Slika je simbolična.
Pošta Slovenije je spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je višja za sedem centov in znaša 0,69 evra, cena prednostnega standardnega pisma pa je višja za osem centov in znaša 0,75 evra.

Pošta Slovenije je na podlagi soglasja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije spremenila cene univerzalne storitve za standardna in navadna pisma, dopisnico, tiskovine, priporočena in vrednostna pisma ter pakete v notranjem in mednarodnem prometu.

»Spremembe cen so različne glede na storitev in glede na masne stopnje znotraj posamezne storitve.

Cena standardnega pisma v notranjem prometu, ki je največkrat uporabljena storitev, se je povišala za 11 odstotkov, cena navadnega pisma v notranjem prometu se je povišala za povprečno 20 odstotkov, cena za priporočeno pismo v notranjem prometu pa je višja za povprečno 22 odstotkov. Cene pošiljanja paketov so v povprečju višje za šest odstotkov,« so pojasnili v Pošti Slovenije.

Podražitev zaradi povišanja stroškov

Razlogi za podražitev so v povišanju stroškov energentov, povišanju cen prevozov, dvigu stroškov dela ter upadanju storitev klasične pisne korespondence.

»Pošta Slovenije je cene spremenila zaradi nepokrivanja lastne cene, ki jo ustvarja z opravljanjem univerzalne storitve in je predpisana z zakonom o poštnih storitvah,« pravijo.

Dodali so, da mora Pošta Slovenije skladno z zakonom za vse uporabnike poštnih storitev zagotavljati cene storitev, ki so stroškovno naravnane, hkrati pa mora obdržati zakonsko predpisano raven kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve. V kratkem ne načrtujejo dodatnih sprememb cen.

Pošiljanje priporočenega pisma v tujino se je z avgustom podražilo s 6,3 na 7,22 evra, pri čemer po poročanju portala N1 bode v oči primerjava s tujino. Avstrijska pošta naj bi namreč za enako storitev zaračunavala 4,65 evra, podobno tudi pošte v Nemčiji, Španiji in Franciji.

Komentarji (5)

čita22 (ni preverjeno)

pa nej samo pošta,ka pa telekom pa telemch

anton77 (ni preverjeno)

Tudi tej so gratali prevaranti, pojem "prednostno pismo" so si kar vo zmislili, samo ka nekaj kasejrajo, včasih je bilou popolnoma samo po sebi umevno, ka je naslovnik doubo pijsmo naslednji delovni den, zdaj tou PREVARO moremo doplačati.....

Vinetu (ni preverjeno)

Pa ne razmin več te pošte.... podražuje storitve, po drugi strani pa zapira poslovalnice, delovni časi v malih krajih so čudni, keri smo v službah, več skoraj na pošto ne moremo priti, edino sreda.... kar nekaj. Pa nimam nič prosti poštarjem, njihovo delo je res hvale vredno. Samo to, da znamka stane že 0,69 EUR, pa je groza..... kaka zakonska ureditev... tam pa dobiček švasajo.... v letu 2021, nekaj več kot 9 mio EUR..... imajo kaj pismonoše od tega....? to bi treba ukinit pa na trg dati...

poštarček (ni preverjeno)

slika je nej simbolična, ampak fejst fejst stara :P

pozorni (ni preverjeno)

Tau vkup šparajo za odpravnino Kokaute, štero de male "velke" advokat iztaužo.

Starejše novice