V civilni iniciativi Otrok ne damo s peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo okoli 17.000 ljudi, sporočajo, da ne bodo dovolili samotestiranja otrok, kar je kot možnost za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol napovedal minister za zdravje.

Poklukar je namreč povedal, da želijo do vnovičnega odprtja šol vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnjega triletja osnovnih šol. Že v prihodnjem tednu naj bi začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pripravljajo tudi video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

V civilni iniciativi pa pravijo, da tovrstnega samotestiranja ne bodo dovolili, saj da med drugim pomeni kršenje temeljnih človekovih pravic.

»Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, zato je testiranje otrok prekomeren in neustaven ukrep, ki posega v najgloblje pravice otrok, ki jim mora biti zagotovljena nedotakljivost človeške, telesne in duševne celovitosti,« so zapisali v peticiji.

Tudi ravnatelji so nad takšno napovedjo skeptični

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je za STA povedala, da so srednje šole v četrtek prejele okrožnico ministrstva za izobraževanje, v kateri jim to nalaga, naj med dijaki preverijo interes za samotestiranje, druge podrobnosti pa niso navedene.

V zvezi so do tovrstnega samotestiranja skeptični. »Testiranje, ki ga izvajajo za zaposlene in pedagoške delavce, poteka pod zdravstvenim nadzorom, zato si ne predstavljamo, kako bodo to izvedli brez navodil dijakom. Naj pa ne prelagajo tovrstnega bremena zopet na šole,« je dejala.

Pravi tudi, da bi moralo ministrstvo, ko sporoči neko informacijo, že tudi jasno povedati, kje, kdo, kdaj in zakaj bo izvajal testiranja. Nekatere države tovrstna samotestiranja že poznajo, a Al-Mansourjeva verjame, da so šle v to postopoma in premišljeno. Ocenjuje sicer, da je za samotestiranje zainteresiranih od dva do 10 odstotkov dijakov.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sekkktrz (nepreverjen)

Zakaj je zo v avstriji normalno? socializem res ustvarja neumne ljudi.

Ge (nepreverjen)

Pa se preseli k tistemu Kur...u in si tiskaj palico v nos... Bedak!

In reply to by Sekkktrz (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Boga deca polek norih staršov

Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

Vijde se kulturna razlika med name pa Avstrijce. Za nikoj smo nej odprejtre, zakrknjene, čumimo v nekšnon parohialnon ozone pa čakamo na nekšno absolutno odrešitev na prihod čarobne vile pa konja samoroga. Totalne budale. Dece do branile pravico do preventivne samozaščite...glavno ka jih nafčijo popejvate jači smo od sudbine.

ka te briga (nepreverjen)

kepe poberi se

In reply to by Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

majmunx (nepreverjen)

Pa koja samozaščita? Ti si obična budala. Skopaj si luknjo, pa not čakaj ka virus mine, aja, vmes pa se 6x cepi. Nimak

muco (nepreverjen)

Hudodelec zdaj napada še malo delo ! Pa tou je grozno ! Te de nas do konca vničo !

Francccccc (nepreverjen)

Ja v drugih državah brez težav vse, pri nas pa mediji izrabljajo take pozitivne ukrepe za politično obračunavanje. "Otrok ne damo" joj joj, kot da jih bo kdo odvzel če bi jih testirali 1x na teden. Šole so žal center za prenos okužb kot vidimo v Pomurju...

Pikica mala (nepreverjen)

Kda se ide za našo deco, je odgovor NE! Če maš ti deco, svojo testiraj kelko ščeš. Če pa nemaš dece, pa se nemaš kaj glasiti.

In reply to by Francccccc (nepreverjen)

Francccccc (nepreverjen)

Kaksno naso? Od levakov? Se spet grupirate pa proteste pripravljate kot vedno... ka se glasis pac ne testiraj pa bodi tiho ne bluzi o nasi deci pa ne populiziraj ce mislis ka je test skodljiv. Drugje v EU je testiranje otrok normalno...

In reply to by Pikica mala (nepreverjen)

NE SERI (nepreverjen)

Za samo testejranje so na trgi testi , šteri so glij tak dobri, kak tej šteri se zdaj nücajo. Te testi so testi sline, enostavno pluneš, se san testejraš. Takšne teste nücajo v Avstriji. Prinas pa, stroka-nej so dobri, teste lejko delajo samo zdravstveni delavci ptd. Lidge pa itak nasedajo raznin stručkojom, raznin rešitelon .

Starejše novice