Televizija Slovenija je na včerajšnji novinarski konferenci o poteku epidemije koronavirusa zastavila vprašanje starša enega izmed vrtčevskih otrok, ki ga zanima, ali lahko vrtec zahteva testiranje na koronavirus za otroka s simptomi okužbe dihal.

Vladni govorec Jelko Kacin odgovora na to vprašanje včeraj ni imel, danes pa je pojasnil priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je dejal, naj otrok ob pojavu simptomov okužbe dihal ostane doma: »Starši naj pokličejo otrokovega izbranega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila in se odločil glede testiranja na okužbo s SARS-CoV-2.«

»Otrok, ki je negativen na okužbo s SARS-CoV-2, se lahko vrne v šolo, ko je zdrav, na podlagi klinične ocene izbranega pediatra,« je pojasnil Kacin. 

»Če je otrok pozitiven na okužbo s SARS-CoV-2, naj ostane doma, v izolaciji, v skladu z navodili izbranega zdravnika, predvidoma najmanj štirinajst dni po pojavu prvih bolezenskih znakov oziroma če ima vročino, še štirinajst dni po koncu vročine,« se glasijo navodila.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa ne navajajo, da bi bilo za vrnitev v vrtec potrebno potrdilo, da je otrok negativen na SARS-CoV-2.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena pač (nepreverjen)

pa kaj je z vami, zmanjkuje tem za še naprej "teranja" covid-19?

čarni vrag (nepreverjen)

Po starih virus napada še mlade. Ne vem kje živijo tej naši specialisti z NIJZ. Deca ne dobijo toga virusa, ker še nemajo razvitih nekakšnih receptorov.

Starejše novice