdravilo uporablja tudi pri preaktivni ščitnični žlezi, pojasnjujejo v Lekarniški zbornici Slovenije.

Precej Slovencev in Slovenk ima težave s ščitnico in tako se je na tem seznamu znašlo tudi zdravilo Euthyrox. To zdravilo se uporablja za zdravljenje bolezni in okvar žleze ščitnice. 

Na seznamu najpogosteje izdanih zdravil v letu 2020 pa so tudi magistralna zdravila. Gre za zdravila, ki jih v lekarni pripravijo po navodilih zdravnika. 

Podoben tudi seznam zdravil na obnovljivi recept

Podobna pa je tudi lestvica največkrat izdanih zdravil na obnovljivi recept za leto 2020. 

Tudi tu gre za interni izračun Lekarniške zbornice Slovenije, po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

Vir: Lekarniška zbornica Slovenije

Na tem seznamu se na novo pojavi zdravilo Concor, ki deluje tako, da vpliva na odziv telesa na nekatere živčne impulze. Tako to zdravilo poveča učinkovitost delovanja srca pri črpanju krvi. 

Pojavi pa se tudi zdravilo Lacipil, ki ga uporabljamo pri zdravljenju visokega krvnega tlaka. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Najboljše zdravilo za vse večne čase je "štamprl" domačega kvalitetnega šnopsa.

realnoo (nepreverjen)

POMURSKE LEKARNE, SOBOSKE LEKARNE??
NOVINARCKI, DAJTE NEKAJ MIGAT IN NE COPY PASTE

Hmmmmmm (nepreverjen)

Na leto si vsaki 4. Slovenec kupi Aspirin, vsak 12. si kupi Naklofen ali Prenesso. Še dobro, ka jih večina ne preštej navodil za uporabo pa neželenih učinkov. Bi se včasik zganjalo paniko kak pri cepivaj...

A. . (nepreverjen)

NAJVEČ STRUPA PA VSEBUJE " JANŠOKREK DUO" IN JE TUDI MED NAJDRAŽJIMI .

Burrek (nepreverjen)

"Burrek" pa je za en d..k.

Zikollino (nepreverjen)

tudi burek koalicija je do kurca

In reply to by Burrek (nepreverjen)

Vprašam (nepreverjen)

Zakaj ni možnosti komentiranja pod člankom ZELENA PRIHODNOST? Vprašam, četudi vem, zakaj.

Starejše novice