Foto: Bobo
Zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal, da se bodo otroci testirali doma, ne v šolah. Na poti v Slovenijo je že 300 tisoč testov, ki se bodo uporabljali v ta namen.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je v oddaji 24ur odgovarjal na vprašanja samotestiranja učencev, ki je med starši in ravnatelji sprožila precej razburjenja. 

Šolanje trenutno poteka na daljavo, a minister opozarja: »Naš glavni cilj je šole odpreti in s tem je zato povezan eden od naših predlaganih ukrepov, to je prostovoljno samotestiranje učencev, ki se periodično ponavlja. Z neinvazivnimi hitrimi metodami testiranja na domu lahko namreč postavimo vzdržni sistem šolstva še naslednjih 11 tednov.«

Gre za neinvazivno metodo z odvzemom brisa iz sprednjega dela nosu, je za 24ur razkril minister. Hkrati opozarja, da je samotestiranje pot k odpiranju šol.

»Pomen takšnih testiranj je namreč v tem, da so izjemno dostopni in so lahko ponovljivi. Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije to potrjujejo in hitra testiranja prinašajo veliko koristi, predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb. Omogoča namreč takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe,« je pojasnil.

Kot je še povedal, bo prvič samotestiranje potekalo v šoli, da bodo lahko vsi spremljali prikaz, potem pa v domačem okolju. Neuradno bodo o tem, ali se bodo učenci v ponedeljek vrnili v šole in pod kakšnimi pogoji, še razpravljali v četrtek.

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Starše sprašujejo, ne da bi dali prej kakršnakoli pojasnila glede tega.

bajni zaslužki (nepreverjen)

Pol milijona evrov bodo plačali za 300.000 teh totalno nezanesljivih testov. In naslednji mesec ponovno pol milijona, in naslednji mesec spet pol milijona. Do konec šolskega leta 1,5 milijona evrov za nezanesljive teste določenim dobaviteljem, da bodo lahko spet uživali na Mehiških plažah. In kaj bodo ti testi pokazali? Razen tega, da bodo še bolj potrdili totalno nesposobnost trenutne vlade in od politike nastavljene nekompetentne stroke, nič!

...... (nepreverjen)

Pa cakajte malo?!?!? Pa nej so za testeranja usposobleni zdravstveni delavci al ka?!?!? Te zaj ze elektricar tuj lejko v zdravstvi dela al kama smo prisli mater van vidim?!?

Oploilkkn (nepreverjen)

STOP LAŽNIM TESTOM IN PREVARI Z GRIPO OZ PREHLADU VČASIH PA ŠE TO NE NATEG OD NATEGA!

Majajaa (nepreverjen)

Vse to takoj pod nujno zavrniti a ste res take budalištine!

Ninjaaa (nepreverjen)

Eden mi naj deci tou notri porine. Njemi jes z svedrom prevrtam obe luknji.

laprdo (nepreverjen)

ti bedak ne bi smio mete dice!

In reply to by Ninjaaa (nepreverjen)

dermaš (nepreverjen)

Tvoji starši očitno tüdi nej.

In reply to by laprdo (nepreverjen)

Ninjaaa (nepreverjen)

Tij tele nej!!! Prijdi pa ti Zvrtan. tele tij si rivli saki den notri. Mojo Deco pa pusti ka te zradiran.

In reply to by laprdo (nepreverjen)

Prdni lujza (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mate srečo ka ne žvite v avstriji tan njin je normalno ka se deca testirajo in to sami v šoli je pa res ka ste prekmurci daleč najbolj intelegenten narod v evropi in mislite ka to dela naša vlada covida pa nega

Alphonso (nepreverjen)

Tan jin nišče nič v nos ne rivle ampak majo teste z grgranjon, drugimi načini nej pa to mučenje.. lejko se fajn odstranis pa ides jansi malo cuzneš ka vidin ka nejsi dihtig

In reply to by Prdni lujza (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Ravno avstrijske šolarje kažejo po TV, kako delajo te teste v nosu. Staršem, ki so teste pri otrocih zavrnili, so predali pakete učnega programa in rekli, "vaši otroci se naj šolajo od doma." Ravnatelj je povedal po TV, da so naslednji dan klicali še vsi preostali starši in privolili v teste. Kot je razvidno iz posnetkov, ki se vrtijo že nekaj dni na levičarskih TV programih po Sloveniji, si to opravijo tudi majhni otroci sami- kažejo namreč tudi zelo majhne otroke : tretji, ali drugi razred? Kaj je to takega? Prste v nos si potiskajo pa vsi, ko jih ne vidite. Zadeva je enaka, palčka je le malo tanjša in itak ovita v vato...... Zbudimo se, ne bodimo spet mi najbolj "pametni" v Evropi.... Otroci morajo postati bolj samostojni, tistim manj samostojnim naj to naredijo mamice in se zraven še malo zjokajo.

In reply to by Alphonso (nepreverjen)

dermaš (nepreverjen)

Kelko si doubo od čelavoga na TRR za svoje težaško delo zagovarjanja glupih ukrepov po forumaj?

In reply to by OČV (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Samo sledim izsledkom znanosti. Tisti, ki ev. zaradi denarja pišejo komu všečne zapise se mi smilijo. Treba je uporabiti samo zdravo pamet, da bomo morda drugo leto poleti brez ukrepov. Ob taki nevednosti in neupoštevanju ukrepov, nas tudi cepljenje ( glede na nove seve, ki jih cepivo ne pokriva ) ne reši. Tara......., se bo sedaj komu le lučka prižgala v glavi?

In reply to by dermaš (nepreverjen)

buba švaba (nepreverjen)

Če bi ti majster uporabljo zdravo pamet bi nej takšne neumnosti piso. Obstajajo študije v kerih so dokazali ka so šole nej problem, niti so deca nej prenašalci virusa, bar nej tak kak naj ščejo prikazati. In zdaj de se deco maltretejralo, njihove striše pa nej, keri delajo v tovarnja. Njin se nej trbej testejrati, določenin poklicon se sploj nej trbej, glavno ka se deco podjebava. Bravo ti pa tebi podobni. Zaradi vas mamo sploj te brezvezne in nekoristne ukrepe in zaradi vas do nas v nedogled jebali.

In reply to by OČV (nepreverjen)

530 (nepreverjen)

Študije so tebi očitno dobre samo tiste ki so po tvoji volji - da pa so pokazale da je tesitranje otrok smiselno in v mnogo primerih prenašajo okužbe pa nočeš slišati. Tudi v prekmurju na nekaj šolah je bil tak primer da je otrok prinesel bolezen domov in so potem vsi zboleli.

In reply to by buba švaba (nepreverjen)

urko ni (nepreverjen)

Prdni lujza ......... Ka si pa te tij za sranja ? Ližež riti Avstrijcon ? Srmaček tam živiš ? Vedi ,da bo prišel dan ,ko bodo Avstrijci vse nagnali vsakega ,ki je tam .Betežen si res samo se ne zavedaš .Tij si nej prekmurec ? Budalo

In reply to by Prdni lujza (nepreverjen)

dermaš (nepreverjen)

Če do avstrijci scalino pilij proti koroni boš tij tüdi?

In reply to by Prdni lujza (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

To pa ne, ker znanost tega ne zagovarja. Sledim znanosti, ne avstrijcem.....

In reply to by dermaš (nepreverjen)

kanžor

Poklukar zanima me kdaj se bo kdo lotil ukinitve plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ? Nekaj so začeli motati sadaj pa vse tiho nič drugega ne premlevajo o izmišljenem viruso zavarovalnice pa še naprej služijo

Dvomljivec (nepreverjen)

Pod Janšo odprava dopolnilnega? Ja seveda, gli državni kapitalist svojin donatoron gemo kraj keš.

In reply to by kanžor

OČV (nepreverjen)

Pa mislite, da bo potem obvezno krilo vse stroške? Boste pa morali za dodatne storitve skleniti dodatno zavarovanje s Triglav, Vzajemno, Generali- Adtriatic, da bo krito vse kar želite ( in kar sedaj tudi dobite ) ob dodatnem zavarovanju. Mislite, da bo potem šlo vse iz obveznega, ha,ha,ha....

In reply to by kanžor

fafalinko (nepreverjen)

Še en SDS čoban, ka tupa o debirokratizaciji države, kda bi pa trbelo reformerati sistem, ge posredniške zavarovalnice kaserajo milione za nikaj, te pa lapa palik proti, zatau ka njegov gospodar kosovar tak pravi. Blau bi smešno, če ne bi bilo tak patetično.

In reply to by OČV (nepreverjen)

levoroki (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pametni slovenčeki eni!
Medtem na Novi Zelandiji, ki jo vodi prijazna laburistka Jacinda, vsak peti kršitelj ukrepov proti covidu fasal zaporno kazen!
Da san na Janšoven mesti, pol bi vas pozaprl, bedake ene!

šamprca (nepreverjen)

levoroki ............ Tij se budalo ,da večjega ni .Idi laburisti poliži posrano rit . Pezde si nič drugo

In reply to by levoroki (nepreverjen)

lacil (nepreverjen)

Slovenske "potrčkote" vse kazniti, takoj, to treba našin bumbaron, ja, praf si napijsal!

In reply to by šamprca (nepreverjen)

Jansevbutl (nepreverjen)

Jansa naj napravi narodi uslugo pa san sebe zapre pa kljuc zgibi... De vcasik mir v drzavi

In reply to by levoroki (nepreverjen)

janezzakon (nepreverjen)

Janša enin nemre pomagati, ka ste oprani, ni pomoči

In reply to by Jansevbutl (nepreverjen)

fafalinko (nepreverjen)

Ne dvomin, glede na to ka si Janšov vernik. Nekša težka psihoza te že mora biti.

In reply to by levoroki (nepreverjen)

jpress (nepreverjen)

Janez, napravi narodi uslugo, pa spucaj tej levake, ka de idnou že mir!

In reply to by fafalinko (nepreverjen)

fafalinko (nepreverjen)

Sori, pajdaš! Ges san nej tvoj veliki vodja, boš mogo na Trstenjakovo poslati kakšno pismo :(

In reply to by jpress (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Testiranje zdravih je norost. Pa morejo kakšni vladni prijatelji zaslužiti.

OČV (nepreverjen)

Zdaj že vemo, da v Prekmurju velja rek: "Nevednost je velika čednost" in na žalost je nevednosti deležen mislim, da večinski delež Prekmurcev. Ni zaman, da smo med najmanj izobraženimi regijami v Sloveniji, rajši verjamemo vplivnežem kot znanosti. Če se samo ozrete v sosednje države, vsepovsod so prisotni še strožji ukrepi. Potem tudi tam Janša vlada? Bravo Janša, torej.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dermaš (nepreverjen)

Glej, brezveze se ti je pametnoga delati, če si nej. Masko na goubec pa hitro v zaklonišče ka se ne prehladiš slučajno.

In reply to by OČV (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Ne delam se pametnega, to namreč sem.

In reply to by dermaš (nepreverjen)

svašta p rodi (nepreverjen)

Mogoče si resno na keron področji, na ton pa si pač samo navadna ovčica.

In reply to by OČV (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Pri Covidu si kužen in širiš bolezen 2 dni pred pojavom simptomov, pri gripi si kužen in širiš bolezen, ko kažeš simptome. ZATO testirajo tiste brez simptomov, da najdejo ev. tiste, ki so asimptomatski in že širijo bolezen. Lepo ti je včeraj minister Pokljukar po TV povedal. ZNANOST JE SVETA VLADAR, samo sprejti jo moraš, če si pameten.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

buba švaba (nepreverjen)

Se strinjan. Upan samo ka ne misliš ka de zaradi testiranj in teh ukrepov virus izgino. Bi te pa samo neka popravo, v ton primeri je nej znanost sveta vladar, ampak denar. Bi razmo ka bi vsi znanstveniki če nej že isto, bar podobno obravnavali to zadevo, pa je nej tak. Prav smejšno je, ka najbole zagovarjajo in histerejrajo okoli tej zadeve najbole tisti ka majo očitne finančne koristi od toga. In pa seveda mediji. Če bi se z boleznimi ukvarjali doktori in nej politiki in mediji, bi zadeva bila že zdavnaj mimo, oziroma bi jo sprejemali kak sakšo drugo bolezen. Še pri tistih boleznih kere majo 100% smrtnost se ne dela takšna štala kak pri ton virusi, keri dejansko malo bole prizadene cca 1% obolelih. Pravin obolelih, nej okuženih. Nej san teoretik zarot, samo če bar malo pogledneš nazaj leto v keron nas posiljujejo s ten virusekon, ti slabo grata kama so nas pripelali in vse samo z izgovoron o nekšon reševanji življenj. Ta korona je lekar edina bolezen na svejti ge zdravilo napravi več škode od same bolezni. Mislin na ukrepe.

In reply to by OČV (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice