*Fotografija je simbolična
Po vzoru Avstrije bi naj tudi pri nas v kratkem začeli s samotestiranjem šolarjev. Interes med učenci in učitelji je majhen. Po mnenju ravnateljev je največja težava pomanjkanje informacij o načinu izvajanja samotestiranja.

Pred prazniki so osnovne in srednje šole prejele okrožnico ministrstva za izobraževanje, v kateri so ravnatelje obvestili o možnosti samotestiranja učencev. Podrobnejših informacij ravnatelji niso prejeli, so pa jih na ministrstvu pozvali, da najkasneje do danes od staršev in dijakov zberejo povratne informacije o tem, koliko učencev je zainteresiranih za samotestiranje. 

Odzivi nekaterih staršev na napovedano samotestiranje so bili burni, a ravnatelji na njihova vprašanja nimajo odgovorov. S strani ministrstva so prejeli le poziv, da med učenci in starši preverijo namero o samotestiranju. Informacij o tem, ali se bo to izvajalo v šolah ali doma in na kak način, niso prejeli. 

Ravnatelji enotni: Problem je pomanjkanje informacij

Na Osnovni Šoli III se je za samotestiranje opredelila okoli tretjina otrok oziroma njihovih staršev. »Razredniki so poslali povpraševanja in 32 odstotkov otrok zadnje triade bi se odločilo za samotestiranje. Nekateri imajo zadržke, zaradi pomanjkanja dodatnih informacij, odstotek pa bi se še povečal, če bi prišteli zraven tiste, ki so okužbo že preboleli,« pojasnjuje ravnateljica Sonja Čerpnjak.

Do podobnega deleža so prišli tudi po opravljenih anketah na Osnovni šoli I, kjer bi v samotestiranje privolili starši 66 otrok od skupno 228, kolikor jih obiskuje zadnjo triletje, nam je povedala ravnateljica Tatjana Cesnik. 

Ravnateljica Osnovne šole II Suzana Fartelj nam natančnih številk ni želela razkriti, saj poudarja da gre zgolj za podatek informativnega značaja. Priznava pa, da so odzivi različni, saj bi se nekateri starši odločili še naknadno, ko bodo tudi znana podrobnejša navodila. 

Prav veliko odstopanj ni niti pri srednjih šolah. Kot nam je povedal ravnatelj soboške gimnazije Roman Činč, je okoli 40 odstotkov otrok za samotestiranje, veliko otrok je okužbo že sicer prebolelo, na pripravljenost pa negativno vpliva tudi pomanjkanje informacij.

Bo projekt sploh izvedljiv?

Nekoliko manjše zanimanje je na Srednji ekonomski šoli Murska Sobota, kjer je interes izrazilo 70 dijakov od 260 vprašanih v anketi. 

»Rezultat je v skladu z našimi pričakovanji glede na pomanjkanje navodil. Jaz sem sicer pojasnil staršem, da gre za manj invazivno metodo, a je to bilo očitno premalo. Če bi podali več informacij, bi bil verjetno tudi odziv boljši,« meni ravnatelj Darko Petrijan.

Na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota se je od 900 dijakov za samotestiranje izreklo 160 dijakov, negativen odziv pa so prejeli s strani 250 dijakov. Ravnatelj Ludvik Sukič je nad rezultatom ankete začuden, saj so pričakovali boljši odziv.

 »Mislim, da ta projekt v tem trenutku ne bo šel skozi. Problem vidim predvsem v slabi komunikaciji s strani pristojnih, bi pa s tem lahko obdržali šole ves čas odprte,« je razočaran ravnatelj, ki je kritičen tudi nad tem, da so okrožnico prejeli v petek pred prazniki, že v torek pa naj bi imeli odgovore.

Sukič je zaskrbljen, da bo slab odziv vodil tudi do tega, da bodo na vladi odločili, da se šole odprejo samo za prvo triado in zaključne letnike srednjih šol, ostali pa bodo ostali doma. 

Tako Činč kot Sukič poudarjata, da bi samotestiranje lahko pomembno vplivalo na to, da bodo šole ostale odprte.

Zanimanje med učenci in starši je majhno

Ravnateljica Osnovne šole Ivanjkovci Nada Pignar pojasnjuje, da interes med starši in otroki ni velik. Manj kot tretjina bi se odločila za samotestiranje. Razlog med drugim vidi v preslabi informiranosti s strani ministrstva, tako šol kot posledično tudi staršev. 

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pred dnevi napovedal, da se bodo učenci samotestirali doma in ne v šolah. Ravnateljica pravi, da se ji zdi tak način bolj sprejemljiv, kot da bi odgovornost testiranja prenesli na učitelje, ki za to niso usposobljeni. 

Anketo o interesu so izvedli tudi na Osnovni šoli Franca Lešnika-Vuka, kjer je dobra četrtina staršev izrazila interes za samotestiranje. Tudi ravnatelj Franc Gosak meni, da bi bil rezultat verjetno drugačen, če bi bile informacije bolj natančne: »Ne vemo niti za kakšne vrste test gre, na kak način bi ga izvajali, informacije so zagotovo pomanjkljive.«

Ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Samo Repolusk pojasnjuje, da se je v spletni anketi, ki jo je poslal dijakom, odzvala le nekje polovica dijakov. »Od te polovice, ki so se odzvali, je nekje slabih 45 odstotkov izrazilo željo, da bi se samotestirali, malo več kot 55 odstotkov pa je reklo, da se ne bi.«

Odziva staršev v tem času niso prejeli nobenega, »si pa mislim glede na splošno stanje, da obstaja del staršev, ki to podpira, del staršev, ki so neodločeni in del, ki temu odločno nasprotuje.«

Najti dobre rešitve v teh negotovih časih je umetnost sama po sebi

Dijake je o interesu za testiranje povprašala tudi ravnateljica III. gimnazije Maribor Marija Lešer. Samotestiranju je naklonjenih nekje 20 odstotkov dijakov.

»Beseda samotestiranje meni pove, da je to nekaj, kaj počneš sam,« dodaja Lešerjeva, ki meni, da testiranje ne bi smelo biti nekaj, za kar bi skrbela šola. »To je stvar družin, stvar posameznikov, odločitve, ne pa nečesa, kar bi lahko bilo zaukazano, vsaj ne na tak način, da bi šole to izvajale.«

»V tem izjemno težkem in napornem času je najti prave in dobre rešitve umetnost sama po sebi,« je za konec dejala ravnateljica mariborske gimnazije: »V vsakem primeru pa si želimo, tako učitelji kot dijaki in njihovi starši, da bi lahko prišli nazaj v šolo in v šoli zvozili do konca šolsko leto.«

Začetek v drugi polovici aprila, zgled Avstrija

Kot je že pred dnevi pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so se glede samotestiranja zgledovali po dobrih praksah Anglije, Nemčije in Avstrije. Pri naših severnih sosedih samotestiranje učencev in dijakov poteka že od 15. februarja, kjer se je sistem obnesel precej dobro in to brez burnega odziva staršev in peticij. Ministrstvo je sicer že zagotovilo 300.000 testov za izvedbo samotestiranj, v pripravi pa naj bi bile tudi video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljati teste.

Samotestiranje bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR test. Skupaj s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa so preučili, kakšen pristop bi bil najboljši, in ugotovili, da je za otroke najbolj primeren neinvazivni test z brisom zunanjega dela nosu.

»Test ni invaziven, je lahko izvedljiv, ponovljiv, daje sprejemljive rezultate,« je poudaril Poklukar, ki je napovedal začetek prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev zadnje triade v drugi polovici parila. Predstavitev preventivnega ukrepa samotestiranja dijakov in učencev pa naj bi bila izvedena konec tedna na sestanku z ravnatelji, v naslednjem tednu pa še z ravnatelji osnovnih šol. 

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uceneccccc (nepreverjen)

To je tak glupo pitati dijake pa starše kak če bodo hoteli plačevati davke. Te pa dodajmo ravnatelje z njihovim povabilnim mailom v katerem vprašajo s takim tonom kot da bi bili z lune in ne bi vedeli da je test koristen. Banda, saj njim paše da vse to traja in traja, plača prude celo z dodatkom, potem pa itak na morje za 3 ali 4 tedne poleti.

Goričanec 2 (nepreverjen)

Tij se testejraj, če ščejš 🐑🐑🐑🐑! Koristelo be te tüj ka te psihiater z testejra! Zakoj se pa te politike ne testejrajo, če je tao taok koristno pa še po oštarijaj leko odejo!

In reply to by Uceneccccc (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Tij se testejraj, če ščejš 🐑🐑🐑🐑! Koristelo be te tüj ka te psihiater z testejra! Zakoj se pa te politike ne testejrajo, če je tao taok koristno pa še po oštarijaj leko odejo!

In reply to by Uceneccccc (nepreverjen)

Uceneccccc (nepreverjen)

Slovenec hlapec pač rabi sovražnika...kar jasno vidimo po tvojem komentarju. Mi proti vladi pa zakaj oni tega in tistega ne delajo. Vsak pa je tak pameten da na podlagi info iz sobotainfo lahko sodi smiselnost posameznih ukrepov; v realnosti pa verjetno nima niti faksa končanega.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

majmunx (nepreverjen)

Kaksa korist pa je te od toga ka se testira? Banda samo sluzi, haska pa nega niksoga.

Sobota.... (nepreverjen)

Lejko se oni testirajo tak da si prst vrit potijsnejo.

administrator (nepreverjen)

jaz se vsaki den tako testiram

In reply to by Sobota.... (nepreverjen)

Hirbit (nepreverjen)

Zakaj bi se pa testirali saj pa otroci vejo da gre za nateg in prevaro edino vi podkupljeni mediji širite laži do nezavesti s to korono.

Thanks (nepreverjen)

Admin, prosim zacajte malo brisate te ene pa iste low iq lojalne bralce vsega, ka je povezano s korono, keri piscavlejo tovrstne nebuloze pod sakin prispevkon. Oci ze bolijo od teh shizofrenih trolov. Hvala

In reply to by Hirbit (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Znan so ščeli ka se jih čimmanj javi, ka do manjši stroški. Par v razredu je zadosta. Ka do zapirali.
Delajo z nami kak jin paše.

ortroro (nepreverjen)

nek desetletnik pisal znanemu specialnemu pedagogu za motnje vedenja in osebnosti,: »Dragi M., pri razumevanju svojih staršev sem čisto obupan. Ne vem več, kakšno strategijo naj uberem, da bodo razumnejši. Mami ima zaradi covida na Facebooku stalne izpade trme in jeze. Sploh takrat, ko gre za nošenje mask. Bolj, kot ji dopovedujem, da sem se navadil nanje, bolj me prepričuje, da so zame škodljive. Želim ji pomagati. Tudi očetu. Zanima me tudi, kaj naj naredim, da bosta manj časa visela na računalniku, delala zdrahe tudi v mojem imenu, mi preprečevala samostojno razmišljanje. Nisem več dojenček, o kakšni stvari se želim tudi sam odločati.«

wesooa (nepreverjen)

samo v sloveniji so dijaki debilni balknaci in njihovi starsi prav tako, v avstriji se testirajo pred zacetkom sole in noben ne dela rompopmpom iz tega. Mogoce ker nimajo strankarske rtv in pokvarjenega poptv ter socialisticni sindikat, ki hoce oblast zase.

Hmmmmmm (nepreverjen)

Aja, mislis ka v Avstriji neje bilo rompompoma glede toga? Pa se kak je bil. San zadevo podpejran, ampak lagati pa tudi neje lepo.
In ka telkokrat od jansistov cujen to strankarsko RTV: na podlagi cesa so oni tisti faktor, steri deco spodbuja k upori proti ten teston? Pa na podlagi cesa naj bi oni spodbujali neupostevanje ukrepov? Kar pogosto citan rtvslo.si pa san se nej nigi vido hujskanja proti ukrepon. RTV v bistvi z pogostimi intervjuji s strokovnjaki tira pro-ukrepi politiko. Nejsan se vido intervjuja z nekin, steri nebi spodbujo lockdownov pa zaprtja in podobnoga. Pa pro cepljenji so... Ce pa je za vas tisti faktor, ka v clanki od protestov ne pisejo "prekleti covidioti" pa podobne reci, pa si enouk presti definicijo besede "objektivno"

In reply to by wesooa (nepreverjen)

valerija910 (nepreverjen)

Ehja, Slovenci moji dragi: 30 let že imamo svojo državo, čas bi bil, da končno odrastemo! Če mislite, da nagajate Janši, ste bedaki. Nagajate predvsem sebi in otrokom!

tanja flaškon (nepreverjen)

Saj jaz tudi ne bi nagajala Janši
pa moram
Drugače bi me strici iz ozadja jebali

In reply to by valerija910 (nepreverjen)

Brigita BG (nepreverjen)

... Res vas imam poln kufer, vi starševanjski dušebrižniki, ki v imenu vseh nas žalujočih ostalih mater in fotrov kokodakate o ustavnih pravicah otrok. Tudi naših." (vir: Večer)

Marko Crnkovič, urednik portala FokusPokus

(Ko celo Marko Crnkovič napiše javno odprto pismo staršem, ki nasprotujejo samotestiranju "naših sončkov" ...)

df. (nepreverjen)

ma kašni sončki
bučmani se jim reče

In reply to by Brigita BG (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

Trbej čim več hitrih testov keri so nej niti 50% zanesjivi, ka se more elita obogateti. Hitri testi za hitro bogatenje.

df. (nepreverjen)

rajši mularijo testirajte na mamila
kot pa na kovid
Velika večina mladih je mamilnikov

Zikollino (nepreverjen)

mamilnik
ti je
mama

In reply to by df. (nepreverjen)

Jožef Zver (nepreverjen)

Starši bi bili veseli da bi njihovi otroci hodili v šolo da imajo doma mir,ne naredijo pa nič za to vsak predlog ki ga da vlada zavrnejo namesto da bi malo stopili bližje vladi in sprejeli določene ukrepe kot je samotestiranje in še marsikaj drugo.Dragi starši če se tako bojite da bodo vaši otroci nepismeni ker jih vi ne veste nič naučiti sprejmite ukrepe vlade in pokažite malo dobre volje ne pa da se zaletavate v zid kot bikovje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice